Wim Hof: ‘Als je uit het dal komt, is elk uitzicht mooi’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Hidde Tangerman

Wim Hof, alias ‘The Iceman’, reist met zijn koude therapie de hele wereld over om mensen de weg te wijzen naar een gezond en gelukkig leven. Daarbij gebruikt hij ook yoga, en het liefst verzint hij de houdingen zelf. ‘Ik ben mijn eigen leraar.’

wim hof the iceman

Wim Hof (58) werd wereldberoemd door wetenschappelijk aan te tonen dat we ons eigen immuunsysteem kunnen beïnvloeden. De Wim Hof-methode helpt via ademhaling en kou gezonder te worden.

Wanneer begon je met yoga?

‘Ik heb van jongs af aan aan yoga gedaan. Op mijn twaalfde had ik posters op mijn kamer hangen van Indiase yogi’s. Ik deed hun houdingen na: op mijn hoofd staan, in de Lotushouding zitten. Toen was dat allemaal nog vreemd, maar ik ging er gewoon zelf mee aan de slag en kwam steeds verder. Ik ben altijd mijn eigen leraar geweest. Ik deed alle asana’s en kende de Yoga Sutra’s van buiten.’

Heeft yoga een relatie met kou?

‘Zowel yoga als kou is bedoeld om de energie in jezelf beter te laten stromen, maar de traditionele yoga van Patanjali was mij uiteindelijk te ver van m’n bed. Wat moet een westerling met al die verhandelingen over bovennatuurlijke krachten? Ik vond een kortere weg die bereikbaar is voor de westerse mindset. Die weg heeft drie stappen: kou, bewuste ademhaling en focus. Daarmee krijg je je diepere fysiologie onder controle. Het leert je gezond, gelukkig en krachtig te zijn.’

Ben je weleens in een gewone yogastudio?

‘Ik geef er soms yogales. Zelf doe ik yoga veel liever buiten in de natuur. Daar is veel meer prana dan in een gebouw. Ik noem het “cold yoga”. In Nederland en het Westen maakt kou deel uit van de natuurlijke omgeving. Uiteindelijk moeten we daar harmonie vinden.’

Je hebt niet zoveel met tradities.

‘Tradities hebben soms een update nodig. Zo heb ik ook mijn eigen yogahoudingen ontwikkeld. Het is leuk om creatief te zijn met je lichaam. Begin met een paar basisoefeningen en ontwikkel je eigen houdingen, die jou het beste dienen. Het komt dan echt uit jezelf. Ik vind het idioot om overal scores aan te geven. Het gaat er bij yoga om de kanalen in jezelf te openen, zodat de prana goed door je lichaam kan reizen. Alles wat je mind met je lichaam en ziel verbindt, is yoga.’

wim hof iceman

Jouw leven is de laatste jaren enorm veranderd. Tien jaar geleden was je nog die rare snuiter die in het ijs zat, nu ben je wereldberoemd.

‘De wereld is veranderd, ik niet. Hoewel ik nu erkenning krijg, ben ik precies dezelfde als toen. Alleen ben ik wel drie keer zo sterk geworden. Ik heb er een olifantenhuid van gekregen. Het feit dat iedereen mij als een weirdo zag, maakte mij ook weird. Je wordt raar van al die negatieve energie. Nu heb ik dat juk kunnen afgooien. Het werkt bevrijdend om geen rekening meer te hoeven houden met hoe anderen denken. Aan de andere kant is die episode ook inherent aan mijn karma, mijn lot. En ik draag dat met alle plezier. Maar als je uit het dal komt, is elk uitzicht mooi. En het wordt alleen maar mooier.’

Hoe mooi wordt het nog?

‘Ik ben gevraagd om hersenonderzoek te doen aan Stanford University. Daarbij ga ik mensen trainen om via ademhaling en focus nieuwe neurologische patronen aan te maken. Ik wil laten zien dat mensen die hopeloos aan het zwemmen zijn in hun eigen angsten, depressies en trauma’s, binnen de kortste keren weer bewust controle kunnen krijgen over hun leven. Voor mij is dat het absolute doel van verlichting brengen. Ik heb 26 wereldrecords gevestigd en dat is leuk, maar wat heeft de mensheid eraan? Daarom ben ik naar de wetenschap gestapt.’

Wat bedoel je precies met verlichting?

‘Een mens heeft veel meer kracht en macht dan waar hij zich nu bewust van is. Het is mijn missie om mensen zich daar bewust van te maken. We weten niet hoe we angst, depressie en trauma moeten aanpakken. We zijn vergeten hoe we echt krachtig, gelukkig en gezond kunnen zijn, terwijl het eigen is aan onze natuur. Voor mij betekent liefde iemand gezondheid, geluk en kracht toewensen.’

Beeld: Enahm Hof

Delen via:
12 oktober 2017 | Laatst gewijzigd op 28 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

4 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief