Open de deur naar je hart met Hridaya mudra

  • Leestijd: 2 minuten
  • Jasmijn Demmer

Open de deur naar je hart en je zult beloond worden met een gevoel van diep vertrouwen, steun en troost. Met Hridaya mudra tune je in op je innerlijke kennis en hoor je – als je goed luistert – de stem van je hart.

Hridaya betekent ‘hart’ in het Sanskriet. Deze mudra verbindt ons met ons hart. Nog specifieker: met ons spirituele hart. Met deze mudra breng je je bewustzijn naar je hartcentrum ofwel de Hridayam marma (energiecentrum) dat zich op het borstbeen bevindt. Het beoefenen van Hridaya mudra helpt om je te ontdoen van opgekropte emoties in je hart. Het helpt je zorgen los te laten en ze te vervangen voor liefdevolle energie.

Hridaya

Zo doe je Hridaya mudra

De ringvinger vertegenwoordigt het element water: ontvankelijkheid, emoties en het bekkengebied. De middelvinger staat voor vuur: spijsvertering, prestatie en wilskracht. Door het samenvoegen van de toppen van de ringvinger (emotie) en de middelvinger (wilskracht) met de duim (wijsheid) kunnen emoties worden losgelaten. Emoties worden vaak door het ego vastgehouden en in het lichaam opgeslagen. Dit blokkeert de energie. Wanneer emoties in het licht van de wijsheid verschijnen, kan het ego ze laten gaan. De wijsvinger (ego) krul je naar binnen en leg je met de bovenkant van de vinger tegen de onderkant van de duim. Strek je pink uit. Sluit je ogen en adem doelbewust, maar zacht richting je hartgebied. Observeer de adem die in en uit de neusgaten beweegt. Laat de adem het hartcentrum vullen.

Meer lezen over mudra’s of andere yoga gerelateerde artikelen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Oefen mudra’s op Yoga by Happinez

Wil je oefenen met de mudra’s in de praktijk? Volg dan eens deze yogales met mudra’s en affirmaties op Yoga by Happinez.

DOE MEE OP YOGA BY HAPPINEZ

 

Delen via:
21 september 2022 | Laatst gewijzigd op 22 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief