Zo gebruik je de Mula Bandha

  • Leestijd: 3 minuten
  • Claudia van der Tier

De Mula Bandha is het wortelslot wat je activeert als je je bekkenbodemspieren aanspant. Dat heb je je yogadocent vast wel eens horen zeggen tijdens een houding. Dit energieslot ligt onderaan de ruggengraat en komt uit in de bekkenbodem. Getrainde bekkenbodemspieren kunnen veel goeds voor je doen. Wat dacht je van meer levensenergie? Alle reden om te oefenen met Mula Bandha.

Mula Bandha

Mula bandha

Het woord Bandha komt uit het Sanskriet en betekent slot. Mula betekent wortel. Mula Bandha bevindt zich onderaan je wervelkolom en betekent letterlijk ‘wortelslot’ of ‘bekkenbodemslot’. Deze Bandha staat ook in verbinding met met je wortelchakra, Muladhara. Naast Mula Bandha kent je lichaam nog twee energiesloten: Uddiyana Bandha, je middenrifslot en Jalandhara Bandha, je keelslot. Wanneer je alledrie de Bandha’s tegelijk activeert, wordt dit Maha Bandha genoemd. Het gebruik van Mula Bandha geeft je stabiliteit en kracht en ondersteunt het lichaam – voornamelijk in je onderrug – in de yogahouding. Maar Mula Bandha heeft ook een energetische functie: het zorgt ervoor dat prana, de vitale levensenergie, wordt opgewekt. Door de activatie van het wortelslot te combineren met ademoefeningen, blijft die energie – prana – in het lichaam rondcirkelen. Dit slot wordt door yogi’s daarom gezien als de belangrijkste Bandha en ook wel eens ‘bronslot’ genoemd

Je activeert Mula Bandha door je bekkenbodemspieren aan te spannen en naar binnen te tillen. Eigenlijk bestaat het gebruik van het slot uit twee acties. De eerste is het op en licht intrekken van de sluitspier van de anus. Vervolgens trek je de geslachtsspieren in en op, alsof je je plas even ophoudt.

Sterk getrainde bekkenbodemspieren zorgen voor een mooi evenwicht: zowel lichamelijk als emotioneel. Probeer daarom bij alle actieve yoga oefeningen – zodra je met de onderste buikspieren werkt – de Mula Bandha te activeren.

Zo gebruik je Mula Bandha

Begin je net met oefenen? Dan is Malasana (hurkzit) een prettige houding om het slot te leren voelen en gebruiken. Brengt deze houding te veel spanning met zich mee, kies dan een willekeurige zittende houding.

  1. Ga daarvoor op je hurken zitten, met je voeten op heupbreedte en je hielen plat op de vloer of op een opgerolde mat.
  2. Zet je ellebogen tegen de binnenkant van je knieën en je handpalmen tegen elkaar.
  3. Duw nu met je ellebogen je knieën naar buiten en duw tegelijkertijd met je knieën je ellebogen naar binnen. Voel hoe hierdoor de binnenkant van je dijen en je bekkenbodemspieren aanspannen.
  4. Breng je zitbotten wat naar elkaar toe. Span tegelijkertijd lichtjes het gebied van je perineum aan en til dat op.
  5. Voel nu hoe dit het hele lichaam van binnenuit lift, versterkt en verlengt. Belangrijk is dat er niet te veel spanning ontstaat in de bekkenbodem en dat je blijft ademen!

Als je dit oefent, wordt de Mula Bandha gemakkelijker voelbaar en kun je hem steeds beter integreren in je les.

Om dit wortelslot tijdens je yoga practice te kunnen activeren, kan het helpen je bewuster te worden van je bekkenbodem. Met deze yogales van Iris Josephina Verstappen op Yoga by Happinez ontdek je yogaoefeningen voor een sterke en stabiele bekkenbodem.

Beeld: Ingrid Bockting

Tekst: Claudia van den Tier, Glow Yogastudio Haarlem

Delen via:
5 mei 2023 | Laatst gewijzigd op 21 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief