Mudra’s: handgebaren om je yoga practice krachtiger te maken

  • Leestijd: 6 minuten
  • Yoga by Happinez

Mudra’s inzetten om je yoga practice krachtiger te maken is een heel goed idee. Je handen bezitten namelijk een aangeboren, helende kracht. Met deze kracht kun je energie aansturen, concentratie verbeteren en meer ontspanning ervaren. Hoe je dat doet? Door een handgebaar te maken, in het Sanskriet ook wel mudra genoemd.

Mudra’s: alles wat je moet weten

Je vindt mudra’s in verschillende oosterse culturen: bij de Indiase yogi’s, in het hindoeïsme, taoïsme, boeddhisme en shintoïsme. Ze worden uitgevoerd tijdens yoga, in Balinese dans, in tai chi, qigong en kungfu. Je kunt ze gebruiken om je yogabeoefening of meditatie krachtiger te maken. Dit is hoe het werkt.

De positie van onze handen heeft invloed op hoe energie stroomt door ons emotionele en spirituele lichaam. Daarnaast heeft het meerdere effecten op lichaam en geest wanneer een handgebaar wordt uitgevoerd. Zo helpen ze onder andere de hersenen met het lichaam te verbinden waardoor je meer aanwezig bent in je lichaam. Maar er is meer: mudra’s kunnen pijn verzachten, de aanmaak van endorfine stimuleren en ze verhogen onze vitaliteit. Mudra’s zijn het meest effectief wanneer je ze een paar minuten aanhoudt en vaker op een dag beoefent.

Natuurlijke elementen in je handen

Onze wereld is opgebouwd uit natuurlijke elementen die we terugzien in onze handen. Zo vertegenwoordigt de linkerhand de maan (het vrouwelijke) en de rechter de zon (het mannelijke).

Elke vinger is ook verbonden met een natuurelement. De prana (levensenergie) van elk element stroomt door een specifieke vinger heen. Hieronder lees je welke elementen verbonden zijn met elke vinger en welke eigenschappen daarbij horen. Door een specifieke vinger te gebruiken in een mudra zet je dat element in werking.

 

De duim is verbonden met het element vuur: opwaarts, zich openend, uitbreidend.

De wijsvinger is verbonden met het element lucht: beweeglijk, op-en-neergaand, mentaal.

De middelvinger is verbonden met het element ruimte: stil, onbelemmerd, stralend.

De ringvinger is verbonden met het element aarde: standvastig, solide, samenhangend.

De pink is verbonden met het element water: stromend, neerwaarts, samentrekkend.

Mudra’s voor verschillende momenten

Waar kun je op dit moment meer van gebruiken? Heb je behoefte aan meer positiviteit of juist meer zelfvertrouwen voor die ene presentatie? Voor verschillende situaties en intenties is er een passende mudra die daarbij ondersteunt. Dit zijn ze allemaal:

Shank mudra

Dit handgebaar kan helpen bij koorts, huiduitslag of een branderig gevoel, veroorzaakt door medicatie. Ook brengt Shankh mudra het keelchakra in balans, waardoor keel gerelateerde problemen worden verlicht. Dit handgebaar staat symbool voor het schijnen van een goddelijk licht op onze innerlijke tempel.

Meer uitleg over dit handgebaar vind je hier.

Chin mudra

Het bekendste beeld van een mediterende yogi bevat vaak Chin mudra: de handhouding waarbij je duim en wijsvinger elkaar raken. Dit is de mudra voor de wijsheid. Het gebruik van dit gebaar kan opvrolijken, kalmte creëren en de intuïtie aanscherpen.

Weten waar deze mudra nog meer goed voor is? Lees deze blog.

Shakti mudra

Deze mudra kalmeert je zenuwstelsel en verbetert je slaap. Dit gebaar vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen, maar ook je creativiteit en artistieke expressie.

Lees hier hoe je de mudra doet.

Sahasrara mudra 

Dit handgebaar verwijst naar het zevende chakra: het kruinchakra (Sahasrara). Dit chakra bevindt zich direct boven je kruin en symboliseert de lotus met haar duizend bladen en is een bekend symbool voor spirituele groei en verlichting.

Meer uitleg over deze mudra vind je hier.

Hakini mudra

De Hakini mudra wordt niet voor niets ‘de mudra van de geest’ genoemd. Dit handgebaar helpt je concentratie te verbeteren en creëert meer focus in je geest.

Zo doe je ‘m.

Ganesha mudra

Op momenten van stress of angst helpt Ganesha mudra je hart te kalmeren, je hoofd koel te houden en het vertrouwen te vinden om je eigen keuzes te maken.

Meer uitleg over deze mudra vind je hier.

Ksepana mudra

Ksepana mudra helpt om je huid, darmen en longen van afvalstoffen te bevrijden. En het fijne is: deze afvalstoffen komen vrij doordat Ksepvara mudra meer positiviteit in het lichaam brengt. Niet alleen fijn voor het ontgiften, maar ook voor je humeur!

Weten hoe je de mudra doet? Je leest het hier.

Surya mudra

Surya betekent ‘zon’ in het Sanskriet. Met deze mudra laat je de zon in je hart schijnen en activeer je je zonnevlecht. Surya mudra versterkt het vuurelement in je lichaam. Dit geeft je innerlijke krachten en je metabolisme een boost.

Meer uitleg over deze mudra kun je hier vinden.

Hridaya mudra

Open de deur naar je hart en je zult beloond worden met een gevoel van diep vertrouwen, steun en troost. Het beoefenen van Hridaya mudra helpt om je te ontdoen van opgekropte emoties. Het helpt je zorgen los te laten en deze te vervangen voor liefdevolle energie.

Hier leggen we uit hoe je de mudra doet.

Yoni mudra

Omarm je vrouwelijke energie volledig met Yoni mudra. Deze mudra maakt je los van de chaos in het dagelijks leven en brengt je weer in contact met je ontembare vrouwelijke kracht.

Meer uitleg over deze mudra vind je hier.

Apana mudra

Bij een detox denk je misschien aan een sapkuur of retreat, maar wist je dat je met mudra’s ook je lichaam kunt ondersteunen in het reinigen? Met Apana Mudra help je je lichaam zuiveren met een simpel handgebaar.

Zo doe je dit handgebaar.

Prana mudra

Last van een energiedip? Laat dat kopje koffie eens staan en probeer Prana Mudra. Met dit simpele handgebaar heb je altijd een energetische oppepper bij je.

Meer uitleg over deze mudra vind je hier.

Dhyana mudra

De Dhyana mudra staat voor bewustwording. Je brengt je meditatie naar een hoger niveau.

Meer uitleg over dit handgebaar vind je hier.

Kalesvara mudra

Met Kalesvara Mudra heb je altijd een anti-stress middel bij je. Waar je ook bent, wat je ook doet. Zo gaat het verslavingsgedrag tegen en is het dus goed te gebruiken bij het stoppen met roken, drinken of nagelbijten.

Meer uitleg over deze mudra vind je hier.

Delen via:
4 augustus 2023 | Laatst gewijzigd op 27 oktober 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief