Yoga voor een sterke bekkenbodem
In deze les leer je hoe je yogaoefeningen voor een sterke en stabiele bekkenbodem kunt uitvoeren op een manier die het beste past bij het vrouwelijke lichaam. Veel yogahoudingen zijn ooit bedacht met een mannelijk lichaam als voorbeeld, terwijl de vrouwelijke bekkenbodem eigenlijk heel anders in elkaar zit. Yogadocent Iris Josephina legt uit wat het verschil is en hoe je bepaalde yogahoudingen zo kunt aanpassen dat ze beter passen bij het vrouwelijke lichaam.
Deze les is geschikt voor alle niveaus, ook als je een ervaren yogabeoefenaar bent is dit een prettige practice. Tijdens deze les heb je een meditatiekussen nodig en een dekentje.
Yoga, je bekkenbodem en je hormooncyclus
Deze les wordt gegeven door Iris Josephina Verstappen. Iris Josephina is Holistic Cycle Guide en hormooncoach. Daarnaast werkt ze als yogadocent en begeleidt ze als doula bevallingen. Iris is heel veelzijdig, maar het uitgangspunt in al haar werk is hetzelfde: vrouwen bij zichzelf thuis laten komen door hun lichaam te omarmen, zodat zij gaan leven met het ritme van hun cyclus.
Haar yogalessen stemt Iris speciaal af op het vrouwenlichaam. ‘Ik vind het belangrijk dat vrouwen werken aan lichaamsbewustzijn en dat ze hun grenzen niet overschrijden. Mijn missie is dat alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd zich thuis voelen in hun cyclus. En dat ze geen schaamte voor of vervreemding van hun lichaam meer voelen.’
Lees meer over Iris Josephina op haar docentpagina of volg haar op Instagram. Lees ook het grote interview dat ze gaf in Yoga by Happinez editie 4 (2021).
13 reacties
Geef je reactie
Lastig merrie termen en theorie tijdens de oefening
Dank Iris, voor de aandacht voor het vrouwelijk lichaam in het bijzonder het bekken. Het verklaart en ervaart mijn ongemak bij sommige asana’s . Het is nog nieuw maar ik ga hier bewuster mee om
Heel fijn om de stappen met handen te doen ipv met de voeten en ook het overeenstemmen van de ademhaling met het in- en uitzetten van de bekkenbodem, het voelt veel natuurlijker.
Wat ik jammer vind is het gebruik van Engels voor woorden die er in het Nederlands ook zijn.
Fijne les, ga ik zeker vaker doen!
Ik vond de houdingen en oefeningen erg fijn. Het zorgde dat ik mij heel bewust werd van mijn bekkengebied. Deze oefeningen ga ik zeker vaker doen. Heel fijn om hier mee te starten en je bewust te maken van je basis en dit mee te nemen in je andere houdingen. Echter heb ik mij mateloos geïrriteerd aan het taal gebruik en het switchen tussen Nederlands en Engels. Dus deze les ga ik niet vaker doen al ga ik de oefeningen wel mee nemen in mijn eigen serie.
Een yogales om van te genieten!!
De achtergrondgeluiden zijn zalig!
rettig weer wat aandacht voor het bekkengebied, dan doe je toch de oefeningen bewuster
Hele goede duidelijke les!! Fijn dat op het bekkengebied de aandacht en de uitleg gegeven wordt. Dank je wel
ik heb 2/3de meegedaan maar ben afgehaakt.
Het diafragma beweegt bij de inademing echt naar beneden en niet naar omhoog, en de les staat vooraan bij de lessen voor het slapen gaan en daar vond ik he niet echt passend voor, helaas…
Klopt, dat is wel heel erg basaal, de fysiologie, als je die kennis niet hebt als yogadocent…
Hoi Ariejaan, bedankt voor je oplettende reactie. Je hebt helemaal gelijk over het diafragma. We gaan het aanpassen!
Geweldig, net wat ik vandaag nodig had. Hele rustige practice. Super goed uitleg, die ik mee ga nemen. Ik ga deze, denk ik vaak herhalen. Als ik kon, gaf ik deze 10 sterren!
Houd het simpel! Erg storend in deze les is het taalgebruik. Het onnodig switchen tussen Nederlands en Engels. Het woord “integriteit” wordt erg vaak gebruikt, maar niet in de juiste context waardoor het juist vragen oproept. Jammer.
Eens iris