Kramp in je voet voorkomen? Deze 4 tips helpen je

  • Leestijd: 3 minuten
  • Saskia Grootegoed

Na een intensieve yogaserie heb je je heerlijk 
op je mat genesteld in de Kindhouding (Balasana). Maar helaas, al na een paar tellen moet je weer omhoogkomen vanwege een pijnlijke kramp in 
je voet. Troost je, veel mensen hebben last van kramp in hun voeten en tenen tijdens de yogales. Hatha Yogadocente Saskia Grootegoed legt uit wat je kunt doen tegen voetkramp.

Kramp in je voet voorkomen

kramp in voet voetkramp

‘Hoewel kramp serieuze medische oorzaken kan hebben zoals verstopte aderen of een lage bloedsuikerspiegel, is in de meeste gevallen de intensieve belasting van de voet de boosdoener. Vooral houdingen waarin je hem volledig strekt zoals de Kindhouding, de Held (Virasana) en de Cobra (Bhujangasana), zijn vaak ongemerkt behoorlijk pittig voor je voeten. De spieren aan 
de bovenkant – je wreef – worden dan namelijk maximaal gestrekt (plantar flexion), wat een onalledaagse beweging is voor je voeten.

Kramp is een plotse, onwillekeurige samentrekking van alle vezels van een spier, waardoor de spier inkort. Een foutje van het systeem, dat meestal wordt veroorzaakt door een inefficiënte of belemmerde bloedcirculatie. Normaal zijn namelijk nooit alle vezels van een spier gelijktijdig actief: een deel trekt samen, de rest rust uit zodat de spier langer kan blijven presteren.

Warm-up

De snelste remedie tegen kramp in je voet is om de pijnlijke plek te masseren, zodat je de bloedcirculatie weer op gang brengt. Soms helpt het ook om een beetje in het verkrampte deel te knijpen. 
Hoewel je krampen misschien nooit helemaal kunt voorkomen, verklein je de kans daarop door je voeten goed op te warmen voordat je met yoga begint. Draai cirkels, spreid je tenen, flex en stretch je voet, trek je tenen op en duw ze weer van je af.

Sterk en soepel

Je voetbogen spelen ook een belangrijke rol in de strijd tegen voetkramp. In de hierboven genoemde poses worden de voeten bovenmatig gestrekt, wat voor kramp rondom de voetboog kan zorgen. Door je voet over een tennisbal te rollen maak je de plantar fascia (het bindweefsel van je voetzool) lekker soepel. Wissel dit af met 
op je tenen staan; dit versterkt juist de spieren rondom de voetboog.

Held op sokken

Ook helpt het om iedere dag de Held een paar minuten te oefenen. Plaats een kussen tussen je benen om op te zitten en laat de spieren van je voeten langzaam wennen aan de stretch. Zit je eenmaal comfortabel, spreid dan je tenen en masseer je voetzolen met je duimen.

Goed gehydrateerd

Dehydratie (vochttekort) kan ook voetkramp veroorzaken. Drink daarom voor en na je yogasessie wat water. Volgens sommigen kan een tekort aan kalium, calcium of magnesium door overmatig zweten nog een boosdoener zijn, maar hier is geen overtuigend bewijs voor. Met een glas kokoswater van de jonge kokosnoot na je yogasessie vul je een deel van deze mogelijke tekorten in elk geval weer gemakkelijk aan.’


Heb jij wel eens last van voetkramp tijdens de yogales?

Delen via:
| Laatst gewijzigd op 2 november 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief