nietgratis
Verbonden ademen: stilte in de storm

Verbonden ademen: stilte in de storm

1.256 weergaven
Bewaar als favoriet

In deze les ga je samen met Rolandjan drie rondes verbonden ademen (breathwork) voor meer stilte in je hoofd. Je ademt diep in richting de buik. Bij elke inademing zeg je ‘JA’ tegen het leven. Wat vast komt te zitten zet je weer in gang en komt meer in flow, waardoor je meer rust in je hoofd ervaart.

Wat is verbonden ademen?

Verbonden ademen (breathwork) is eigenlijk onze oorspronkelijke manier van ademen. Het wordt ook wel de ‘baby’s breath’ genoemd. Een baby ademt op een verbonden manier naar zijn buik. Als we in overlevingsstand terecht komen, zetten we de adem vast. Dat schrikmoment slaan we op in ons lichaam waardoor de levensstroom aan energie (prana) niet meer goed doorstroomt. In het westen gebruiken volwassenen nog maar 20% van alle longcapaciteit. Hierdoor krijgen onze cellen te weinig zuurstof en dat is nou juist de bouwsteen om je vitaal te voelen. Met verbonden ademen optimaliseer je je ademhaling en adem je dus dieper en voller naar de buik. Ook werkt verbonden ademen therapeutisch. Spanning en emoties die zich hebben opgeslagen kunnen worden losgemaakt. Dat komt door de golfbeweging van de adem.

Over de les

De eerste 10 minuten legt Rolandjan uit wat verbonden ademen is en wat je kunt verwachten. Tijdens het verbonden ademen zal je merken dat Rolandjan af en toe praat, maar dan kun je gewoon doorgaan met de oefening.

Belangrijk om te weten:

– Heb je epilepsie of psychoses ervaren? Doe dan niet mee met deze online ademsessie. Rolandjan adviseert om dan aan de slag te gaan met een ademcoach.
– Ben je zwanger? Dan kan je wel meedoen, maar sla dan de retenties over. Dit zijn de momenten dat je je adem inhoudt.

– Ook bij de volgende aandoeningen wordt deze online ademles afgeraden:

  • Hart- en vaat ziektes
  • Hoge bloeddruk
  • Ernstige PTSS (beter 1 op 1 met een ademcoach aan de slag)
  • Chronische hyperventilatie
  • Diagnose van psychische stoornis

Je kunt deze les zittend of liggend doen. Als je de les zittend doet, ga dan op een ontspannen manier zitten, bijvoorbeeld op de bank. Tijdens deze les ga je diep ademen naar je buik. Op de inademing beweegt het buikgebied omhoog; de buikorganen maken ruimte voor het diafragma en de longen. De uitademing gebeurt moeiteloos. Je gaat dus meer de nadruk leggen op de inademing (yang) en de uitademing verzacht je, een moment van overgave (yin).

Er zijn drie rondes verbonden ademen. Elke ronde sluit je af met een moment van retentie. De laatste vijf ademhalingen tel je af, die maak je voller en dieper, en bij de laatste ademhaling zuig je je longen helemaal vol met zuurstof en houd je je adem 10 tellen vast. Vervolgens adem je rustig uit en houd je weer je ademhaling vast, dit keer voor een halve minuut. Rolandjan nodigt je uit om zoveel mogelijk te ontspannen bij de uitademing. Daarna kun je het effect van verbonden ademen voelen.

Meer over Rolandjan van Mulligen

Rolandjan van Mulligen is yoga- en meditatiedocent en ademcoach. Hij begeleidt al vele jaren individuele sessies, groepsessies, workshops, retreats en geeft al meer dan 10 jaar les bij bekende yogascholen in Amsterdam, zoals De Nieuwe Yogaschool. Al vanaf jonge leeftijd liep hij rond met de vraag: ‘Wie ben ik? Is wie ik ben een mengeling van gedachten, overtuigingen, gevoelens, wat ik doe en heb geleerd, of is er meer? Wie of wat ben ik in essentie?’. Deze vraag heeft Rolandjan altijd beziggehouden en geleid naar het pad van yoga en meditatie en Advaita Vedanta (non-dualiteit).

Rolandjan deelt in zijn lessen en retreats verschillende tools om mensen te begeleiden van een leven in verwarring en lijden naar een leven vol helderheid, authenticiteit, vrede, innerlijk geluk en innerlijke autoriteit.

Lees meer over Rolandjan op zijn docentenpagina of op zijn website www.beinghome.nu.

24 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief