Held Held

Held

Virasana

De Sanskriet naam voor de Held is Virasana, afgeleid van de woorden Vira (held) en Asana (houding). Deze houding wordt ook wel de Zadelhouding genoemd.

Het effect van de Held

Deze houding stretcht het buikgebied en de heupen en versterkt de dijen, knieën en enkels. De Held verbetert de doorbloeding in de benen en voeten en verlicht daarom vermoeide benen. Ook is deze houding een goede remedie tegen menstruatieklachten. Het spijsverteringssysteem krijgt een boost. Doordat deze houding het lichaam en de geest tot rust brengt is deze geschikt voor zittende meditaties of ademoefeningen (pranayama). Virasana wordt dan ook gebruikt als alternatief voor de Lotushouding (Padmadasana). De Held is vergelijkbaar met de Japanse Zithouding (Seiza), maar in tegenstelling tot in de Japanse Zithouding komen de zitbotjes in deze houding niet op de hielen, maar tussen de voeten.

Zo doe je de Heldhouding

  • Ga op je knieën op de grond zitten.
  • Hou je knieën tegen elkaar aan en breng je voeten ongeveer een halve meter uit elkaar.
  • Plaats eventueel 
een kussentje of een deken tussen 
je voeten.
  • De tenen wijzen naar achteren.
  • Maak je rug lang en zak langzaam met je billen tussen je voeten.
  • Leg je handen op je knieën, eventueel met de handen in Jnana Mudra (met de wijsvinger tegen de duim).
  • Adem 3 minuten rustig in en uit.

De houding aanpassen

Bij knie- en enkelklachten kun je deze houding beter overslaan. Ook is het niet verstandig de Heldhouding te beoefenen als je last hebt van hoofdpijn of hartproblemen. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Als je enkels gevoelig zijn, plaats er dan een opgerolde handdoek onder voordat je gaat zitten.

Ben je comfortabel in de Held? Breng het bovenlichaam stapje-voor-stapje verder naar beneden in de Liggende Heldhouding voor een diepere stretch in de quadriceps.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief