Aaphouding Aaphouding

Aaphouding

Hanumanasana

De Sanskrietnaam voor de Aaphouding is Hanumanasana. Hanuman verwijst naar de Hindoegod Hanuman die de gedaante heeft van een sprekende aap. Asana staat voor houding. Deze yogahouding, een spagaathouding, opent je heupen en rekt je hamstrings. De pose vergroot je moed om in het onbekende te stappen en grenzen te verkennen en verleggen. 

Deze asana maakt krachtig en lenig; precies de eigenschappen die een aap nodig heeft om van tak naar tak te kunnen slingeren. De Aaphouding houdt je beenspieren soepel en sterk en bevordert de bloedcirculatie in je benen en heupen. Yogagrootmeester Iyengar beveelt het regelmatig oefenen van de houding met name aan hardlopers aan. Heb je klachten in de onderrug? Dan kun je de houding beter overslaan.

Hanumanasana is moeilijk te classificeren. Doordat beide benen een tegengestelde kant op strekken, is het zowel een voorwaartse als een achterwaartse buiging.

Hoe kom je in Hanumanasana?

De Monky pose, zoals deze houding in het Engels heet, is een van de moeilijker yogahoudingen. Je moet er behoorlijk lenig voor zijn en soms krijg je hem zelfs helemaal niet onder de knie. Oefen de houding met zorg en beleid en ga nooit over je grenzen om blessures te voorkomen.

Zorg dat je goed bent opgewarmd voordat je deze houding gaat oefenen of uitvoeren. Om je voor te bereiden, kun je staande houdingen doen zoals de Krijger (Virabhadrasana), de Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana) en heupopeners als de Vlinder (Baddha Konasana) en de Spreidzit (Upavistha Konasana). Achteroverbuigingen als de Sprinkhaan (Salabhasana) bereiden je onderrug voor op de achterwaartse buiging.

  • Begin knielend en zet je linkervoet voor je op de grond zodat dit been een hoek van negentig graden maakt.
  • Plaats beide handen plat op de grond, elk aan een kant van je linkervoet.
  • Breng het linkerbeen naar voren en laat het rechterbeen naar achteren glijden.
  • Op een uitademing strek je beide benen steeds iets verder van je af.
  • Houd je heupen hoog door de houding stevig met je handen te ondersteunen.
  • Strek je benen zonder te forceren.
  • In de eindhouding rusten je bekkenbodem en benen stevig op de grond, in een rechte lijn.
  • Ga na of de knie van je achterste been recht ligt. Sluit je ogen, probeer te blijven ontspannen in de houding en breng je handen voor je borst in Bidhouding.
  • Je kunt eventueel nog een stap verder gaan door je armen boven je hoofd in een lichte boog naar achteren te strekken, met de handpalmen tegen elkaar. Dit versterkt de achterwaartse buiging.

Als je het gevoel hebt dat je vrijuit kunt ademen, voer je de houding goed uit. Je kunt Hanumanasana zo lang volhouden als prettig voelt. Kom uit de houding door je handen naast je op de grond te zetten en je op je handen omhoog te duwen. Strek je benen en schud ze los. Herhaal de houding met het andere been voor. Als steuntje kun je een kussen onder je bekken leggen of, beter nog, met je handen op blokken steunen.

De Aaphouding aanpassen

Als de Aap te moeilijk voor je is, kun je ook de Halve Aap doen. Rust dan met één knie op de grond en breng je andere been gestrekt naar voren.

Aaphouding, Hanumanasana

Aaphouding, Hanumanasana


 

 

Training

Spoedcursus verlichting

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief