Gespreide Vooroverbuiging Gespreide Vooroverbuiging

Gespreide Vooroverbuiging

Upavistha Konasana

De Sanskriet naam voor de Gespreide Vooroverbuiging is Upavistha Konasana, afgeleid van de woorden Upavistha (zittende), Kona (hoek) en Asana (houding).

Het effect van de Gespreide Vooroverbuiging

Ervaar ruimte en vrijheid in de Gespreide Vooroverbuiging. Deze asana versterkt de ruggengraat en corespieren en creëert ruimte in de liezen en de benen. Ook kalmeert de Gespreide Vooroverbuiging het zenuwstelsel, waardoor stress en rusteloosheid verminderen. Deze ontspannende houding bereidt je voor op andere vooroverbuigingen, torsies en staande houdingen.

Hoe doe je de Gespreide Vooroverbuiging?

  • Begin deze houding vanuit een zittende positie met je benen voor je uit gestrekt.
  • Spreid nu je benen ver uit elkaar, houd de benen goed gestrekt en zorg ervoor dat je knieschijven recht omhoog wijzen.
  • Adem in en strek je armen omhoog, maak je rug recht en kom een stuk naar voren; je lichaam is nu diagonaal ten opzichte van de grond.
  • Open je borstkas en blijf even zo zitten terwijl je een paar keer in- en uitademt.
  • Pak vervolgens met je duim en wijsvinger je grote teen vast als dit mogelijk is. Adem diep in en buig op de uitademing met een rechte rug zo ver mogelijk naar voren. Forceer niets.
  • Als je met je borst de grond niet raakt, kun je een opgevouwen deken tussen je benen leggen waarop je je bovenlichaam kunt laten rusten.
  • Houd de pose een paar ademhalingen vast en kom dan weer rustig omhoog.

De houding aanpassen

Bij rugklachten kun je deze houding beter overslaan. Ook is het niet verstandig deze asana uit te voeren als je last hebt van een hoge bloeddruk. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Heb je last van stijve hamstrings? Houd de benen dan licht gebogen. Zorg ervoor dat de knieschijven recht omhoog wijzen.

Als je weinig ruimte hebt in de (onder)rug, kun je een opgerolde deken onder de zitbotten plaatsen. Hierdoor kantelt het bekken automatisch naar voren en ontstaat meer ruimte in de onderrug.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief