Dhyana Mudra: vergroot je bewustzijn

  • Leestijd: 2 minuten
  • Jasmijn Demmer

Wie bekend is met het achtvoudige yogapad dat is gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali, weet dat Dhyana staat voor meditatie. Dhyana Mudra wordt dan ook wel eens Meditation Mudra en Yoga Mudra of Samadhi Mudra genoemd. Deze mudra staat voor bewustwording en kan je spirituele practice naar een hoger niveau tillen. 

Dhyana Mudra

Je kunt een mudra het beste uitvoeren als je ontspannen bent. Mudra’s komen het meest tot hun recht tijdens een meditatie, maar je kunt ze ook op andere momenten toepassen. In de lunchpauze, in de trein of tijdens een wandeling, bijvoorbeeld. Voorwaarde is dat je je prettig en op je gemak voelt. In het zenboeddhisme symboliseert deze mudra het vasthouden van het universum in je handen. De energie van het universum kan zo bij je naar binnen stromen. Welke hand je boven of onder legt heeft ook betekenis. Daarvoor maken we een sprongetje naar het taoïsme. Als je namelijk je rechter- hand op je linkerhand laat rusten, stimuleer je de mannelijke yang-energie. Doe dit bijvoorbeeld als je assertiviteit en zelfvertrouwen wilt bevorderen. Heb je je linkerhand bovenop liggen, dan activeer je de vrouwelijke yin-energie. Goed voor mensen met haar op hun tanden die wel wat meer zachte energie kunnen gebruiken. Kwaliteiten als wijsheid, geduld en vertrouwen vallen hieronder.

Naast het spirituele effect bevordert Dhyana Mudra geestelijk evenwicht en kalmte, ook op het gebied van je zintuigen.

 

Dhyana Mudra

Zo doe je Dhyana Mudra

Leg beide handen in je schoot, waarbij de rug van je ene hand op de binnenkant van de andere hand ligt. Je duimen raken elkaar licht en vormen zo een soort cirkel met je handen. Op deze manier vormen je handen en armen een gesloten energiecircuit. Adem heel rustig en houd na elke in- en uitademing een korte adempauze. Je kunt deze mudra ook aanhouden tijdens je meditatie.

Oefen mudra’s op Yoga by Happinez

Wil je oefenen met de mudra’s in de praktijk? Volg dan eens deze yogales met mudra’s en affirmaties op Yoga by Happinez.

DOE MEE OP YOGATV

Delen via:
20 juli 2022 | Laatst gewijzigd op 9 juni 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief