Irene Sportel Irene Sportel
Irene Sportel

Irene Sportel


Toen Irene Sportel nog werkte als arts, merkte ze dat ze zich niet thuis voelde in deze rol. Tijdens een werkpauze volgde ze in Australië een opleiding tot yogadocent, wat het begin was van een switch van westerse geneeskunde naar het beoefenen van holistische vormen van heling. Sinds 2015 werkt ze als energetisch therapeut, geeft ze online yoga- en meditatielessen, stilte retraites en sound healing concerten. ‘Het werk wat ik nu doe, komt recht uit mijn hart’.

Controle en gehechtheid waren voor lange tijd de belangrijkste drijfveren in het leven van Irene Sportel. Ze had een goede baan als basisarts met een vast inkomen en mogelijkheden om door te groeien. Maar ze liep ook tegen de grenzen van de reguliere gezondheidszorg aan, voelde zich niet thuis in wat ze deed en werd nieuwsgierig naar natuurlijke vormen van heling. Ze stopte tijdelijk met haar baan om in Australië een training te volgen tot yogadocent en vanaf een afstandje naar haar leven te kijken.

Holistische benadering

Terug in Nederland ervoer ze voor het eerst een Tibetaanse energetische healingsessie. Voor haar ogen zag ze een vrouw die al dertig jaar depressief was weer contact maken met haar innerlijke vreugde. ‘De transformatie die ik daar zag, raakte me in mijn hart. Deze Tibetaanse energetische vorm van helen is holistisch en richt zich op de onderbewuste oorzaak van een lichamelijke klacht en niet puur op het verhelpen van symptomen. Dit voelde zo natuurlijk en compleet voor me. Het heeft mijn eigen leven veranderd en daarom deel ik dit met zoveel liefde met anderen.’ Vanaf dat moment wisselde ze stap voor stap haar werk in de reguliere gezondheidszorg in om Yin yoga te geven en als energetisch therapeut te werken.

Dat Irene ook muzikant is, geeft haar lessen nog meer diepgang en sprankeling: in elke yogales krijg je een stukje muziek van Irene cadeau.

Alles is er al, we hoeven er alleen maar onze ogen voor te openen’

Op Yoga by Happinez deelt Irene onder andere een Yin yogales met muziek, waarin je van hoofd naar je hart gaat. Een ontspannende les waarin je ervaart dat je mag zijn wie je bent. Irene: ‘Dat geeft je ruimte om vanuit dankbaarheid en waardering te leven.’

Irene geeft yogalessen bij Oohm in Vogelenzang en Yoga Innerwork in Haarlem.

Omarmen wat er is

Door Yin yoga leert Irene omarmen wat er is. In plaats van afleiding zoeken of zich verzetten tegen gedachten en onaangename situaties, kan ze nu naar binnen gaan en de dingen gewoon te laten zijn. Irenes tip: bedank je gedachten, keer terug naar je lichaam en voel.

Meer over Irene: www.houseofpeace.nl

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief