Spiritueel ommetje: laat de niyama’s door je heen stromen

  • Leestijd: 4 minuten
  • Marianne ter Mors

Wandelen is een fijne manier om tot rust te komen, mits je niet in gedachten verzonken bent. Door bewust te wandelen en al je zintuigen te gebruiken, maak je het effect van wandelen nóg krachtiger: je ontspant, laadt jezelf op en laat stress los. Met deze wandeloefening verbind je je opnieuw met jouw kompas.

Spiritueel ommetje

Veel culturen kennen een godin van de dageraad, bijvoorbeeld Ushas in het hindoeïsme, de Griekse godin Eos of Aurora, uit de Romeinse cultuur – hier in het Westen wordt de dageraad vaak Aurora genoemd. Yogadocent en schrijver Klaas-Jan van Velzen schreef het boek Ochtendwandeling met Aurora. Hierin vertelt hij hoe je de natuur kunt inzetten om spiritueel te groeien. Elke dag, weer of geen weer, maakt hij een wandeling in een natuurgebied bij hem om de hoek. Elke dag hetzelfde rondje, omdat − zoals hij zelf zegt: ‘als je een gebied goed kent, het je niet afleidt en je je veel beter kunt openstellen voor wat de natuur je vandaag aanreikt’. Je zou het kunnen vergelijken met Ashtanga yoga, waarin je steeds dezelfde serie houdingen uitvoert, maar die elke keer dat je oefent toch anders is.

Een mooie manieren om je wandeling en je yoga practice met elkaar te verbinden, is al wandelend de vijf niyama’s door je heen te laten stromen. Dit zijn de vijf kwaliteiten die yogi’s als hun persoonlijke morele kompas gebruiken. Ze vormen de tweede stap op het achtvoudige yogapad, na de yama’s (de universele levenswaarden).

Lees hieronder hoe je zelf kunt wandelen met de niyama’s.

Wandelen met de niyama’s

Ben je niet gewend om zo bewust met de niyama’s bezig te zijn? Geen zorgen, de natuur helpt je vanzelf op weg.

  • Adem bewust de frisse ochtendlucht in en je verbindt je als vanzelf met die zuiverheid (saucha).
  • Dan tevredenheid (santosha). In de natuur is alles precies zoals het moet zijn. Dat gevoel van niks hoeven veranderen, welkom zijn precies zoals je nu bent, stemt tevreden of gelijkmoedig.
  • De derde niyama, discipline (tapas), klinkt streng. De natuur laat je ervaren dat het heel simpel is om je op de ongereptheid ervan af te stemmen. Dat vraagt nauwelijks inzet – de uitdaging zit hem erin om erbij te blijven. Dat is wat tapas je leert: om telkens weer, vastberaden maar zonder dwang, terug te keren naar je centrum. De natuur in jezelf.
  • Bij zelfkennis (svadhyaya), de studie van het zelf, denk je aller- eerst misschien aan het bestuderen van spirituele geschriften en jezelf doorgronden. De natuur voegt daar nog een andere dimensie aan toe. Ze vraagt je om je niet te vereenzelvigen met de telkens wisselende gewaarwórdingen van de dingen in je bewustzijn, maar met het onveranderlijke gewaarzíjn ervan. Zo maak je je los van alles wat je denkt te weten en open je jezelf om volledig op te lossen in onthechtheid. Het is dan niet meer ‘jij en de natuur’, het is… zijn.
  • Als laatste de niyama overgave (ishvara pranidhana). Deze nodigt je uit om helemaal op te gaan in de gewijde sfeer van ongereptheid én deze ook zo te laten. Totale overgave aan wat nu ís. Dus zie je toevallig een vos voorbij scharrelen, dan laat je die lekker zijn gang gaan in plaats van subiet je telefoon te grijpen en een foto te maken. Hebben de niyama’s al een vaste plek in je leven? Dan kun je jezelf al wandelend oefenen in loslaten wat je denkt te weten,
    en kijken wat de natuur je voor nieuwe invulling brengt.

Wandelen als spirituele practice

Op Yoga by Happinez vind je verschillende meditaties die je elk moment van de dag kunt doen, ook tijdens het wandelen. Ontdek bijvoorbeeld de wandelmeditatie van Eliane Bernhard.

Meer lezen

  • Ochtendwandeling met Aurora: de dageraad als spirituele inspiratie – Klaas-Jan van Velzen – Uitgeverij Panta Rhei

 

Delen via:
8 augustus 2022 | Laatst gewijzigd op 9 augustus 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief