Nanda van Praag Nanda van Praag

Nanda van Praag maakte samen met ons de populaire Chakra Nieuwjaarschallenge van 2022. Deze challenge bestond uit zeven yogalessen die allemaal in het teken staan van een ander chakra. Nanda is yogadocent, ​integratief coach en yogatherapeut in Amsterdam.

Over Nanda van Praag

Nanda werd in 1971 geboren als jongste dochter van Erik van Praag, directeur van The Edge  (International School  for Leadership  and  Spirituality) en Maria de Vogel, bio-energetisch therapeut. Bewustwording en spiritualiteit speelden vanaf haar vroegste jeugd een belangrijke rol.

Eenmaal uit huis koos ze voor een muziekopleiding aan het conservatorium en daarna volgde ze een lerarenopleiding en een tweejarige counselings-opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Het ware roerige tijden. Ze voelde een constante druk om te presteren en kon geen rust vinden ondanks de grote talenten waar ze over beschikte. Ruim tien jaar doceerde ze gesprekstechnieken, drama en muziek in het middelbaar beroepsonderwijs en was ze mentor en schoolcounselor.

Yoga als hulpbron

In die tijd deed Nanda al veel aan yoga maar vond ze het niet echt ontspannend. Ze was altijd op zoek naar meer kracht of lenigheid en vergeleek zichzelf steeds met anderen. Pas na een burn-out leerde ze met Yin yoga haar grenzen kennen en heelheid ervaren, waardoor ook haar perfectionisme verdween. Inmiddels is yoga in al zijn aspecten een hulpbron voor haar om zich verbonden te voelen en innerlijke vrede en geluk te ervaren, naast en te midden van alles wat zich afspeelt in het leven.

Fulltime yogadocent

Op haar veertigste zegde Nanda haar baan op en ging ze werken in de horeca. Ze verdiepte zich in voeding en Ayurveda en volgde verschillende docentopleidingen. Ze volgde de basis Vinyasa teachertraining bij Johan Noorloos en Léah Kline en deed de basis Yin teachertrainingen bij Alison Melvin en José de Groot. Ondertussen ging ze werken bij Slachtofferhulp Nederland als psychosociaal begeleider en combineerde dat met het geven van yogales. Inmiddels is Nanda fulltime yogadocent en integratief coach en yogatherapeut.

Nanda geeft groepslessen, trainingen en individuele begeleiding. Ze is gespecialiseerd in Vinyasa, Yin, Critical alignment en Hatha yoga. Daarnaast heeft ze een post-HBO counselors opleiding gedaan en volgt ze nu de opleiding voor Integratief therapeut aan de Academie voor Psychotherapie. Haar yogalessen zijn een soort ‘fusion’ van al haar opleidingen waarin ze ook gebruik maakt van haar eigen levenservaring en -wijsheid.

Yoga is kunnen ‘dealen’ met het leven zoals het is, in al zijn vreugde en pijn

Yoga is voor Nanda veel meer dan alleen de houdingen op de mat: “Het is mijn manier van leven. Yoga is kunnen ‘dealen’ met het leven zoals het is in al zijn vreugde en pijn. Dat hoop ik ook mee te kunnen geven in mijn lessen: dat er in jou een plek is waar het goed is en waar je vreugde kan voelen. Dat je je eigen stem en intuïtie mag gaan vertrouwen, dat je kan leren om lastige emoties te verdragen, dat ze voorbijgaan. Dat je ten volle kan leven en tegelijkertijd niet bang hoeft te zijn. Dat je leert loslaten, daarbij voluit van het leven en andere mensen kan houden, en dat je je in verbinding kan voelen met de natuur en met elkaar, waardoor je met meer compassie kan meebewegen in de wereld.”

Meer over Nanda van Praag

Wil je meer weten over Nanda? Volg haar op Instagram op @nandavanpraag of ga naar haar website voor meer informatie. Bekijk ook Nanda’s yoga aanbod op het gebied van omgaan met stress, onrust en spanning.

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief