Maak je seksuele energie wakker

 • Leestijd: 9 minuten
 • Marianne ter Mors

Urenlange seks, dat is het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze het woord ‘tantra’ horen. Maar tantra yoga is meer dan spirituele seks: het laat je levensenergie stromen.

Het is misschien niet wat je verwacht: het grootste gedeelte van tantrabeoefening vindt niet plaats in bed, maar gewoon op de yogamat. En in het dagelijks leven. Het doel van tantraoefeningen is om de prana in het lichaam te vergroten; prana is een ander woord voor levensenergie of seksuele energie. In de tantra is dat hetzelfde. Door het vergroten van je seksuele energie voel je je energieker en kun je intenser genieten van alles wat het leven je brengt. Manieren om tantra te beoefenen zijn onder andere mediteren op de chakra’s, mediteren op Mula Bandha – het aanspannen van je bekkenbodemspieren – en yogahoudingen doen die de seksuele energie wakker maken.

Van oorsprong komt tantra uit India en Tibet. Het is een spirituele discipline die moeilijk is terug te voeren op één datum en één stroming: het komt voor in verschillende oude teksten en in verschillende stromingen, zoals het hindoeïsme, het boeddhisme en andere oosterse tradities. De oudst bekende tantrische teksten dateren van de vierde eeuw na Christus.

Tantra is ontstaan vanuit een behoefte om meer vrijheid te ervaren tijdens de spirituele beoefening. Letterlijk betekent tantra ‘uitbreiding’, het is een levensfilosofie die je opent voor een diepere betekenis van je ervaringen. Zo kan alles wat je meemaakt een middel worden om spiritueel te groeien, mits je je er volledig voor openstelt. Ben je kwaad? Tantra leert ons: wees kwaad en wees bewúst kwaad. Duw je de boosheid niet weg, dan kan die transformeren in compassie. In plaats van je te verzetten tegen je menselijke kanten, nodigt tantra je uit ze te doorvoelen. En, niet onbelangrijk, tantra nodigt vooral uit te genieten van het leven!

Niet alle yogastromingen zijn zo vrij als tantra. Zo gaat de Raja yoga uit van het beheersen van je zintuigen om tot het Allerhoogste te komen. Seksuele energie moet je volgens deze traditie kanaliseren; een actief en vrij seksleven is binnen deze stroming niet wenselijk of zelfs ongepast. Tantra ziet dit anders: seks is niet de vijand van spirituele groei, eerder een weg naar het leiden van een extatisch en vervuld leven.

Osho, die de tantrastroming naar het Westen heeft gebracht, zegt: ‘Tantra kun je zien als de werking van een medicijn. Als je het aan een dief geeft, werkt het en als je het aan een goeroe geeft, werkt het ook. Het medicament maakt geen onderscheid tussen een dief en een goeroe. Tantra vraagt niet wie je bent, dat je mens bent is voldoende.’ Met andere woorden: je hoeft geen ingewikkelde cursussen te doen, je hoeft niks te worden voordat je met tantra begint. Tantra maakt geen onderscheid. Begin gewoon en geniet ervan.


Houdingen om je seksuele energie wakker te maken

Meditatie op Mula Bandha

Bepaalde combinaties van spiersamentrekkingen worden bandha’s genoemd. Bandha’s versterken het effect van yogaoefeningen en laten de energie stromen. Een ervan is Mula Bandha, die de seksuele energie in het lichaam stimuleert en haar in balans brengt.

 1. Span op een inademing achtereenvolgens de spieren van je anus, je geslachtsorganen en je navel aan (op dezelfde manier als waarop je je plas ophoudt).
 2. Adem rustig door en hou de spierspanning zo lang mogelijk vast.
 3. Herhaal gedurende 3 minuten.
De Kat

Marjaryasana

De Kathouding zorgt voor een soepele wervelkolom, maakt polsen en schouders sterker en bevordert de spijsvertering. Als je wervelkolom soepel is, kan de seksuele energie vrij door je lichaam stromen.

 1. Ga zitten op handen en knieën. Plaats je handen recht onder je schouders en zorg dat je knieën recht onder je heupen staan. Hou je rug recht.
 2. Verleng je in- en uitademing.
 3. Maak op een inademing je rug hol en op een uitademing bol.
 4. Herhaal deze oefening 8 ademhalingen.
Godinhouding

Utkata Konasana

Deze houding stimuleert de seksuele energie in het bekkengebied en de baarmoeder. Daarnaast versterkt ze de heupen, beenspieren, schouders, borst, armen en bovenrug.

 1. Ga staan in een wijde spreidstand, draai je voeten naar buiten. Laat je zakken in een squat.
 2. Zet je handpalmen tegen elkaar aan voor je borst. Hou je rug recht en je schouders laag.
 3. Adem 3 keer diep in en uit naar je bekkengebied.
 4. Adem dan diep in, breng je beide handen zijwaarts omhoog. Breng je handen op de uitademing weer tegen elkaar aan voor je borst.
 5. Herhaal deze beweging gedurende 5 tot 10 langzame ademhalingen.
Happy Baby

Ananda Balasana

Maakt de geest rustig, vermindert stress, ontspant en versterkt de onderrug, armen, schouders en heupen. De Happy Baby activeert de prana in het bekkengebied, waardoor de seksuele energie op gang wordt gebracht.

 1. Ga op je rug liggen, buig je knieën en zet je voeten op de grond.
 2. Breng je knieën naar je borst en duw vervolgens je benen van je af richting plafond.
 3. Flex je voeten en pak met je handen de zijkant van je voeten vast. Open je bekkengebied, laat je knieën zakken richting de vloer.
 4. Duw zachtjes je voeten in je handen en je knieën richting de grond, om het bekkengebied optimaal te openen.
 5. Blijf 1 minuut in deze houding.
De Duif

Kapotasana

De Duif activeert en versterkt het heupgebied en stimuleert de seksuele energie in de eierstokken.

 1. Begin vanuit een Plankhouding, met je handen en tenen op de vloer, je schouders recht boven je handen en je rug en benen in een rechte lijn naar je voeten.
 2. Breng het rechterbeen naar voren en leg het op de grond, tot je rechterhiel voor je linkerlies ligt. Leg het linkerbeen op de grond en strek het nog wat verder naar achteren, voor extra opening van je lies.
 3. Plaats je handen op schouderbreedte voor je gebogen been en zak op een uitademing langzaam naar de grond.
 4. Blijf 6 rustige ademhalingen op de grond, adem naar je bekkengebied en je onderrug.
 5. Kom op een inademing op je vingertoppen omhoog en blijf 6 rustige ademhalingen in deze houding.
 6. Breng je rechterbeen weer naar achteren, in de Plank. Doe de houding nu met het linkerbeen naar voren.
Schildpad

Kurmasana

De Schildpad versterkt de rug, activeert de wervelkolom en opent de heupen, waardoor de seksuele energie wordt gestimuleerd.  

 1. Ga zitten in een spreidstand, je voeten wijzen naar buiten.
 2. Buig op een uitademing naar voren. Buig je knieën iets, zodat je je armen binnendoor onder je benen kunt schuiven, met de handpalmen naar beneden.
 3. Schuif je armen zo ver naar achteren dat de binnenkant van je knie over je armen is gebogen. Respecteer de grenzen van je lichaam!
 4. Strek je armen en spreid je vingers.
 5. Adem ontspannen naar je onderrug wanneer je je hielen nog iets meer van je af strekt.
 6. Blijf 5 tot 10 ademhalingen in de houding. Als het comfortabel voelt, mag het iets langer.
De Boog

Dhanurasana

Deze achteroverbuiging stimuleert de geslachtsorganen, versterkt de buik- en rugspieren en opent de borst, nek en schouders.

 1. Ga liggen op je buik en strek je armen naast je lichaam.
 2. Pak op een inademing je beide enkels vast en duw op een uitademing je voeten van je weg. Flex je voeten naar het plafond en adem rustig door. Kijk voor je uit.
 3. Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding.
 4. Kom langzaam terug en doe eventueel nog een paar keer de Kathouding om de energie in je rug weer vrij te laten stromen.
De Ster

Tarasana

De Sterhouding ontspant de rug en activeert de heupen. Het openen van het heupgebied stimuleert de seksuele energie.

 1. Ga rechtop zitten en zet je voetzolen tegen elkaar. Breng je knieën naar de vloer. Als dit oncomfortabel voelt, leg dan je voeten iets verder van je weg.
 2. Strek op een inademing je armen omhoog tot langs je oren, zak op een uitademing met je bovenlichaam richting je voeten.
 3. Vouw je handen om je voeten en adem naar je onderrug en bekkengebied.
 4. Blijf zo 5 tot 10 ademhalingen zitten.
 5. De Held
De Held

Virasana

Na een serie opwekkende houdingen komt de seksuele energie weer tot rust in de Held. Deze houding bevordert de spijsvertering, verlicht vermoeide benen, versterkt dijen, knieën en enkels en geeft innerlijke rust.

 1. Ga op je knieën op de grond zitten. Hou je knieën tegen elkaar aan en breng je voeten ongeveer een halve meter uit elkaar. Plaats eventueel een kussentje of een deken tussen je voeten. De tenen wijzen naar achteren.
 2. Maak je rug lang en zak langzaam met je billen tussen je voeten.
 3. Leg je handen in Jnana Mudra (met de wijsvinger tegen de duim) op je knieën.
 4. Adem 3 minuten rustig in en uit.
Lijkhouding (niet op de foto)

Savasana

Savasana geeft diepe ontspanning. De opgewekte seksuele energie kun je in deze houding gemakkelijk observeren en door middel van visualisatie door het lichaam laten stromen. Op deze manier verhoog je met je seksuele energie je algehele energieniveau.

 1. Pak, als je het snel koud krijgt, een dekentje. Ga op je rug liggen. Leg je benen iets uit elkaar en laat je voeten naar buiten vallen. Je armen liggen iets van je af, de handpalmen wijzen naar boven.
 2. Span vervolgens alle spiergroepen stap voor stap aan. Begin bij het aanspannen van de benen, hou deze spanning 5 seconden vast en laat alles weer los. Span dan achtereenvolgens je billen, je romp, je armen, je nek en schouders en je gezicht aan. Als je een gebied in je lichaam tegenkomt waar spanning zit, herhaal je de oefening nog een keer.
 3. Nadat je het hele lichaam hebt doorlopen, voel je of zich nog ergens spanning bevindt; daar adem je naartoe.
 4. Richt dan de aandacht op je bekkengebied. Adem 4 tellen in en 6 tellen uit en visualiseer dat je de seksuele energie in het bekkengebied via je hart door je hele lichaam laat stromen.
 5. Laat de aandacht in je bekkengebied los en richt je aandacht weer op je ademhaling. Blijf zo nog 5 minuten liggen.

Beeld: Bonnita Postma

 

Delen via:
31 maart 2018 | Laatst gewijzigd op 18 mei 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief