Zo gebruik je Jalandhara bandha

  • Leestijd: 3 minuten
  • Jasmijn Demmer

Als je wel eens van bandha’s gehoord hebt, komen Mula bandha en Uddiyana bandha je vast bekend voor. Iets minder bekend is Jalandhara bandha, oftewel je keelslot of kinslot. Ook deze bandha heeft een bijzondere werking. Jalandhara bandha zorgt voor de stimulatie van je schildklier, kan je hormoonregulatie verbeteren en een positieve invloed hebben op je bloeddruk. Alle reden om Jalandhara bandha te oefenen dus!

Jalandhara Bandha

Jalandhara bandha

Bandha’s zijn plekken in je lichaam die je activeert om te voorkomen dat de energie uit je lichaam wegsijpelt. De Mula bandha en Uddiyana bandha zitten bij je bekken en onderbuik, Jalandhara bandha zit hoger in je lichaam – bij je keel. Deze bandha staat in verbinding met je keelchakra en zorgt ervoor dat je je energie vasthoudt in dit gebied.

Bij yoga gebruik je het keelslot vaak als je je adem wat langer vasthoudt (kumbhaka), bijvoorbeeld tijdens pranayama. Jalandhara bandha wordt dus met name gebruikt in combinatie met pranayama. De bandha zorgt er namelijk voor dat je langer je adem in kunt houden. Door jalandhara bandha op het eind van de inademing te activeren (dus net voordat de uitademing komt), kun je de adem daar vasthouden. Dit kun je zo lang doen als comfortabel voelt. Daarnaast activeer je deze bandha meestal in combinatie met de andere bandha’s. Door ze alledrie tegelijkertijd te activeren blijft de (opgewekte) energie in je wervelkolom en dus in je lichaam aanwezig. Het activeren van alledrie de bandha’s tegelijk noemen we Maha bandha.

Voordelen van Jalandhara bandha

Het toepassen van Jalandhara bandha zorgt voor de stimulatie de klieren in de nek en de hals, waar je schildklier zit. Je schildklier maakt hormonen aan die invloed hebben op je stofwisseling. Het goed uitvoeren van Jalandhara bandha kan er dus voor zorgen dat die hormoonproductie en dus je stofwisseling beter in balans komt. Daarbij kan deze bandha een goede invloed hebben op je bloeddruk en je hersenen. Dankzij het keelslot blijft je bloeddruk onder controle en voorkom je duizeligheid tijdens het uitvoeren van verschillende ademoefeningen.

Oefenen met Jalandhara bandha

Om de plek van Jalandhara bandha te vinden, ga je zitten in een comfortabele houding met je rug recht en nek lang.

  • Laat je kin richting je borst zakken en lift je borst richting je kin. Zorg ervoor dat je bovenrug niet meebeweegt en dat je niet inzakt. Je maakt eigenlijk bewust een onderkin.
  • Druk je tong licht tegen je gehemelte in de bovenkant van je mond.
  • Adem hier rustig in en houdt eventueel je adem vast. Voel wat deze houding met je doet.
  • Breng je hoofd dan naar het midden, adem uit en kom uit de houding.

Nieuwsgierig naar de andere Bandha’s? Lees meer over Mula Bandha of Uddiyana Bandha.

Delen via:
1 september 2022 | Laatst gewijzigd op 7 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief