De leukste plekken in yogastad Keulen

  • Leestijd: 5 minuten
  • Janina Carmesin

Studio’s die als paddenstoelen de grond uit schieten, twee internationale festivals: Keulen ademt yoga!  

Vooral de stijlen met flow, zoals Ashtanga Vinyasa, zijn goed vertegenwoordigd in Keulen. De energieke vorm past wel bij de stad en haar bewoners. Dit is de stad van het carnaval en de bewoners staan bekend om hun Frohnatur – misschien dat yoga hier zo bloeit omdat de mensen hiermee hun luchtige, vrolijke aard behouden? Vanuit de volgende metrostations kom je op de leukste plekken terecht.

U-Ubierring

In een oude werf direct aan de Rijn zit yogastudio Ginger Up, Agrippinawerft 10, www.gingerup.de. Dagelijks kun je daar tussen 6.00 en 23.00 uur terecht voor Ashtanga Vinyasa lessen, meditatie of om te relaxen in het café. Alleen dat is al de moeite waard: op grote, zachte loungebanken geniet je met een glas verse gemberlimonade van het adembenemende uitzicht op de rivier. Muß man gesehen haben! 

Loop vanaf de Rijn iets richting het westen en je belandt in de alternatieve Südstadt. Deze opkomende buurt herbergt veel van de mooie oude huizen boetieks en cafés.

Bij Café Zikade, Kurfürstenstraße 2A, www.cafezikade.de, smul je van verse vegetarische specialiteiten. Bonensalade met feta, zelfgemaakte vlierbessenstroop en granenkoffie met sojamelk. Of ‘gewone’ cappuccino van fair trade espresso met biologisch melkschuim. 

Bakkerij Kornstube zit om de hoek en biedt veel meer dan alleen het in Duitsland gangbare zuurdesembrood. Ook de taarten zijn er biologisch.

Een paar straten verder verzorgt kapper Ecoist, Elsaßstraße 15, www.ecoist-friseure.de, je haar op ecologische wijze: met eerlijke producten op biologische basis.

U-Rudolfplatz 

Het docententeam van yogastudio Lord Vishnus Couch, www.vishnuscouch.de, organiseert de jaarlijkse Yoga Conference Germany. Zij runnen twee mooie yogastudio’s: een in de Südstadt (Maria-Hilfstraße 15-17) en eentje midden in het centrum (Aachener Straße 23). Beide zijn strak ingericht met glanzende houten vloeren, fijne kleuren en een bijbehorend winkeltje voor de nieuwste yogaspullen. Het lesaanbod is groot: van Hatha via Jivamukti tot Vinyasa. 

Trek na de les? Loop dan dwars door het Belgische Viertel naar Osho’s Place, Venloer Straße 5-7, www.oshos-place.de, een vegetarisch zelfbedieningsrestaurant. Achter drie grote vitrines wachten de lekkernijen om op je bord te belanden. Sushi met spinazietortilla, kikkererwtensalade en aardbeismoothie? Het kan, want je stelt zelf je bordje samen. Op zondag is er een brunchbuffet en achter het restaurant bevindt zich een meditatiecentrum met esoterisch winkeltje. 

Iets verder, op nummer 47, vind je Basic, een gigantische biologische supermarkt. Met keuze uit 150 soorten kaas, diepvriesproducten, veganistische pesto, natuurlijke verzorging… In dit bio-walhalla vind je dus al je dagelijkse boodschappen in een biologische variant.

U-Barbarossaplatz

Dicht bij de Barbarossaplatz zit Go! Vindam, Roonstraße 3, een klein ayurvedisch restaurant van de familie Gaba. ‘Alles wat we eten beïnvloedt onze levenskwaliteit’, is hun visie. Voor de vegetarische gerechten gebruiken ze daarom alleen biologische producten. Ook verkopen ze kookboeken, zodat je thuis zelf aan de slag kunt om je levenskwaliteit culinair te verhogen. 

Volg je de Roonstraße verder richting noordwesten dan kom je langs Hellers Brauhaus op nummer 33. Toegegeven: yoga en bier is geen voor de hand liggende combinatie. Hier brouwen ze echter het enige biologische Kölsch, het lichte bier waar Keulen bekend om staat. Dat drink je dan in de jungleachtige Wintergarten die achter in de ruimte verstopt zit. Bionade (biologische limonade) smaakt er natuurlijk net zo lekker. 

Wil je nog een kaartje sturen of een cadeautje scoren voor thuis? In een dwarsstraat zit Papelito, Zülpicher Straße 22, een cadeauwinkel bomvol mooie spullen. Notitieboekjes, caleidoscopen, vergulde pennen – zorg voor voldoende tijd en geld!

U-Ebertplatz

The Yoga Loft, Neusser Straße 27-29, www.theyogaloft.de, is een sfeervolle school voor Vinyasa Flow en Ashtanga yoga. De lichte studio is minimalistisch ingericht en schept een gevoel van ruimte. De vloer is bovendien gemaakt van ecologische bamboe. Eens in de twee jaar organiseert deze groene studio het Trans-Atlantic Yoga Festival Cologne, om Europese en Amerikaanse yogi’s samen te brengen.

Meer tips voor Keulen 

  • Trans-Atlantic Yoga Festival. Lessen met flow, diepgaande filosofie en veel Amerikaanse yogadocenten op dit festival, van 2 tot 5 oktober 2009, www.yogafestivalcologne.de
  • Yoga Conference Germany. Dit jaarlijkse festival met workshops en masterclasses van (inter)nationale grootheden vindt volgend jaar van 28 tot en met 31 mei plaats. Kijk op www.yogaconference.de voor een verslag van de vorige editie.
  • Yoga Tag. Begin juni is er de jaarlijkse Yoga Tag. Yogastudio’s openen een dag lang hun deuren voor gratis lessen en workshops, www.yogatag-koeln.de.
  • Mokuawai. De hele dag door de stad lopen is best vermoeiend. Boek daarom een Hawaïaanse energiemassage bij Mokuawai, daar knap je meteen van op. Josephstraße 31-33, www.mokuawai.de
  • Anahata Yoga. Alles draait om het hartchakra bij Anahata Yoga, dat staat voor liefde, compassie en verbondenheid met de natuur. Dit komt ook terug in de inrichting en de stijl van lesgeven. Met onder meer Kundalini yoga, hormoonyoga en Hatha. Waisenhausgasse 18, www.anahatayoga.de.

Beeld: Maartje Verhoeven


Staat jouw yogaschool, winkel of favoriete vega lunchplekje er niet bij? Laat een reactie achter, want we zijn benieuwd naar jouw tips!

Delen via:
12 januari 2019 | Laatst gewijzigd op 21 februari 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief