Zo gebruik je de Mula Bandha
‘Span je bekkenbodemspieren aan’ – dit heb je je yogadocent misschien weleens horen zeggen tijdens een houding. Zonder dat je het doorhebt, activeer je dan het wortelslot, oftewel de Mula Bandha. Dit energieslot ligt onderaan de ruggengraat en komt uit in de bekkenbodem. Maar waarom en hoe pas je Mula Bandha toe in de asana’s?
Een magisch slot
Mula Bandha betekent letterlijk ‘wortelslot’ of ‘bekkenbodemslot’. Je spant de bekkenbodemspieren aan en tilt ze naar binnen en omhoog. Daarmee versterk je ook de diepliggende corespieren. Eigenlijk bestaat het gebruik van het slot uit drie acties. De eerste is het op en licht intrekken van de sluitspier van de anus. Vervolgens trek je de geslachtsspieren in en op, alsof je je plas even ophoudt. En als laatste stap neem je de navel wat naar binnen richting de ruggengraat.
Het gebruik van Mula Bandha geeft je stabiliteit en kracht en ondersteunt het lichaam in de yogahouding. Maar Mula Bandha heeft ook een energetische functie: het zorgt ervoor dat prana, de vitale levensenergie, wordt opgewekt. Door de activatie van het wortelslot te combineren met ademoefeningen, blijft die energie in het lichaam rondcirkelen. Dit slot wordt door yogi’s daarom gezien als het belangrijkste energieslot.
Zo gebruik je Mula Bandha in een houding
Begin je net met oefenen? Dan is Malasana (hurkzit) een prettige houding om het slot te leren voelen en gebruiken.
Als je dit oefent, wordt de Mula Bandha gemakkelijker voelbaar en kun je hem steeds beter integreren in je les.
Beeld: Ingrid Bockting
Tekst: Claudia van den Tier, Glow Yogastudio Haarlem
0 reacties
Geef je reactie