Vlinder
Baddha Konasana
De Sanskriet naam voor de Vlinder, ook wel de Gebonden Hoekhouding genoemd, is Baddha Konasana. Deze naam is afgeleid van de woorden Baddha (gebonden), Kona (hoek) en Asana (houding).
Het effect van Baddha Konasana
De Vlinder, of Baddha Konasana, is in de oude yogateksten opgenomen als een houding met een therapeutische werking. Deze ontspannende heupopener zou vermoeidheid tegengaan en menstruatiekrampen verlichten. Ook zou de houding effectief zijn bij angstklachten en milde depressie.
Anatomisch gezien opent de Vlinder de heupen en de liezen. De rug wordt in deze houding verlengd, terwijl de buikorganen, blaas en voortplantingsorganen door de compressie in het buikgebied worden gestimuleerd. Deze houding verbetert hierdoor de algehele bloedcirculatie in het lichaam.
Zo kom je in Baddha Konasana
De houding aanpassen
Als de houding oncomfortabel voelt door een bolle rug of weinig ruimte in de heupen, kun je de houding aangenamer maken door op een bolster of opgerolde deken te gaan zitten. Een andere mogelijkheid om kussen onder de buitenkant van de dijbenen te plaatsen, zodat de heupen meer kunnen ontspannen.
Pas op bij een knie- of liesblessure. Door de hielen stevig tegen elkaar te drukken, blijft het kniegewricht veilig. Voor gevoelige liezen zijn kussens een prettige ondersteuning. Vraag advies aan een ervaren yogadocent.
Video: zo doe je de Vlinder
Wil je de Vlinder thuis oefenen? De precieze instructies krijg je in deze video. Yogadocent Patrick Vermeulen neemt je stap-voor-stap mee, zodat je de asana veilig en correct kunt uitvoeren.