Ingvild Molenaar Ingvild Molenaar
Ingvild Molenaar

Ingvild Molenaar


Het lichaam is een van de mooiste tools om jezelf echt mee te leren kennen. Als er iemand is die dat weet, dan is het yogadocent Ingvild Molenaar. Ingvild traint mensen op het gebied van fysieke en mentale veerkracht. Haar grote fascinatie is het werken aan lichaamsintelligentie en innerlijke groei, ‘de Binnen Wereld’ noemt ze dat. 

  • Je vindt de lessen van Ingvild onderaan deze pagina.

Wetenschap en spiritualiteit

Ingvilds moeder voedde haar op met spiritualiteit, het onderzoeken van je dromen en de inzichten van yogi’s als Yogananda. Van haar vader, een wetenschapper, leerde ze juist denken vanuit een wetenschappelijke en atheïstische kijk op de wereld. Die twee werelden van haar ouders lagen ver uit elkaar, maar voor Ingvild zijn ze onderdeel van eenzelfde zoektocht naar waarheid. Vanaf jonge leeftijd leerde ze zich in beide wereldbeelden uitdrukken en zocht ze naar de brug tussen die twee.

Burn-out op haar 26ste

Voordat Ingvild yogadocent werd, werkte ze in het theater in allerlei functies mee aan verschillende producties. Het waren drukke tijden waarin ze ontzettend veel leerde over menselijk gedrag, de betekenis van talent en creativiteit. Maar het was ook een heftige omgeving van lange dagen, grote werkdruk en altijd mensen om je heen. Uiteindelijk leidde het vele werken tot een burn-out op haar 26ste.

Toen Ingvild 34 was en net gescheiden besloot ze helemaal te stoppen met het werk in de theaterwereld en zich volledig te gaan richten op haar werk als trainer en coach. Ze gaf inmiddels al een aantal jaar yogales naast haar theaterwerk en het moederschap.

Mijn innerlijke ontwikkeling en de innerlijke verbinding is het allerbelangrijkste in mijn leven

Na verschillende yoga-opleidingen, verdiepende trainingen en jaren van ervaring als yogadocent, leidt ze nu zelf yogadocenten op bij Yogadreams, de yogaschool van Myrna van Kemenade. Ingvild: ‘Yoga gaat niet over wat je doet, maar over wat je leeft. Het gaat over het innerlijke zijn. En het realiseren van je diepste werkelijkheid. De waarheid die yoga ons brengt is in alles, elk moment, altijd. Daarvoor hoef ik niet op een yogamat te gaan staan, ook al ben ik  dol op mijn practice. Mijn innerlijke ontwikkeling en de innerlijke verbinding is het allerbelangrijkste in mijn leven.’

Jezelf leren kennen

Ingvild wil mensen hun eigen invloed op zichzelf leren kennen: ‘Niet ik als docent of behandelaar weet wat het beste voor ze is, zijzelf weten dat. We hebben onze eigen ‘zelf kennen’ fysiek en mentaal zo ver buiten onszelf gelegd dat ik regelmatig mensen hoor zeggen dat ze bang zijn bepaalde bewegingen te maken. Of zelfs dat ze bang zijn voor hun eigen gedachten en gevoelens. Dat kan me echt verdrietig maken: juist jijzelf zou de veiligste plek op de wereld mogen zijn voor jou. Jij zou jezelf door en door mogen kennen, dáár zitten je superkrachten. Als ik mensen die met mij werken ook maar een beetje kan laten ervaren van hun eigen invloed en kracht, dan ben ik heel dankbaar.’

Meer plezier in de yogawereld

Voor Ingvild is yoga alles wat ze doet en is: ‘Qua practice is meditatie mijn anker in elke dag. Ik ben niet strak of rigide in de yogaleer. Ik geloof dat plezier een essentieel onderdeel van onze ontwikkeling is en in rigiditeit zit geen plezier. We zouden meer plezier mogen brengen in de yogawereld en ik hoop dat ik daar wat aan kan bijdragen.’

Lees meer over Ingvild Molenaar

Wil je meer weten over Ingvild Molenaar? Volg haar op Instagram of ga naar haar website. Ingvild geeft ook teachertrainingen bij Yogadreams. Wil je die docentenopleidingen bij haar volgen? Kijk dan op de website van Yogadreams.

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief