Je hoort het begrip steeds meer: detoxen, of ontgiften op z’n Nederlands. Wat is er waar van alle mooie beloften over kraakheldere organen en een gifvrij lichaam? Pel de hype eraf, en je houdt een fijne lente-yoga-detox over.
Detoxen is zo langzamerhand een ware hype. De heftigste dingen kun je doen, tot streng vasten en darmspoelingen aan toe. Maar dan heb je ook wat. Blinkend schone organen en een gifvrij lijf. Hoewel? Wetenschappelijk onderzoek levert weinig bewijs voor de genezende werking van heftige benaderingen. Aan de andere kant is er weinig oog voor de vraag of je je lichaam preventief een handje kunt helpen bij zijn natuurlijke ontgiftingsprocessen. De gulden middenweg is vaak ver te zoeken, zowel bij detox-fans als bij de westerse medische wetenschap.
Gelukkig zijn er ook mensen met kennis van beide benaderingen. Sylvia Welsing-Schaeffer is arts, en yogadocente bij de Nieuwe Yogaschool. Sylvia: ‘Over preventie geeft de artsenopleiding van oudsher heel weinig mee, zieke organen genezen staat voorop. Dit verandert wel, maar langzaam.’ Vandaar dat ontbreken van een gulden middenweg. Laten we die ter plekke eens proberen te vinden. De meest genoemde organen als het gaat om ontgiften, zijn huid, longen, nieren en lever.
Daar klopt al iets niet, zegt Sylvia: ‘De hoofdfunctie van je huid is niet het afvoeren van afvalstoffen, maar het reguleren van je lichaamstemperatuur via transpireren. Een warme omgeving, zoals bij Bikram yoga, ontgift niet via de huid. Wel helpt warmte om goed in houdingen te komen, wat de werking ervan verdiept.’
En de longen, die via diepere ademhalingen meer CO2 zouden afvoeren? ‘Je lichaam regelt zelf prima de afvoer van CO2,’ verzekert Sylvia. ‘Maar yoga kan wel de ademhaling reguleren en zo het zogenoemde parasympathische deel van je zenuwstelsel activeren. Hierdoor komt je lichaam in rust-en-herstelstand. Dat is de belangrijkste basis voor gezondheid en balans.’ Een mentale detox, zeg maar.
Tot slot een heet yoga-hangijzer: wringen twists echt afvalstoffen uit je organen? Sylvia: ‘Een twist vermindert tijdelijk de bloedtoevoer naar een plek. Kom je uit de houding, dan ontstaat een flush, een impuls voor extra bloeddoorstroming. Dit kan helpen je organen vitaal te houden, zodat ze optimaal functioneren. Dat geldt ook voor lever en nieren, de belangrijkste organen voor de afvoer van afvalstoffen.’ Duidelijk. Yoga helpt je lichaam met een zachte detox, zonder hype.
7 houdingen voor een lente-detox
1. Marichi’s Houding I
Marichyasana I
De twist stimuleert lever en nieren en bevordert de spijsvertering. De eenvoudigste variant van deze zittende twist is gemakkelijk wat langer vol te houden, voor een optimaal effect.
2. Vooroverbuiging met Twist
Parivrtta Uttanasana
Je zenuwstelsel bestaat uit het sympathisch en het parasympathisch zenuwstelsel. Het sympathische deel speelt een rol bij activiteit en stress, het parasympathische bij ontspanning. Bij omgekeerde houdingen neemt het parasympathisch zenuwstelsel het over. Dit effect wordt versterkt als de uitademing de ruimte krijgt en je hoofd en nek ontspannen. Je voelt je rustiger en je lichaam kan herstellen. De twist in deze vooroverbuiging stimuleert de spijsverteringsorganen.
3. Sprinkhaan
Salabhasana
In deze houding worden je buikorganen gestimuleerd, wat reinigend werkt. Gewoonlijk rust je gewicht op je voeten als je staat, of op je billen als je zit. De Sprinkhaan brengt je gewicht tijdelijk naar de voorkant van je romp. Zo stimuleert deze houding je buikorganen. Ook fijn bij een trage spijsvertering.
4. Gevederde Pauw
Pincha Mayurasana
Pincha Mayurasana is wel een uitdaging. Maar ook als je je benen nog niet tegelijk in de lucht kunt houden, heb je er baat bij. Let wel: deze houdingen zijn niet voor iedereen geschikt. Onder andere bij verhoogde bloeddruk of oogdruk, kun je beter eerst een arts raadplegen. Het kan prettig zijn om deze houding te neutraliseren voor je verdergaat, via de Opwaartse Hond (Urdhva Mukha Svanasana) of de Cobra (Bhujangasana). Dat helpt ook je rug voor te bereiden op de buiging in het Wiel.
5. Wiel
Urdhva Dhanurasana
Omgekeerde houdingen zijn zelfs ontdekt als therapie: inversietherapie. Door de vergrote bloeddoorstroming naar het hoofd, krijgt je brein volgens Amerikaanse wetenschappers meer zuurstof en glucose tot zijn beschikking. Dit zijn de twee belangrijkste voedingsstoffen voor de hersenen. Het Wiel geeft naast omkering een prettige rek in de buikstreek en opent je borst, zodat je vrijuit kunt ademen. In de ronding krijgen de nieren een lichte drukmassage. Win wel eerst advies in als je rugklachten hebt.
6. Liggende Twist
Supta Parivartanasana
Door een twist liggend uit te voeren en in de houding te ontspannen terwijl de zwaartekracht haar werk doet, kan de houding dieper inwerken. Je ademhaling komt tot rust en helpt je verder te ontspannen.
7. Meditatie
Anapanasati
Yogaleraren onderwijzen regelmatig een variant op de Anapanasati meditatie, die uit het boeddhisme komt. Anapanasati staat voor bewuste in- en uitademing. De meditatie is bedoeld om mentale onzuiverheden (negatieve gedachten, gevoelens en patronen) uit je geest te verwijderen. Het idee is dat de geest kalm en helder wordt, wat de weg opent naar het zien van de ware realiteit en, jawel, uiteindelijk naar de verlichting. Ideaal is minstens 10 minuten mediteren, maar 5 minuten is al een mooi begin.
Tip: Vind je het lastig om te focussen op de ademhaling? Tel 10 ademhalingen en begin dan opnieuw met tot 10 tellen.
Beeld: Harold Pereira, styling: Nicole de Werk, visagie: Niels Wahlers, model: Tanisha Lindeman
0 reacties
Geef je reactie