Tantra yoga-oefening voor meer (seksuele) energie

  • Leestijd: 2 minuten
  • Marianne ter Mors

Het is misschien niet wat je verwacht: het grootste gedeelte van tantra-beoefening vindt niet plaats in bed, maar gewoon op de yogamat. Deze tantra yoga-oefening laat je (seksuele) energie stromen. 

Tantra yoga

Het doel van tantra-oefeningen is om de prana in het lichaam te vergroten; prana is een ander woord voor levensenergie of seksuele energie. Door het vergroten van je seksuele energie voel je je energieker en kun je intenser genieten van alles wat het leven je brengt. Manieren om tantra te beoefenen zijn onder andere mediteren op de chakra’s, mediteren op Mula Bandha – het aanspannen van je bekkenbodemspieren – en tantra yoga houdingen doen die de seksuele energie wakker maken. 

Tantra leert je om je volledig te verbinden met álle aspecten van het leven. En het mooie is: iedereen kan, op elk moment van de dag, tantra beoefenen. Tantra beoefenen begint namelijk al bij je ademhaling en je omgeving bewuster in je opnemen. Hier lees je meer over wat tantra is en hoe je het op toegankelijke wijze in je leven kunt integreren.

Yoga-oefening voor meer energie

Wil je je levensenergie een boost geven? Doe de Boog. Deze achteroverbuiging stimuleert de geslachtsorganen, versterkt de buik- en rugspieren en opent de borst, nek en schouders.

tantra yoga

De Boog (Dhanurasana)

  1. Ga liggen op je buik en strek je armen naast je lichaam.
  2. Pak op een inademing je beide enkels vast en duw op een uitademing je voeten van je weg.
  3. Flex je voeten naar het plafond en adem rustig door. Kijk voor je uit.
  4. Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding.
  5. Kom langzaam terug en doe eventueel nog een paar keer de Kathouding om de energie in je rug weer vrij te laten stromen.

Meer tantra yoga-oefeningen doen? In deze video krijg je een introductie in de tantra yoga. Docent Afke Reijenga laat drie basisprincipes zien die je gemakkelijk thuis mee kunt doen.

Delen via:
11 juli 2017 | Laatst gewijzigd op 14 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief