Het element water: de bron en flow van het leven

  • Leestijd: 5 minuten
  • Sam Eilander

Water, de levensstroom van de natuur, heeft altijd een diepe aantrekkingskracht op de mens gehad. Van majestueuze oceanen tot kabbelende beekjes; water is niet alleen de bron van fysieke overleving, maar ook van spirituele en emotionele verrijking. In zowel de oude geneeskunde als de spirituele filosofieën wordt het element water gezien als de spiegel van onze diepste gevoelens en de kracht die ons verbindt met verandering, emotie en transformatie.

In TCM (Traditional Chinese Medicine) wordt gezegd dat je wordt geboren met een laagje voorhemelse energie. Die energie heb je meekregen van je ouders en is opgeslagen in het water-element. In TCM noemen ze dit oer-energie. Zodra je geboren bent, kun je je energievoorraad aanvullen met de nahemelse energie uit eten, drinken en ademen. We leggen uit hoe je je water-energie op peil houdt met tips en oefeningen. Maar eerst: hoe werkt het water-element eigenlijk?

Het water-element uitgelegd

Water staat onder andere voor intelligentie, wijsheid, zachtheid, flexibiliteit, de overgangen van geboorte en dood en de meer vrouwelijke ‘yin’ energie. Het voedt de aarde, maakt het glad en geeft sappigheid. Dit element is de bron van het leven. Het beweegt, net als wij, en zorgt dat dingen stromen.

In de Ayurvedische leer stelt het water-element de kwaliteiten van vloeibaarheid, koelte en verandering voor. Het wordt geassocieerd met lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, speeksel en tranen. Volgens de TCM staat Water-energie in verbinding met de nieren en de blaas.

Energetisch is dit element verbonden met ons tweede chakra, ons sacrale centrum; het Svadhisthana chakra. Het vertegenwoordigt vloeibaarheid, vrouwelijkheid, sensualiteit, vreugde, kracht en creativiteit. Het heiligbeen, de heupen, onderbuik, onderrug en geslachtsdelen zijn gebieden die in verbinding staan met het water element, en dus tweede chakra.

In harmonie met water

Wanneer de water-energie in balans is, voel je je op je gemak. Je beweegt vloeiend, net als water, door de gebeurtenissen in je leven heen. Je stroomt letterlijk mee op de flow van het leven. Je merkt dat je emotioneel en fysiek stabiel bent, goed gehydrateerd, een gezonde huid hebt en empathisch bent. Ook stroomt de seksuele energie door je lichaam; je hebt een gezond libido.

Als het water-element uit evenwicht is, kun je het volgende ervaren: emotionele onbalans, fysieke symptomen zoals verkoudheid, angst, zwakte of gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties. Als je water-energie zwak is, kun je merken dat je minder dromen en ambitie hebt. Ook kun je minder goed voelen wat je wilt en in contact komen met je kern.

Tips om de water-energie op peil te houden

Dit kun je doen om de water-energie in balans te brengen:

Jezelf warm houden

Nier- en blaasenergie zijn gevoelig voor het koude. Zeker in de koude maanden is het belangrijk om voornamelijk je onderrug en voeten warm te houden.

Onderdompelen in water

Water voedt water. Verwen jezelf eens met een uurtje badderen. Een voetenbadje met wat zeezout doet ook wonderen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Rusten, herstellen en sparen

Het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven is rust. Neem iedere dag genoeg tijd om je energie te herstellen, bij te tanken en te sparen. Doe het net als water; rustig stromend en vloeiend. Go with the flow.

Diepe ontspanning, met Yin

Bij de energie van water past Yin. Nodig dus meer Yin in je leven uit. Door minder te haasten, jezelf rust te geven na inspannend werk, alledaagse handelingen langzamer te doen, rustige muziek op te zetten of een heerlijke Yin yogales te volgen.

Yogahoudingen voor het element water

De volgende yogahoudingen laten het water-element weer vrij stromen door het lichaam:

Affirmaties

Onderstaande affirmaties ondersteunen bij het water-element, zowel op fysiek als mentaal niveau:

  • Ik ben sterk en vitaal
  • Ik stroom moeiteloos door het leven
  • Mijn emoties zijn in balans en vloeien vrij
  • Ik ben als een kalme waterbron

Kies een affirmatie waarmee je aan de slag wilt. Ons advies: kies er eentje en gebruik die een paar dagen lang of totdat je verschil merkt. Houd bij wat het met je doet en wat voor shift je voelt in je lichaam en in je geest.

Meer lezen over de elementen?

Lees hier ook over aarde, vuur en lucht.

Wil je letterlijk op (yoga)reis met de elementen? Ga mee op retraite!

We tippen graag het retraite van onze docente Jolijn Bruijnaers, die helemaal in het teken staan van de elementen én ayurveda. Ze host dit retraite aankomend jaar twee keer, op de volgende data:

   2 – 8 Maart 2024 – The Elements Yoga & Ayurveda retreat in Spanje (Suryalila, Villamartin)
   10 -15 Mei 2024 – The Elements Yoga & Ayurveda retreat in Italië (Sabina, 1 uur boven Rome)

Wat je kunt verwachten? Dagelijkse meditatie, mantra zingen, pranayama en yoga. Door de dag heen zijn er verschillende Ayurveda en Yoga workshops en in de avond geniet je van een rustige yogales, ceremonie, sound healing of breathwork sessie. Ook krijg je een tas gevuld met Ayurvedische goodies om je ochtendritueel mee te starten.

Beide retraites zijn voor alle levels, ook als je nog niet heel bekend bent met Ayurveda. Meer informatie over het programma, de prijs en het retraite vind je op haar site.

Bron: Blijvend meer energie volgens de vijf elementen, Jeanine Hofs

Delen via:
30 december 2023 | Laatst gewijzigd op 9 januari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief