nietgratis
Het vijfde chakra – yoga voor je keelchakra

Het vijfde chakra – yoga voor je keelchakra

2.975 weergaven
Bewaar als favoriet

Hij was razend populair: de Chakra Nieuwjaarschallenge 2022 die we samen met yogadocent Nanda van Praag maakten. Nu komen de heerlijke lessen van Nanda ook op Yoga by Happinez. Deze yogales staat in het teken van het vijfde chakra, je keelchakra .

Het keelchakra

Vandaag volgen we een les die hoort bij het vijfde chakra, het keelchakra. Dit chakra heeft te maken met communicatie en zelfexpressie. Hoe draag jij bij aan deze wereld op jouw unieke manier? Hoe kun je vanuit je diepere kern en unieke kwaliteiten jouw doel vinden? Bij dit chakra gaat het erom dat je jezelf in de wereld neerzet en uit op jouw manier, klein of groots. Het gebied rond de keel geeft aan hoe het er met dit chakra voor staat. Heb je een stijve nek of keelpijn? Vraag jezelf dan eens af: heb ik iets niet geuit? Of blokkeer ik mijn eigen levenspad? De nek soepel houden is goed voor het vijfde chakra. Bovendien zit in dit gebied de schildklier die verantwoordelijk is voor een gezonde stofwisseling en metabolisme. Houd je gewicht vast? Dan kan dat wijzen op een blokkade in dit chakra. Het element van dit chakra is ether.

Geef aandacht aan je kernkwaliteiten

In deze les start je met het gebruik van Jalandara Bandha en ademretentie. Werken met bandha’s in de adempauze zorgt ervoor dat je de levensenergie in het chakra kan vasthouden en kanaliseren. De inner drive die je gevoeld hebt in het derde chakra wil je met het vijfde chakra naar buiten brengen. Dat betekent dat je jouw unieke talenten en kwaliteiten vormgeeft in de buitenwereld. In deze les stimuleer je dit chakra via nekrotaties, halsopeningen en buigingen, via Setu Bandha Sarvangasana (Brug), Halasana (Ploeg) en Sarvangasana (Kaars). Op deze manier stimuleer je je schildklier en wakker je je metabolisme aan op een zachte manier. In de Savasana maak je contact met jouw kwaliteiten. Nanda zingt de mantra Om Kamayé Svaha / Ham Kamayé Svaha wat zoveel betekent als “Ik offer mijn wensen – omdat ik mezelf in de wereld zet zoals  ik ben, hecht ik niet meer aan het resultaat of uitkomst van wat ik doe, en laat ik verwachtingen los”.

  • Voor deze les heb je nodig: twee yogablokken, een dekentje en eventueel een meditatiekussen.

Kleur en mantra

Bij ieder chakra horen andere eigenschappen, zoals een andere kleur en een andere mantra. Bij het vijfde chakra – Vishuddha Chakra – Keelchakra is dit ‘Ik uit mezelf’. De Sanskriet mantra is ‘Ham’ en de kleur is blauw.

 

Wil je meer weten over de docent Nanda van Praag? Bekijk dan ook haar docentpagina of volg haar op Instagram.

29 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief