Het verhaal achter Trikonasana

  • Leestijd: 5 minuten
  • Irina Verwer

Al het goede komt in drieën. Zoals in de Driehoekshouding: je doorloopt de fasen van creatie, instandhouding en vernietiging, èn symboliseert het zijn, het bewustzijn en gelukzaligheid. Ga er maar aanstaan!

Fotograaf Chrisitine Hewitt over de foto: ‘Deze is genomen in mijn eigen buurtje, in Mysore in India. Elk jaar schilderen ze de winkels in een nieuwe kleur. Dit jaar was het mijn favoriet: het paars is zo prachtig!’

De mythe achter Trikonasana

Over de hele wereld en door de hele geschiedenis heen kom je het getal 3 op belangrijke plekken tegen. In sprookjes en mythen mogen vaak drie wensen gedaan worden, of mag er drie keer geraden worden. In de Griekse mythologie vind je de drie schikgodinnen, de hond Cerberus met de drie koppen, drie maagdelijke godinnen, drie Gorgonen en drie Gratiën. In Keltische verhalen hebben hoofden regelmatig drie gezichten en kunnen de sjamanen het verleden, het heden en de toekomst zien.

Binnen religies is 3 een heilig getal. Zo wordt in het christendom God voorgesteld als een heilige drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Wanneer iets drie keer gebeurt, wordt dit in veel Bijbelse en middeleeuwse verhalen gezien als teken van God. En dat wat van belang was volgens de Bijbel duurde vaak drie dagen: Jona zat drie dagen en nachten in de buik van de walvis, Jezus stond na drie dagen en nachten op uit de dood. Er waren drie Maria’s, drie wijzen uit het Oosten, drie aartsvaders, drie kruizen op Golgotha en er zijn drie Bijbelse deugden: geloof, hoop en liefde. Ook binnen het hindoeïsme wordt God als een heilige drie-eenheid gezien, bestaande uit Brahma, Vishnu en Shiva. Deze hebben ieder hun eigen functie. Brahma is de schepper, Vishnu de instandhouder en Shiva de vernietiger. Samen zorgen ze voor de cirkel van het leven: alles op aarde heeft een begin, een voortzetting en een einde – en elk einde luidt een nieuw begin in.

Wanneer je yoga beoefent, word je steeds weer uitgenodigd deze drie-eenheid te ervaren. Als je in een houding komt, ben je je bewust van waar je je voeten en handen plaatst, van hoe je lichaam beweegt. Je komt bewust op een inademing of juist een uitademing in de houding en je zorgt ervoor dat je de juiste uitlijning voor jouw lichaam vindt. Kortom: je schept, je creëert, net als Brahma. Vervolgens adem je diep en bewust door in de houding. Je spieren blijven actief daar waar dat nodig is en op andere plekken laat je juist spanning los. Je houdt de houding in stand. Je doet dat waar Vishnu in uitblinkt. Wanneer het tijd is om uit de houding te komen, doe je dat eveneens bewust. Je zakt niet als een pudding in elkaar, maar activeert je spieren, volgt je adem en maakt je op dat ritme los uit de houding. Je vernietigt, precies zoals Shiva doet.

Afspiegeling

De Driehoek is bij uitstek een asana om je bewust te worden van de hindoeïstische drie-eenheid en waar deze goden voor staan. Omdat ze heel bewust opgebouwd moet worden, blijven staan en doorademen pittig kan zijn, en je met beleid weer uit de houding dient te komen. Wees je bewust van alle fasen van de houding. Is er een fase die je onprettig vindt? Waar je je onrustig in voelt? Is er een fase waar je zo snel mogelijk doorheen probeert te komen? Is er een fase waarin je met alles behalve de houding bezig bent? Waarin je boodschappenlijstjes verzint en je afvraagt hoe lang de les nog duurt?

Als je ontdekt welke fase de meeste weerstand bij je oproept, weet je meteen waaraan je meer aandacht mag besteden. En uiteraard geldt hier hetzelfde als voor alles wat je op de mat tegenkomt: het is een afspiegeling van je dagelijks leven.

‘Val’ je liever in de houding dan dat je haar bewust en met aandacht opbouwt, dan is het goed mogelijk dat je het überhaupt lastig vindt om dingen bewust te creëren en neer te zetten. Is blijven staan, doorademen, in de Driehoek zíjn niet je ding, hoe zit het dan met het onderhoud dat je pleegt in je leven – aan je huis, huishouden of relaties, bijvoorbeeld? En heb je op je matje moeite met de laatste fase, dan vind je het in het dagelijks leven meestal ook lastig om dat wat je doet bewust en goed af te ronden. Hoe meer je dat oefent, hoe makkelijker het buiten de mat wordt. En dan wijst de Driehoek ons ook nog op het besef dat we zelf twee keer een drie-eenheid zijn, namelijk die van adem, lichaam en bewustzijn, maar ook van ‘zijn’, ‘bewustzijn’ en ‘gelukzaligheid’. Dit kun je ervaren wanneer je de Driehoek uitvoert. Je bent één, compleet en heel.

Stap voor stap in Trikonasana

Oefenen? Zo kom je in Trikonasana:

  • Stap vanuit de Berghouding in een spreidstand. Draai je linkervoet iets in en je rechtervoet 90 graden naar buiten. Je hielen staan op één lijn.
  • Draai je linkervoet iets in en je rechtervoet 90 graden naar buiten. Je hielen staan op één lijn. Beide benen zijn gestrekt, maar niet overstrekt.
  • Spreid je armen op een inademing op schouderhoogte.Beweeg op een uitademing je bovenlichaam naar rechts, zo ver als je kunt.
  • Adem hier nog eens diep in, en laat op een uitademing je rechterhand zakken en zet haar neer waar ze uitkomt: op je been, je enkel of naast je op de grond. Strek je linkerhand naar de hemel.
  • Draai op een inademing je hoofd en kijk langs je hand omhoog. Adem door.
  • Als je uit de houding komt, adem je eerst uit. Duw dan je achterste hiel in de grond en kom op een inademing omhoog. Wissel van kant.

Meer yogaoefeningen? Ontdek Yoga by Happinez, boordevol meditatie- en yogalessen van de beste docenten.

Beeld: Christine Hewitt

Delen via:
21 april 2022 | Laatst gewijzigd op 28 april 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief