Oproep: wanneer hielp yoga jou?

Wanneer was yoga jouw reddingsboei? Of greep je, op een moment waarop je helemaal niet op die mat stond, terug naar de handvatten die je leerde óp de mat? Onze hoofdredacteur Heleen is benieuwd naar jouw verhaal.

Yoga kun je op de meest onverwachte momenten gebruiken. Zo lag ik gisteren in het ziekenhuis voor een onderzoekje (geen zorgen, een standaard onderzoek). Normaal nemen mensen een ‘roesje’, maar ik besloot mijn yogi-ademhaling toe te passen. Ontspannen, naar de pijn toe ademhalen, je niet verzetten maar je overgeven…. En het hielp! Een half uur later zat ik met een fris hoofd in het zonnetje.

Ik ben enorm benieuwd: wanneer hielp yoga jou?

Misschien… toen je merkte dat je gewoon dóór bleef ademen in tijden van spanning (bij de tandarts of tijdens dat moeilijke gesprek). Of… toen je ontdekte dat je zo veel hebt om dankbaar voor te zijn (je talenten,
je kat en die warme douche). Of… toen je voelde dat je met zachtheid veel verder komt dan met zelfkastijding.

Laat het ons weten in een reactie hieronder.

 

-
Reacties:
 • Hennie

  Ik heb fibromyalgie en doe iedere morgen mijn yoga oefeningen al meer dan 10 jaar en ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam wakker maak en met minder pijn de dag begin.

 • Yoga Magazine

  Dag Hennie, wat mooi te lezen dat je dankzij yoga de dag met minder pijn begint. Deed je daarvoor ook al yoga, of ben je begonnen vanwege de fibromyalgie?

 • cobie

  na mijn longoperatie (kwab verwijdering) en de daarna revalidatie van ademhalen. en bij alle allerlei onderzoeken.

 • Yoga Magazine

  Dag Cobie, wat mooi te lezen dat yoga en ademoefeningen je helpen!

 • Debbie

  Door yoga ben ik weer mijn oude ik.. Heb veel ellende mee gemaakt, en werd daardoor steeds harder, naar anderen en mezelf. Yoga heeft me echt weer 'open' gemaakt. Die lieve zachte geduldige gevoelige IK is weer terug, is jaren verstopt geweest.. Yoga heeft me echt geholpen! Namaste

 • Yoga Magazine

  Dag Debbie, wat prachtig zeg. Dank voor je reactie, fijn te lezen wat yoga voor jou heeft betekent.

 • Marga

  Yoga heeft mij twee keer geholpen. De 1e keer was vanwege een biopsie. Pijnlijke ingreep maar met ademhaling en focus ging het goed. De 2e keer toen mijn man te horen kreeg dat hij acute leukemie had en een stamceltransplantatie moest ondergaan. Veel huilbuien als ik 's-avonds uit het ziekenhuis weer thuis was. Om sterk te blijven heb ik veel ademhalingsoefeningen en yoga gedaan. Het heeft absoluut geholpen om sterk te blijven. Namaste

 • Yoga Magazine

  Dag Marga, wat fijn dat yoga jou al regelmatig heeft geholpen, zeker wanneer je zulk naar nieuws te horen krijgt. Mooi hoe yoga hier wat hulp bij kan bieden. Dankjewel voor je reactie!

 • Marianne Breijer

  Yoga is een belangrijk gegeven in mijn leven. Na darmkanker en levensbedreigde malaria heeft yoga er voor gezorgd dat ik terug kwam bij mezelf. De asana's en meditatie zijn een weldaad in mijn dagelijkse leven.

 • Rayette van Weijen

  Yoga heeft mijn leven positief veranderd op een moment dat ik dat hard nodig had. Op mijn zestiende moest ik een heupoperatie ondergaan. Na deze operatie moest ik weer opnieuw beginnen. Opnieuw spieren opbouwen in je hele lichaam, opnieuw leren lopen en weer leren vertrouwen op je eigen lichaam. Lange periode was ik vooral heel boos. Het vele sporten van daarvoor, waar ik op hoog niveau handbal speelde, mocht niet meer. Yoga kwam op mijn pad. In de yogalessen die ik volgde leerde ik weer contact maken met mijzelf, ontdekte ik mijn grenzen en vertrouwen hebben in mijn lichaam en geest. Nu doe ik bijna elke dag yoga en geef ik ook les.

 • Heleen

  "Breath like you love yourself" - zei Adriane luchtig tegen mij, toen ik in downward dog stond op mijn matje, thuis voor de tv. Op dat moment realiseerde ik dat Ik Al Van Mezelf Hield. Door dat kleine woordje 'like' - viel het moeten weg. Het streven. Ik mocht doen alsof, en prompt werd zichtbaar wat er al was: Liefde. Voor mijn lichaam en mijzelf. En ik hoefde er niets voor te doen. Alleen maar te ademen en aanwezig te zijn.De thuisbeoefening die ik samen met Yoga with Adriane op Youtube nu al jaren doe, heeft mij gevormd tot een beoefenaar die het streven gelukkig kan loslaten. Toen ik daarvoor in een groepsles meedeed was ik geïntimideerd door de andere en geïrriteerd door mijn eigen gepruts. Yoga was gelijk aan '...moet beter....'. Nu ik een stevige basis heb kunnen vormen in de privacy van mijn eigen huis - vergelijken is er niet mogelijk! - geniet ik juist heel veel van groepslessen. De verschillende lichamen en mogelijkheden. Allemaal ademend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER:

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka