Shankh mudra: dit handgebaar laat jou volledig stralen

  • Leestijd: 2 minuten
  • Jasmijn Demmer

In je grootsheid stappen; het klinkt makkelijker dan het is. Gedachten en overtuigingen zitten ons vaak in de weg van hetgeen we willen bereiken. Shankh mudra verwijdert fysieke en spirituele onzuiverheden die je hinderen om te stralen en staat symbool voor het schijnen van een goddelijk licht op onze innerlijke tempel.

Shankh is een Indiase naam voor schelp. Shankh mudra is afgeleid van dit woord en is een handgebaar dat lijkt op de vorm van een schelp. Shankh is ook een object dat wordt geblazen wanneer een gunstige activiteit op het punt staat te beginnen. Normaal gesproken wordt een religieuze activiteit of het openen van een deur gemarkeerd door het blazen van Shankh. Op een vergelijkbare manier wordt een Shankh Mudra gekenmerkt door de opening van een goed gezondheidssysteem in je normale dagelijkse leven.

De duim vertegenwoordigt het vuur en het bedekken met de vingers helpt het vuur van het lichaam te kalmeren. Mensen die lijden aan koorts en huiduitslag of branderig gevoel veroorzaakt door medicatie kunnen baat bij hebben deze mudra. Bovendien brengt shankh mudra de keelchakra in balans, waardoor keel gerelateerde problemen worden verlicht. Luchtwegen worden vrijgemaakt en onrust in de longen gekalmeerd. Afgezien daarvan wordt deze mudra geassocieerd met het element water, dat helpt bij het verminderen van negatieve emoties, waardoor een gevoel van vrijheid, lichtheid en innerlijke vrede wordt opgewekt.

Zo doe je Shankh mudra

Begin door tot een stabiele zithouding te komen met de handen in gebedspositie in het midden van het hart. Omcirkel de linkerduim met alle vier de vingers van de rechterhand. Raak met de rechterduim de middelvinger van de linkerhand aan. Houd de vingers van de linkerhand voorzichtig uitgestrekt, zodat de twee handen samen eruitzien als een schelphoorn. Breng de handen naar het borstbeen, net onder de keel.

Oefen mudra’s op Yoga by Happinez

Wil je oefenen met de mudra’s in de praktijk? Volg dan eens deze yogales met mudra’s en affirmaties op Yoga by Happinez.

DOE MEE OP YOGATV

 

Delen via:
24 januari 2023 | Laatst gewijzigd op 24 januari 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief