Het Zonnevlecht chakra: bron van innerlijke kracht

 • Leestijd: 6 minuten
 • Saskia Grootegoed

Het is belangrijk om goed te zorgen voor je Zonnevlecht chakra. Dit is ons centrum van daadkracht en vuur en gaat over alles wat we nodig hebben om onze dromen waar te maken: zelfvertrouwen, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen.

Zonnevlecht chakra

zonnevlecht chakra

Om uitdagingen aan te gaan en verder te komen in het leven hebben we doorzettingsvermogen nodig. Volgens de yogafilosofie ligt de sleutel hiertoe in de zenuwbundel rondom de navel: de Zonnevlecht, ook wel Solar Plexus genoemd.

Soms maken we plannen, maar missen we net dat beetje daadkracht om ze uit te voeren. Je wilt misschien graag je routine veranderen of je hebt een droomproject bedacht, maar als het tijd is voor de uitvoering, blijf je steken. Volgens de christelijke traditie is lusteloosheid een grote zonde. Dat is wat overdreven, maar we kennen allemaal wel het gevoel dat we iets missen om door te zetten.
Volgens de yogafilosofie bevindt zich in de Zonnevlecht het derde energiecentrum, Manipura Chakra, ons centrum van daadkracht en vuur. De yogi’s zien het als onze grootste bron van kracht. Het is de plek waar ons voedsel wordt omgezet in energie en waar we onze fysieke power (denk: buikspieren) vandaan halen.

Misselijkheid, maagpijn of een rommelende buik kunnen het gevolg zijn van een niet optimaal werkende Zonnevlecht

De Zonnevlecht staat ook symbool voor zelfvertrouwen en doelgerichtheid. De indrukwekkend ogende Hindoeïstische godin Lakini Shakti is het toonbeeld van deze vurige kracht. Ze heeft maar liefst vier handen. In de eerste twee draagt ze een bliksemschicht en een fakkel – symbool voor ons innerlijke vuur. Met haar derde hand spant ze een boog, waarmee ze recht op haar doel kan schieten. En met de vierde hand maakt ze het gebaar van onbevreesdheid. Wil je net als Lakini Shakti vol zelfvertrouwen recht op je doel af? Werk dan aan je Zonnevlecht.

Anatomie

De Zonnevlecht bevindt zich net onder het middenrif, ter hoogte van de maag. Het woord ‘vlecht’ verwijst naar het netwerk van zenuwen en bloedvaten die op deze plek samenkomen. De ‘zon’ duidt op de kracht van zonne-energie. In de westerse boeken vind je geen concrete anatomische verwijzingen naar de Zonnevlecht, maar de zenuwbundel wordt wel beschreven. De zenuwen in dit gebied staan in verbinding met belangrijke organen die allemaal betrokken zijn bij de spijsvertering, zoals de maag, de alvleesklier en de darmen.
In de yogaboeken wordt de Zonnevlecht afgebeeld als een lotusbloem met tien bloembladeren – een symbool voor spirituele groei. Versterk je het gebied rond je navel, dan groeit zowel je fysieke als je mentale kracht. De uiteinden van de puntige bladeren van de lotus staan symbool voor de tien zenuwuiteinden die in dit gebied samenkomen. Welke zenuwen dit zijn, wordt echter niet precies omgeschreven.


Do’s & don’ts

Doen:

 • Masseer je maag en buik met een kruidige olie (bijvoorbeeld olie met gember, zwarte peper of kruidnagel) om je Zonnevlecht te stimuleren.
 • De zonne-energie wordt – de naam zegt het al – geactiveerd door de zon. Ga daarom lekker naar buiten voor een wandeling of doe je yoga practice in de tuin.
 • Met affirmaties (positieve woorden of beelden die je steeds herhaalt) kweek je geleidelijk meer zelfvertrouwen. Plak een briefje op de spiegel waarop je bijvoorbeeld schrijft: ‘Ik ben de moeite waard’ of ‘Ik ben trots op mezelf’.
 • De krachtige kleur geel hoort bij de Zonnevlecht. Iedere keer als je de kleur ziet, krijgen je hersenen een visuele hint voor meer kracht en vertrouwen. Dus verruil je zwarte jurk eens voor een knalgele en voel het verschil.

Niet doen:

 • Zwaar eten belemmert de spijsvertering en dus een optimale werking van de Zonnevlecht. Kan je spijsvertering wel een opkikker gebruiken, kies dan voor voedsel met een probiotische werking, zoals gefermenteerde groenten, Japanse misosoep of kombucha sap. Daarnaast voed je je Zonnevlecht met het eten van geel voedsel.
 • Net als keiharde buikspieren train je een blakend zelfvertrouwen niet in een dag. Om te voorkomen dat het lastig wordt om de discipline voor je oefeningen vast te houden, kies je een vast moment op de dag voor de oefeningen. Ook helpt het om samen met iemand anders te oefenen.
 • Negatieve gedachten ondermijnen ons zelfvertrouwen. Piekeren ga je te lijf door helpende gedachten te bedenken (‘Dat ene koekje is geen ramp, ik kan nu gewoon doorgaan met gezond eten’).
 • Een krachtig zelfbeeld begint bij je houding. Vermijd daarom hangende schouders of een gebogen rug. Richt in plaats daarvan je kruin naar de hemel en strek je rug. Wedden dat je je direct beter voelt?


Oefeningen voor je Zonnevlecht

Buikademhaling

Oefen de volledige buikademhaling om de spanning rond de Zonnevlecht te verminderen. Kom liggen op je mat en leg je rechterhand op je buik. Adem lang en diep in en merk op dat je borstkas breed wordt. Je buik wordt bol, waardoor je hand omhoog wordt geduwd. Adem vervolgens langzaam uit, en voel hoe je hand weer naar beneden zakt.

Boot (Navasana)

Met deze houding bouw je flink wat kracht op in je Zonnevlecht. Kom zitten op je mat. Til je voeten een klein stukje van de vloer en breng je knieën omhoog. Strek je armen horizontaal. Op een rustige uitademing breng je je benen in een hoek van 90 graden (knieën gebogen), of – als je er helemaal voor gaat – in een lijn van 45 graden. Adem rustig door terwijl je de houding tien tellen vasthoudt. Kom vervolgens rustig terug en herhaal nog twee keer.

Krijger I (Virabhadrasna I)

De krijger staat symbool voor persoonlijke kracht. Sta in een grote spreidstand, draai je rechtervoet 45 graden in en je linkervoet negentig graden uit. Draai je romp en bekken naar links tot ze recht boven het linkerbeen staan. Breng nu je armen omhoog en zet je handpalmen tegen elkaar. Dan nu de grootste uitdaging: buig je linkerknie tot boven de enkel en strek je bovenlichaam tegelijkertijd omhoog. Buig licht naar achteren en kijk naar je duimen. Houd een paar ademhalingen vast. Kom terug en herhaal met je rechterbeen voor.

Boog (Dhanurasana)

Kom liggen op je buik, buig je benen en pak je enkels vast. Adem lang en diep in. Op de volgende uitademing til je je benen en je bovenlichaam omhoog. Wil je het effect van de houding intensiveren, schommel dan een paar keer van voren naar achteren om je Zonnevlecht te masseren. Kom rustig terug en herhaal nog twee keer.

Blaasbalg (Bhastrika Pranayama)

Deze oefening wordt de Blaasbalg genoemd, omdat hij het vuur van de buik aanwakkert en de spijsvertering versnelt. Door je buikspieren krachtig aan te spannen en weer los te laten, wordt de lucht snel in en uit je longen gestuwd. Ga zitten met een rechte rug en ontspan je buik en maag. Adem een paar keer diep in en uit door je neus en begin met het aan- en ontspannen van je buik. Je ademhaling is duidelijk hoorbaar. Stop na een minuut en herhaal de oefening nog twee keer.

Illustraties: Ingrid Bockting

Delen via:
24 januari 2018 | Laatst gewijzigd op 28 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief