Yoga in Nederland: het grote yogaonderzoek

Hoeveel mensen doen er aan yoga in Nederland? Wie zijn die yogi’s precies? Ter ere van ons tienjarig jubileum zijn wij een groot yogaonderzoek gestart om de stand van yoga in Nederland te bepalen. Een paar van de belangrijkste (en interessantste) resultaten uit ons onderzoek vind je hier.

Voor het onderzoek vroegen we vijfhonderd Nederlanders en meer dan driehonderd yogi’s het hemd van het lijf om alles te weten te komen over yoga en hun beweegredenen om yoga te beoefenen.

Hoeveel Nederlanders doen aan yoga?

We hebben maar liefst dik anderhalf miljoen yogi’s in ons kikkerlandje. Zij geven allemaal aan het afgelopen halfjaar aan yoga te hebben gedaan. Hiermee is yoga mainstream geworden: het is een van de snelst groeiende ‘sporten’ en de gemiddelde Nederlander weet wat je bedoelt met het woord ‘yoga’. Steeds meer Nederlanders ontdekken dat yoga een uitstekende manier is om rust en tijd voor jezelf te vinden in onze hectische wereld. Daarnaast doet de helft van alle yogaliefhebbers de yogalessen gewoon lekker vanuit huis: online yoga en thuis yoga worden steeds populairder.

Wie is de Nederlandse yoga-beoefenaar precies?

Verreweg de meeste Nederlandse yogi’s zijn vrouw: 77% van het totaal. De mannen blijven hierdoor wat achter: twee op de tien mannen doen maar aan yoga. Yogi’s zijn vaak hoger opgeleid, zijn tussen de 40 en 70 jaar oud, doen vaker aan sport, zijn vaker single en hebben vaker een parttime baan. Daarbij geven de ondervraagde yogi’s aan meer met vegetarische en biologische producten te hebben. Ook zijn ze veel spiritueler dan gemiddeld: ruim de helft zegt spiritueel ingesteld te zijn. De helft van alle yogi’s doet aan thuis yoga.

Yogi’s zijn sociale dieren. Ze geven zelf aan net zo sociaal te zijn als de gemiddelde Nederlander, maar ze handelen er nét wat meer naar. ‘Door yoga geniet ik intens van het leven en breng ik dat ook over naar anderen,’ zegt een vrouw uit ons grote yogaonderzoek. Ruim de helft van alle yogi’s doet aan vrijwilligerswerk.

Wat vindt men in Nederland van yoga?

Hoe je een aantal jaar geleden nog moest vertellen dat yoga niet zweverig en suf is, is yoga nu een welbekend begrip in Nederland. 28% van de ondervraagden heeft zelf aan yoga gedaan en de meeste mensen kennen wel iemand uit hun omgeving die aan yoga doet.

Yoga heeft ook een goede naam: de meeste Nederlanders vinden dat yoga goed voor je is, dat het stress vermindert en dat het zorgt voor een soepeler lijf. Eén op de tien Nederlanders die nog niet aan yoga doen, zeggen binnenkort de mat op te zoeken.

Ondanks alle goede woorden blijft er een grote groep die zegt dat yoga niks voor hen is: 42% vindt het zweverig en 28% vindt het saai. Opvallend hieraan is dat vooral mannen yoga zweverig vinden.

De voordelen van yoga

Ontstressen en flexibiliteit trainen zijn de twee hoofdredenen om yoga te beoefenen. Tevens geven de yogi’s aan graag gezonder te leven. En dat lukt: vier op de tien zeggen gezonder te zijn gaan leven.

Naast dat yoga goed is voor je lijf kan het ook een onderdeel zijn van een spiritueel leven. ‘Ik ben door yoga spiritueler geworden en heb mezelf beter leren kennen,’ zegt een mannelijke yogi van 27.

Hoeveel geld geven we uit aan yoga?

325 miljoen euro per jaar – dat is gemiddeld 272 euro per yogi. En dat is veel. Vooral als je het vergelijkt met de naar schattig 1,2 miljard euro die Nederlanders jaarlijks uitgeven aan fitness, de grootste sport in Nederland.

Alles wijst erop dat de uitgaves aan yoga alleen maar zullen stijgen de aankomende jaren. In de Verenigde Staten geven de yogi’s omgerekend drie keer (!) zoveel geld uit aan yoga als de Nederlanders. Als je bedenkt dat de VS met allerlei zaken vaak voorloopt op ons, belooft dat nog wat voor Nederland.

Alleen maar goed nieuws voor alle Nederlandse bedrijven die yoga-artikelen en -reizen verkopen: er is een flinke groei te zien in de verkoopaantallen. Op Bol.com is het assortiment van yoga-artikelen uitgebreid vanwege de enorme vraag. En op Yogisha (‘De yogawinkel van Nederland’) is de verkoop online de afgelopen twee jaar verdubbeld.

Ook de yogareizen zitten dus in een lift. Monique Janssen van Happy Soul Travel, die de Yoga Magazine reizen organiseert: ‘De afgelopen jaren is onze verkoop verdrievoudigd. Op yogareis gaan is heel normaal geworden.’ Ibiza is volgens Janssen dé populairste bestemming van dit moment: het yoga-eiland bij uitstek. Daarna volgt de Algarve. Buiten Europa is Bali erg in trek onder de yogi’s.

Zie hieronder de infographic voor een visuele weergave van de resultaten uit het onderzoek.

yoga onderzoek nederland
Meer weten over yoga in Nederland? Lees verder over de populairste yogavormen, wat onze favoriete yogaplekjes zijn en hoe vaak we op de mat staan.

 

-
Reacties:
  • Het grote yogaonderzoek - Yoga Magazine

    […] Nog meer weten over yoga en over de resultaten uit het grote yogaonderzoek? Bekijk onze infographic. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER:

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka