Ganesha mudra: ontvang vertrouwen en moed

  • Leestijd: 2 minuten
  • Jasmijn Demmer

Ervaar je veel onrust en kun je wel wat vertrouwen gebruiken? Op momenten van stress of angst helpt Ganesha mudra je hart te kalmeren, je hoofd koel te houden en het vertrouwen te vinden om je eigen keuzes te maken.

Mudra’s zijn vormen die je met je handen maakt om de stroom van prana en je bewustzijn of intentie te leiden en te sturen. Ze bestaan al eeuwen en in verschillende culturen. Meestal worden ze beoefend in meditatie, maar sommige lenen zich goed voor een asana- of pranayama-oefening.

Ganesha mudra helpt je wortel-, navel- en hartchakra’s te activeren. Deze mudra helpt je om op je basis te vertrouwen. Hierdoor stap je gemakkelijker in je kracht, terwijl je in lijn blijft met de energie van je hart. Ganesh Mudra activeert het vuurelement en kan je helpen om met vertrouwen, moed, eigenwaarde, mededogen en openheid te handelen. Ganesha mudra helpt, net als de Hindoeïstische olifantengod god Ganesha zelf, angst te verdrijven, zodat we onze hartenwensen kunnen vervullen. Ganesha is de verwijderaar van alle obstakels. Hij helpt ons niet alleen de uitdagingen van het leven te overwinnen, zijn mudra is voor vertrouwen en moed op onze (yoga)reis. Op fysiologisch niveau laat deze mudra spanning los in de spieren van je borstkas en kan ook de activiteit van het hart stimuleren en de bronchiën openen.

ganesha mudra

Zo doe je Ganesha mudra

Breng je linkerhand voor je hart en draai je handpalm van je af (je duim naar beneden) met je vingers gebogen. Met je rechterpalm naar je toe gericht haak je de vingers van je rechterhand met de vingers van je linkerhand. Ellebogen wijzend naar de zijkanten. Vanaf hier, met een uitademing, trek je de ellebogen van elkaar weg terwijl je de vingers tegen elkaar houdt. Je voelt de spieren van je borst en bovenarmen inspannen. Op je inademing laat je de spanning los. Herhaal tot 8 keer. Je kunt deze mudra dagelijks of naar behoefte uitvoeren; zoals wanneer je aan jezelf twijfelt, bang bent of veel onrust ervaart.

Oefen mudra’s op Yoga by Happinez

Wil je oefenen met de mudra’s in de praktijk? Volg dan eens deze yogales met mudra’s en affirmaties op Yoga by Happinez.

DOE MEE OP YOGATV

 

Delen via:
9 november 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief