Doe de test: ben jij een echte yogi?

  • Leestijd: 2 minuten
  • Jan Denecke

Leef jij puur, tevreden, sober, zelfbewust en vol overgave? Volgens de yogafilosofie zijn het belangrijke waarden om na te streven. Doe de test en ontdek hoe jij scoort op deze waarden én hoe je ze meer kunt uitnodigen in jouw leven.

yogawaarden niyama's test

Test of jij leeft volgens de yogawaarden

De niyama’s zijn de leefregels uit de Yoga Sutra’s, het pakweg tweeduizend jaar oude handboek van de yoga. Ze vormen de tweede stap van het achtvoudige yogapad. De eerste stap van dat pad bestaat uit de yama’s, de dingen die je volgens de yogafilosofie niet zou moeten doen, zoals stelen en geweld plegen. Dan komen dus de niyama’s, de dingen die je wel zou moeten nastreven. En pas daarna volgen de fysieke yogahoudingen, die wij in het Westen doorgaans als yoga beschouwen. De vierde stap zijn ademhalingsoefeningen, pranayama, en de volgende stappen leiden je via meditatie uiteindelijk naar verlichting.

Maar zo ver zijn we nog niet: eerst maar eens kijken of we een beetje kunnen leven volgens de vijf niyama’s puurheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave. Je hoeft ze niet op te vatten als strikte regels; je kunt ze ook zien als een uitnodiging tot het ontdekken van mogelijkheden binnen jezelf. Wat maakt je nu echt gelukkig? Hoe kun je je ‘compleet’ voelen?

Door bijvoorbeeld vanuit puurheid te handelen, worden je intenties oprecht en zonder bijgedachten. Door je over te geven aan het moment, ervaar je plezier en groei in plaats van verzet en stilstand. In deze keuzes is geen goed of fout, beter of slechter. Het enige wat de niyama’s doen, is je bewuster maken. Ze helpen je belemmerende gewoonten en ideeën over jezelf  en de wereld los te laten, en een steeds dieper bewustzijn van eenheid te ontwikkelen. Doe de test en ontdek hoe jij scoort op deze waarden!

GA NAAR DE TEST

Beeld: Unsplash

Delen via:
4 maart 2021 | Laatst gewijzigd op 4 maart 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief