Prana Mudra: een energetische oppepper

  • Leestijd: 2 minuten
  • Jasmijn Demmer

Last van een energiedip? Laat dat kopje koffie eens staan en probeer Prana Mudra. Met dit simpele handgebaar heb je altijd een energetische oppepper bij je. 

Prana staat voor je levensvuur (levenskracht, levensenergie). Prana Mudra wordt daarom ook wel de zegel van levenskracht genoemd. Deze mudra wordt gebruikt om slapende energie in ons subtiele lichaam te activeren. Je kunt dit handgebaar zien als een energetische oppepper: het verhoogt de vitaliteit en helpt energetische blokkades op te ruimen. Dit komt ook doordat deze mudra de muladhara (wortel) chakra activeert. Dit is het punt van waaruit de drie belangrijkste energiekanalen van het lichaam tevoorschijn komen; de Ida, Pingala en Sushumna nadi’s. Door het opzwepende karakter stimuleert Prana Mudra ook volharding en doorzettingsvermogen. Het wakkert je vuurtje weer aan. Gezondheidsvoordelen van deze mudra volgens de yogafilosofie zijn het tegengaan van vermoeidheid en nervositeit. Daarnaast zou dit gebaar ook goed kunnen zijn voor je immuunsysteem.

Zo doe je Prana Mudra

Oefenen? Zo doe je ‘m:

Leg de duim, ringvinger en pink van één hand met de toppen tegen elkaar aan. Voor een sterker effect druk je met de top van je duim tegen de nagels van de andere twee vingers. Je wijs- en middelvinger zijn gestrekt.

Oefen mudra’s op Yoga by Happinez

Wil je oefenen met de mudra’s in de praktijk? Volg dan eens deze yogales met mudra’s en affirmaties op Yoga by Happinez.

DOE MEE OP YOGATV

Delen via:
11 augustus 2022 | Laatst gewijzigd op 5 september 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief