Het verhaal achter Balasana: word een met alles

  • Leestijd: 5 minuten
  • Irina Verwer

Weet jij eigenlijk wat Balasana – de Kindhouding – betekent? Het verhaal achter deze asana heeft alles te maken met je overgeven aan het moment, beseffen dat je menselijk en goddelijk tegelijk bent, er gewoon zijn. Dit kun je leren van kinderen én van de Kindhouding.

het verhaal achter balasana - de kindhouding

De mythe achter Balasana

Balasana, de Kindhouding, is een van de populairste houdingen in elke yogales. Deze pose, die vaak tussen twee pittige houdingen uitgevoerd wordt om weer op adem te komen, verbindt je met het kind in jezelf. En op die manier met het volledige universum. Lang, lang geleden leefde een liefdevolle vrouw in een klein dorp. De vrouw heette Yashoda en ze was de pleegmoeder van de kleine Krishna, die later zo’n belangrijke rol in het epos Bhagavad Gita zou spelen. Al sinds zijn geboorte zorgde ze voor Krishna alsof hij haar eigen zoon was. Ze genoot er volop van, ook al was Krishna soms wat ondeugend.

Zo hield hij ervan om alles wat hij zag in zijn mond te stoppen – zoals veel kleine kinderen doen. Als hij buiten rondscharrelde, probeerde hij altijd stiekem modder te eten. Op een dag was het weer zo ver: terwijl zijn pleegmoeder niet keek, stopte Krishna handen- vol modder in zijn mond. Zijn broer Balarama rende naar hun moeder en vertelde dat Krishna weer iets at wat zij verboden had. Yashoda pakte Krishna beet en vroeg hem of hij daadwerkelijk modder at. Krishna keek haar met grote ogen aan en hoewel zijn handen en gezicht onder de modder zaten, schudde hij nee. Uiteraard geloofde Yashoda haar jongste zoon niet en ze dwong hem zijn mond te openen, zodat ze hem de modder kon laten uitspugen. Eerst weigerde Krishna koppig, toen slikte hij een paar keer en uiteindelijk gaf hij toe. Hij deed zijn mond open.

Yashoda trof daar echter geen modder aan. In plaats daarvan zag ze iets wat haar nog veel meer verbaasde: het hele universum! Ze besefte meteen dat Krishna het complete universum niet alleen in zijn mond had, maar dat hij het universum ook wás. Hij was één met alles en iedereen. Alles was in hem en hij was in alles: een echte god. Niet alleen realiseerde ze zich dat haar zoon god was, ze begreep nu dat ook zij verbonden was met alles en iedereen – en dat ook zij dus goddelijk was.

Totale overgave in Balasana

Dankzij Krishna herinnerde Yashoda zich iets wat ze ergens altijd al had geweten: dat we
één zijn. Natuurlijk wist ze altijd al dat haar zoon een god was (want, laten we eerlijk zijn, welke moeder weet dat nu niet van haar kind?), maar Krishna’s ondeugendheid, charme en mollige lijfje zorgden ervoor dat ze het deels vergat. Het vergeten van onze goddelijkheid wordt lila genoemd. Lila zorgt voor een van de grootste paradoxen in de yogafilosofie: we beoefenen yoga zodat we ons onze goddelijkheid weer herinneren, en tegelijkertijd moeten we dit voldoende vergeten om te kunnen functione- ren in de wereld. Krishna liet zien dat hij dit spel beheerste: hij kon een modder etend kind zijn en tegelijkertijd één zijn met het hele universum.

Vaak wordt gezegd dat kinderen onze beste leraren zijn. Ze leven in het moment; het ene ogenblik zijn ze aan het schateren en het volgende ogenblik huilen ze. Om een paar minuten later weer tevreden weg te doezelen terwijl ze in totale overgave in iemands armen liggen. Ze houden al die emoties niet langer vast dan strikt noodzakelijk, terwijl wij jaren na een gebeurtenis de emotie die we destijds voelden weer naar boven kunnen halen. Kinderen laten ons zien dat we alleen maar hoeven te zijn, ze laten ons zien hoe we van elk moment kunnen genieten en dat overgave onderdeel van het leven mag zijn. Het is de reden waarom opgerold als een bal met je gezicht naar de grond liggen Balasana wordt genoemd. Bala betekent ‘kind’ en de houding symboliseert totale overgave aan het leven, aan alles wat er is. Je vecht niet, je vlucht niet. Je gaat even nergens heen, hoeft even niets te doen – alleen maar te zijn. Je geeft je over. In de Kindhouding leer je ook los te laten.

Je ontspant je lichaam, laat je adem ruimer worden en laat je ego beetje bij beetje los. Daardoor realiseer je je weer wat Yashoda eigenlijk al wist voordat ze in Krishna’s mond keek: je bent één met alles en iedereen.

Stap voor stap

Oefenen? Zo kom je in Balasana:

  • Ga op je knieën op de mat zitten.
  • Breng je knieën op heupbreedte of net iets breder dan dat. De grote tenen raken elkaar.
  • Buig vanuit je heupen op een uitademing voorover en leg je voorhoofd op de grond. Je armen leg je langs je onderbenen. Je kunt er ook voor kiezen je armen uitgestrekt voor je op de grond te leggen.
  • Blijf in deze houding liggen en adem door. Kom op een inademing weer uit de houding.
  • Bij knieklachten kun je Balasana beter overslaan.

Meer yogaoefeningen? Ontdek ons online platform Yoga by Happinez, boordevol meditatie- en yogalessen van de beste docenten.

Beeld: Christine Hewitt

Delen via:
14 oktober 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief