Zonnegroet van de zee

  • Leestijd: 5 minuten
  • Jan Denecke

Onze gevoelswereld is als de getijden van de zee: soms stroom je over van emotie of enthousiasme, dan ben je weer kalm en meer teruggetrokken. Met de Zonnegroet van de Zee vind je emotionele balans. Doe hem lekker traag deze zomer en geniet zo bewust mogelijk van iedere ademhaling en beweging!

Net als de zee kennen we in onszelf een beweging van eb en vloed. De sterke vloed brengt creativiteit, initiatief en enthousiasme met zich mee. Terwijl de kalme, terugtrekkende ebstroom momenten van rust, reflectie en inzicht geeft. De kunst is om een gezonde balans tussen deze getijden te vinden.

De Zonnegroet van de Zee is bedacht door de Canadese yogadocent Eoin Finn. Naast een heerlijke warming-up voor je yoga practice is dit een serie om een gezonde stroming van gedachten en emoties in jezelf te ontwikkelen. Deze Zonnegroet helpt je je hart te openen, zodat compassie en liefde vrij kunnen stromen. Je benen worden sterker, je heupen worden geopend en je wordt soepel van lijf en geest, zodat je ook bij windkracht tien in evenwicht blijft.

In Urdhva Prasarita Ekapadasana, een sierlijke houding waarbij het lijkt alsof je een flinke duik in de zee neemt, voel je de balans tussen eb en vloed letterlijk. Je staat op één been, terwijl het bovenlichaam naar beneden duikt en het andere been zich naar de hemel strekt. Voel in deze houding de eb-energie afdalen in het staande been, met als tegenpool de opstijgende vloedenergie in het naar boven gestrekte been. Focus niet te veel op hoe hoog je dat been kunt krijgen, maar richt je op een gelijkwaardige energie in beide benen. Balans dus!

1. Berghouding

Ga staan met je voeten tegen elkaar, je grote tenen raken elkaar, je hielen zijn iets uit elkaar. Breng je handen in gebedshouding voor je hart. Span je bovenbenen iets aan, zodat je je knieschijven iets optrekt. Je knieholten blijven zacht. Breng je navel iets naar binnen richting je wervelkolom en beweeg je staartbeen richting de grond. Je ademhaling is ruim en diep.

 

2. Staande achteroverbuiging

Adem in, strek je armen omhoog en open ze iets. Maak een lichte achteroverbuiging, waarbij het lijkt alsof je je hart richting de hemel wil strekken.

3. Staande Tang

Adem uit, buig je bovenlichaam voorover en plaats je handen plat op de grond naast je voeten. Buig als het nodig is licht je knieën.

4. Staande diagonaal

Adem in, strek je bovenlichaam op in een diagonale houding. Je armen zijn gestrekt, je vingers raken de grond en je hart is open. Je wervelkolom is gestrekt.

5. Lage lunge

Adem uit, stap met je rechterbeen naar de achterkant van de mat en zet de bal van je voet op de grond. Je linkerbeen is gebogen met je knie recht boven je enkel, je handen staan aan weerszijden van je linkervoet. Hou je heupen laag en open je borst.

6. Staande lunge

Adem in, kom met je bovenlichaam omhoog in een staande lunge en strek je armen richting de hemel. Je handen raken elkaar of zijn op schouderbreedte. Blijf laag en hou je achterste been gestrekt. Beweeg je staartbeen richting de grond en stel je voor dat je tussen de binnenkanten van je bovenbenen een tennisbal wilt vasthouden.

7. Staande lunge met achteroverbuiging

Adem uit, maak een lichte achteroverbuiging. Let op dat je voorste been nog steeds gebogen is met je knie recht boven je enkel. Hou je buikspieren aangespannen en voel een strekking vanuit je borst richting de hemel. Kom op de inademing terug in de staande lunge.

8. Voorbereiding op de Piramide

Adem uit, breng je bovenlichaam omlaag en plaats je handen aan weerszijden van je linkervoet. Stap met je rechtervoet iets naar voren, draai je voet iets uit en plaats je volle voet op de mat of in het zand.

9. Gestrekte Piramide

Adem in, strek beide benen en kom met je bovenlichaam omhoog in een diagonaal. Je armen zijn gestrekt, je vingertoppen raken de grond. Strek je wervelkolom en open je hart.

10. Piramide

Adem uit, buig je bovenlichaam in de richting van je gestrekte linkerbeen, zet je handen plat op de grond aan weerszijden van de linkervoet. Adem in, kom met het bovenlichaam omhoog in een diagonaal met de vingertoppen op de grond en de armen gestrekt. Til je rechterbeen van de vloer en strek het, als dat lukt. De tenen wijzen naar achteren.

11. Staande split

Adem uit, buig voorover met je bovenlichaam en strek je rechterbeen op naar de hemel. Hou als het kan je linkerenkel of -kuit vast met je linkerhand. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding, waarbij je de tegengestelde krachten van het staande en het gestrekte been voelt. Als je de balans iets meer wilt verdiepen, kun je met beide handen je kuit of enkel vasthouden.

12. Staande diagonaal

Adem in, plaats je rechtervoet weer naast je linkervoet en breng je bovenlichaam omhoog tot een diagonaal, met je armen gestrekt en je vingertoppen op de grond naast je voeten. Open je borst, strek je wervelkolom.

13. Staande tang

Adem uit, buig voorover en zet je handen plat op de grond.

14. Berghouding

Adem in, kom overeind in Tadasana met de armen omhooggestrekt en maak een lichte achteroverbuiging. Adem uit, sta weer rechtop en herhaal de serie, nu met het linkerbeen naar achteren.

Doe mee met Yoga by Happinez

Blijven oefenen met de zonnegroet of andere yogahoudingen? Op Yoga by Happinez vind je verschillende yogastijlen en -lessen voor meer balans, kracht of ontspanning, maar ook meditaties om je bewustzijn te vergroten. Probeer het nu de eerste 14 dagen gratis.

Fotografie: Bonnita Postma


Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen
Delen via:
30 augustus 2022 | Laatst gewijzigd op 15 augustus 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief