Het verhaal achter Halasana: verwacht het onverwachte

 • Leestijd: 4 minuten
 • Irina Verwer

Juist als je niets verwacht, kunnen zich prachtige dingen voordoen. Het verhaal achter Halasana laat zien dat de controle loslaten veel kan opleveren.

halasana - het verhaal achter deze houding

In het deel van India dat vroeger Videha genoemd werd, leefde volgens de overlevering vele eeuwen geleden de meest vriendelijke en rechtvaardige koning die ooit op deze planeet rondgelopen heeft: Janaka. Koning Janaka beoefende al vele jaren yoga in al haar vormen. Zo stond hij niet alleen dagelijks een kwartiertje op zijn hoofd, maar las hij ook elke dag yogische geschriften en beoefende hij Karma yoga: de yoga van het handelen.

Een van de dingen die Janaka het liefst deed als hij niet op zijn hoofd stond of het koninkrijk regeerde, was het stuk land bewerken dat om het paleis heen lag. Hij hield ervan om met zijn ploeg de aarde losser te maken, verschillende zaden te planten, de aarde water te geven en te wachten tot er groene sprietjes tevoorschijn kwamen. Voor hem was ook dit een vorm van Karma yoga. Hij oefende namelijk in het handelen om het handelen, zonder gehecht te zijn aan de uitkomst. Hij wist dat hij de uitkomst maar tot op zekere hoogte in handen had. Hij kon nog zo goed de aarde omploegen, hij had geen controle over het succes van de oogst. Het besef dat hij geen controle had over de uitkomst van zijn handelen vond hij rustgevend. Het inspireerde hem om alles wat hij deed met al zijn liefde en aandacht te doen, en het vervolgens los te laten.

De mythe van Halasana

Tijdens het omploegen van het land zong Janaka liefdevolle mantra’s voor de aarde en stelde hij zich voor dat die mantra’s diep doordrongen. En dat was precies wat er gebeurde. Elke dag weer werd de aarde geraakt door de aandacht, warmte en zorg van koning Janaka en als reactie daarop werd de aarde steeds milder en vruchtbaarder. De aarde was voldaan en besloot de koning en koningin te geven wat zij zelf niet konden krijgen: een kind.

Zo kwam het dat toen Janaka op een zonnige dag zijn ploeg door de aarde liet glijden, hij ineens gebrabbel en gekraai achter zich hoorde. Hij keek om en zag een prachtige baby in de pas omgeploegde aarde liggen. Het kindje keek hem met haar grote ogen aan en strekte lachend haar mollige armpjes naar hem uit. Uiteraard veroverde dit kleine meisje direct een plek in Janaka’s hart. Zijn vrouw was al net zo gelukkig. Ze noemden haar Sita, wat ‘ploeggeul’ betekent, omdat dat de plek was waar ze was gevonden. Het verhaal over Sita’s vader, de aarde en haar geboorte vormen de mythe waar Halasana, ofwel de Ploeg, naar vernoemd werd.

Hechten is zinloos

Halasana herinnert ons eraan dat wanneer we met liefde, zorg en aandacht handelen, we beloond zullen worden met iets moois. Daarnaast is de Ploeg een reminder dat wat we ontvangen niet per se datgene hoeft te zijn wat we hadden verwacht of gewenst: als we zaadjes planten kan het zijn dat daar een plantje uitkomt, maar het kan ook zijn dat er niets ontkiemt of dat er iets onverwachts verschijnt. Halasana helpt je in te zien dat hechten aan een uitkomst van je handelingen zinloos is, aangezien je het resultaat nooit honderd procent onder controle hebt. En dat besef geeft niet alleen rust, maar helpt je ook met meer vreugde te handelen, zodat je zoals Janaka wordt: een yogi(ni) in hart en nieren: tevreden en stabiel.

Stap voor stap

Oefenen? Zo kom je in Halasana:

 • Ga op je rug liggen.
 • Buig je knieën, plaats je voeten op de vloer en breng je armen langs je lichaam.
 • Druk je armen in de vloer, til inademend je bekken van de grond en breng je voeten in de richting van het plafond.
 • Zet je handen in je onderrug. Laat op een uitademing je voeten van boven je hoofd naar de grond zakken. Houd je benen gestrekt. Je tenen gaan richting de mat.
 • Als je voeten de mat raken, kun je je vingers achter je rug ineenstrengelen en je schouderbladen meer naar elkaar toe brengen.
 • Zo niet, hou je handen dan in je onderrug voor support. Adem door in de houding.

NB: Heb je nek- of rugklachten? Sla Halasana dan over en vraag advies aan je yogadocent of aan je fysiotherapeut.

Meer yogaoefeningen? Ontdek ons online platform Yoga by Happinez, boordevol meditatie- en yogalessen van de beste docenten.

Beeld: Christine Hewitt

Delen via:
12 augustus 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief