Wende: ‘Je eigen yoga practice maakt je zelfredzaam, net als kunnen koken’

  • Leestijd: 5 minuten
  • Suzanne Geurts

Ze bestaan: ‘echte’ yogi’s die helemaal op de yogamanier leven. 
Ze mediteren, doen geen vlieg kwaad, oefenen asana’s en pranayama. Maar hoe haalbaar is dat voor een drukke westerling? We vroegen het zangeres en actrice Wende (42).

Wende - Yogi Lifestyle - Portret

Wat brengen yogaoefeningen (asana’s) jou, Wende?

‘Ik heb weinig structuur in mijn leven en als ik angstig word, valt er nog meer houvast weg. Dan is het zo 
fijn dat die mat en die kaars er zijn. Yoga houdt mij “gecenterd”, ik heb er geen ander woord voor. Ik volg lessen bij verschillende yogascholen in Amsterdam en combineer dat bewust met thuis oefenen. Je eigen practice maakt je zelfredzaam, net als voor jezelf koken. Goed voor jezelf zorgen is het grootste zelfvertrouwen dat je jezelf kunt geven.’

Je vader overleed in 2007, aan hersenkanker. Ik las dat yoga je heeft geholpen om met het verlies om te gaan.

‘Ja, yoga maakte mijn lichaam sensitiever, waardoor ik mezelf de ruimte gaf om het verdriet te doorvoelen. Maar ik leerde ook hoe ik een rustige toe­-
schouwer kan zijn van de emoties die in me huizen. Die ontdekking was zo’n louterende ervaring. Mijn verdriet, of welke emotie dan ook, is niet de baas over mij; het is een staat van zijn die me uiteindelijk wijzer maakt. Zodat ik met compassie naar mezelf en anderen kan kijken.’

Zelfdiscipline (tapas) lijkt 
onlosmakelijk met je verbonden.

‘Absoluut, maar ik ben ook ongeduldig en, nou ja, nogal intens. Dat heeft voordelen, want ik kan snel een creatief proces uit de grond stampen. De keerzijde is dat ik een control freak ben, ook voor anderen. Veel repeteren, telkens de setlist veranderen, de overgangen aanpassen. Ik wil het altijd beter hebben, nog dieper gaan, omdat ik weet: als dát lukt, kun je je publiek in de ziel raken. Er zijn weinig plekken in de wereld waar je even rustig achterover kunt leunen om het leven op een poëtische manier tot je te nemen. Ik heb er alles voor over om dat voor elkaar te krijgen.’

Geen kruisje bij geweldloosheid (ahimsa). Heeft dat met die vechtlust te maken, Wende?

‘Ja, als ik bang word of me aangevallen voel, heb ik al van kleins af aan de neiging om van me af te slaan. Wat niet wil zeggen dat ik recht heb op die boosheid, dat besef ik inmiddels. Wel hou ik van de Indiase godin Kali. Thuis heb ik zelfs een beeldje van haar staan: woest zwaait ze met een mes, druipend van het bloed, terwijl ze in een andere hand een afgehakt hoofd houdt. Zij vernietigt haar demonen om tot schoonheid te komen. Haar geweld vind ik fijn.’

Hoe moeilijk is het voor jou om tevredenheid (santosha) te voelen?

‘Mijn lief (Wouter Van Ransbeek, 
ook haar creatief producent, red.) 
zei onlangs nog: “Het is bij jou ook nooit goed.” Dat raakte me, want 
ik ben ook heel positief. Mijn ontevreden­heid komt meestal voort uit het gevoel dat een proces nooit af is. Toch leer ik dankbaarder te zijn, ook buiten mijn werk. Een vision quest, twee jaar geleden, versterkte dat besef. Drie dagen en nachten bivakkeerde ik op een berg in Frankrijk, met alleen water en een slaapzak. Ineens werd ik totaal overrompeld door de gulheid en het zelfvertrouwen van de natuur, ik heb uit dankbaarheid voor haar geknield.’

Ook de waarheid (satya) heb je niet aangevinkt. Vind je het oké om weleens te liegen, bijvoorbeeld?

‘Het is niet altijd belangrijk om de hele waarheid te zeggen, want wie zegt dat jij en ik de waarheid in pacht hebben? En wat wil je ermee bereiken? Als ik net van het podium af 
kom en je vond het slecht, ja, lieg 
dan maar even tegen me. In een andere situatie kun je misschien wél de waarheid zeggen, om iemand te helpen. Er is een verhaal over een zen­meester die de vraag kreeg: 
“Wat is je grootste levensles?”, waarop hij antwoordde: “De juiste reactie geven.” Dat is wijsheid.’

Als klein meisje droomde je er al 
van om zangeres te worden. Hoe gehecht of niet gehecht (aparigraha) ben je aan applaus?

‘Het corona-jaar was voor mij een check: hoeveel van mijn vak heeft te maken met de bevestiging dat ik iets waard ben? En ja, daar blijkt het deels om te gaan, maar ik had het niet volgehouden op alleen complimenten. Het oerverlangen om de wereld poëtisch te vertalen, dát drijft mij uiteindelijk, niet alleen het applaus.’

Wat betekent overgave aan bet god­
delijke (ishvara pranidhana) voor jou?

‘God staat voor volmondig “ja” zeggen tegen het leven. Overgave 
is dan onontbeerlijk. Dat kan zijn in extase, wat ik op het podium kan ervaren. Maar ik kan me ook over­geven aan de diepte, samen met 
mijn lief, vrienden, collega’s. Dat 
gaat er niet per se zachtzinnig aan toe, eerst gooi je alle kaarten op tafel. Ben je eenmaal voorbij dat filter van oppervlakkigheid, dan kom je tot verbinding. Daarna is alles zo veel lichter en grappiger.’

Uitslag yogi lifestyle Wende

Wij vinden Wende een vurige krijger.

 


Wil je je net als Wende verdiepen in de yogi lifestyle? Hier leer je meer over het achtvoudige pad óf doe een les via Yoga by Happinez.

Delen via:
1 december 2021 | Laatst gewijzigd op 1 december 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief