Vergroot je wijsheid en bewustzijn met chin mudra

  • Leestijd: 3 minuten
  • Jasmijn Demmer

Het bekendste beeld van een mediterende yogi bevat vaak chin mudra: de handhouding waarbij je duim en wijsvinger elkaar raken. Chin mudra is misschien wel de meest beoefende mudra en dat is niet voor niets: het is de mudra voor wijsheid. 

Gebaar van bewustzijn

Chin is het Sanskriet woord voor bewustzijn en mudra betekent gebaar. Naast dat chin mudra veel gebruikt wordt om focus en concentratie op te bouwen tijdens meditaties en pranayama, helpt deze handhouding je ook af te stemmen op je ontvankelijke staat door het ego los te laten. Het gebruik van dit gebaar tijdens meditatie kan opvrolijken, kalmte creëren en intuïtie aanscherpen. Ook brengt chin mudra het luchtelement in balans en reguleert de houding daarmee de energiestroom in het lichaam. Daarom kan het de hersenen stimuleren en de geest versterken. Deze mudra wordt veel gebruikt tijdens ademhalingsoefeningen zoals Ujjayi en Sama Vritti Pranayama.

Individueel en universeel bewustzijn

In deze mudra vertegenwoordigt de wijsvinger het individuele bewustzijn – ook wel je ego. Daarnaast symboliseert de wijsvinger het element lucht: activiteit, het hart en de longen. De duim vertegenwoordigt het universele bewustzijn en staat voor het element ether: leegte, wijsheid. De wijsvinger vertegenwoordigt het beperkte perspectief van het zelf en de duim is het uitgebreide perspectief van het zelf. Wanneer deze twee samenkomen, is het beperkte zelf verbonden met het ruime universele zelf. Daarnaast kun je in chin mudra ook kiezen om je duim óver je wijsvinger plaatsen. Wanneer de top van de duim (wijsheid) heerst over de wijsvinger (individualiteit), kun je in contact komen met het (hoger) bewustzijn. Met andere woorden: je wordt een objectief waarnemer van jezelf.

Zo doe je chin mudra

Om het meeste uit deze mudra te halen, is het fijn een rustige ruimte op te zoeken waarin je je ontspannen voelt. Begin in een comfortabel zittende positie. Zit in lotushouding of kleermakerszit, met rechte rug. Concentreer je op je ademhaling en verbind met je adem. Plaats je handen met de handpalmen naar boven gericht op je knieën of dijen, zonder al te veel spanning op je armen te zetten.

Vouw daarna je duim en wijsvinger naar elkaar toe. Breng de top van je duim en wijsvinger tegen elkaar aan. De andere vingers zijn open en wijzen richting de aarde. Of kies voor de optie waarbij je je duim over het eerste kootje van je wijsvinger plaatst.

Oefen mudra’s op Yoga by Happinez

Wil je oefenen met de mudra’s in de praktijk? Volg dan eens deze yogales met mudra’s en affirmaties op Yoga by Happinez.

DOE MEE OP YOGATV

 

Delen via:
19 januari 2023 | Laatst gewijzigd op 20 januari 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief