Yoga in Nederland: groot onderzoek 2019

  • Leestijd: 3 minuten
  • Esther Bremer

Dit zijn de resultaten van ons driejaarlijkse onderzoek naar de stand van yoga. Hoeveel mensen doen er aan yoga in Nederland? Hoeveel mannen en hoeveel vrouwen staan er op de yogamat? En waarom eigenlijk?

Het onderzoek: hoeveel mensen doen er aan yoga in Nederland?

Yoga floreert in Nederland. Dat concludeerden we drie jaar geleden al in ons onderzoek, en sindsdien zijn alleen nog maar meer Nederlanders aan yoga gaan doen. Wij ondervroegen 512 representatieve Nederlanders, en het blijkt dat 13% procent van de vrouwen op dit moment yoga beoefent. Dat was in 2016 nog 7%. Het percentage vrouwen dat op dit moment aan yoga doet, is dus in drie jaar bijna verdubbeld. Bij de mannen is er geen verschil: nog steeds doet 4% van de mannen aan yoga.

Het aantal mensen dat het afgelopen halfjaar aan yoga heeft gedaan, is 12%. Dat zijn 1,6 miljoen Nederlanders! En 40% van de vrouwen en 15% van de mannen heeft ooit in haar of zijn leven aan yoga gedaan.

Waarom doen we yoga?

Als we de cijfers vergelijken met die van het onderzoek uit 2016, lijkt het erop dat de nieuwkomers wat sportiever zijn, en wat minder spiritueel. In 2016 zei 16% van de yogi’s dat zij (Power)yoga doen in de sportschool. In 2019 is dit gestegen naar 33%, een duidelijke stijging. Hetzelfde geldt voor de beeldvorming, ook die is verschoven richting ‘sportief‘: 88% van de mensen die het afgelopen halfjaar aan yoga hebben gedaan, vindt dat yoga een fysieke activiteit is om een soepeler lijf te krijgen (dat was drie jaar geleden nog 75%). Nog maar 32% vindt dat yoga een onderdeel vormt van een spiritueel leven, tegenover 42% drie jaar geleden.

Ook de beeldvorming bij de algemene groep Nederlanders over yoga is aan het verschuiven richting meer fysiek en minder spiritueel: 52% van de Nederlanders ziet yoga als spiritueel, tegenover 57% drie jaar geleden. Meer mensen denken dat  yoga voor lenige mensen is: 31% (tegenover 25% in 2016).

Een gezondere levensstijl

Dat yoga gezond is, dringt tot steeds meer Nederlanders door: het aantal mensen dat vindt dat yoga goed voor je is, is gestegen van 57 naar 62%.

En het klopt! 73% van de yogi’s zegt een goede conditie te hebben, tegenover 57% van de gewone Nederlanders. En ze hebben naar eigen zeggen ook een gezondere levensstijl.

Of yoga nu de oorzaak is van een gezonder leven of het gevolg, we kunnen in ieder geval van harte concluderen: yoga is goed voor je!

De Nederlandse yogi: mannen versus vrouwen

yoga nederland hoeveel mannen vrouwen onderzoek

Verschillen tussen beoefenaars en niet-beoefenaars

  yogi niet- yogi
Ik heb een goede conditie 73% 55%
Mijn lichaam is soepel 70% 37%
Ik mediteer geregeld 41% 8%
Ik ben lenig 50% 33%
Ik gebruik natuurlijke verzorgingsproducten 55% 23%
Ik ben vegetariër 21% 7%
Ik ben veganist 14% 3%
Ik koop biologische producten 36% 17%
Ik ben spiritueel ingesteld 36% 13%
Ik heb een gezonde levensstijl 82% 53%

 

Waarom doen mensen niet aan yoga?

Mensen die nooit aan yoga hebben gedaan (why?), zeggen:

  • Yoga is niets voor mij 33%
  • Yoga is te zweverig 30%
  • Ik doe andere sporten 23%
  • Ik ben niet lenig genoeg 16%

Geitenwollensokken, yogaselfies en Boeddhabeeldjes

  • Yogi’s hebben vaker geitenwollen sokken (23%) dan de gemiddelde Nederlander (9%)
  • 12% van de yogabeoefenaars neemt weleens een yogaselfie
  • 33% van de Nederlanders heeft thuis een beeld of afbeelding van Boeddha.

Verantwoording onderzoek

Dit onderzoek is een representatieve steekproef onder 512 Nederlanders van 18 jaar en ouder in juni 2019. De resultaten die wij noemen zijn uitsluitend de significante verschillen. Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau Team Vier B.V. in opdracht van Yoga by Happinez. We vergeleken de gegevens met die uit ons onderzoek uit 2016 onder 510 Nederlanders, dat we samen uitvoerden met de Vereniging Yogadocenten Nederland. Ook maakten we gebruik van de onderzoeksgegevens uit de NOM Print & Doelgroep Monitor 2019 waarvoor 16.315 Nederlanders zijn gevraagd.

Onderzoek: Esther Bremer, Illustraties: Deborah van der Schaaf

Delen via:
18 juni 2019 | Laatst gewijzigd op 12 november 2020

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief