Het element lucht: open je hart en voel je vrij

 • Leestijd: 6 minuten
 • Sam Eilander

Lucht is iets wat je niet kunt zien, maar het is belangrijk voor al het leven op aarde. Het geeft ons de mogelijkheid om te ademen en het is altijd in beweging, zoals de wind, en het verplaatste stuifmeel dat planten bevrucht. Het element lucht geeft ons de vrijheid om te denken en te dromen. We duiken dieper in dit element en vertellen hoe het ons vrijer en liefdevoller kan laten voelen – mits het in balans is.

Wat houdt het lucht-element precies in?

Lucht wordt geassocieerd met ademhaling, vrijheid, de geest en logisch denken. Ook staat dit element voor communicatie, omdat het alles met elkaar verbindt. Lucht is van essentieel belang voor ons fysieke bestaan; het is prana – levensenergie (de adem) – die wij letterlijk nodig hebben om te bestaan. In het lichaam komt lucht overeen met ademhaling en beweging van spieren en zenuwen.

Binnen de context van chakra’s wordt lucht vaak geassocieerd met het vierde chakra, ons hartchakra, ook wel het Anahata chakra genoemd. Dit is vanwege de symbolische verbinding tussen lucht en ademhaling, en het idee dat ademhaling ons leven voedt.

De relatie tussen lucht en het hartchakra kan worden gezien als het vermogen om liefde en emoties vrijuit te laten stromen, zoals lucht vrij stroomt. Het suggereert ook het belang van emotionele openheid, mededogen en het vermogen om harmonieuze relaties met anderen en onszelf te vormen. Wanneer het hartchakra in balans is, stelt het ons in staat om liefde te geven en te ontvangen zonder voorwaarden, waardoor we emotioneel in evenwicht zijn en innerlijke vrede bereiken.

In harmonie met de vrije energie

Wanneer het lucht-element in balans is, ervaar je onvoorwaardelijke liefde (voor jezelf en anderen), tevredenheid en vreugde. Je voelt je vredig, bent actief en helder van geest en hebt een gezonde, gelijkmatige ademhaling. Lucht-energie is in balans wanneer je in staat bent om het negatieve om te zetten in het positieve, jaloezie kunt omzetten in openheid en van haat naar liefde beweegt.

Toch kan het zijn dat er te veel of te weinig lucht-energie door je heen stroomt. Dan is dit element uit balans. Je kunt dit merken aan een gebrek aan empathie, bezitterigheid, aanhankelijkheid, jaloezie, een oppervlakkige ademhaling naar de borst, gebrek aan concentratie. Ook een erg vast en onbeweeglijk brein óf juist een brein dat van hot naar her gaat, kan duiden op een disbalans.

Zo breng je dit element in balans

Dit kun je doen om lucht-energie in balans te brengen:

Pranayama oefeningen

Ademen is misschien wel de meest directe en intieme manier waarop we ons kunnen verbinden met het element lucht. Probeer een paar minuten eenvoudige Sama Vritti (gelijkmatige ademhaling) te beoefenen voordat je ’s ochtends uit bed stapt. Deze oefening bestaat uit zachtjes in- en uitademen gedurende een gelijkmatig aantal tellen.

Ook kun je de Nadi Shodhana, of ‘alternatieve neusgatademhaling’ toepassen. Dit is een eenvoudige maar krachtige techniek die de geest, het lichaam en de emoties tot rust brengt. Hier leggen we uit hoe je ‘m doet.

Frisse lucht

Het is niet alleen lekker om in de frisse buitenlucht te zijn en je neus op te halen, maar frisse lucht is ook van belang binnenshuis. Merk je dat het in je slaap- of woonkamer wat bedompt ruikt? Zet dan een raam open en laat de frisse lucht door je huis stromen. Als we een kamer binnenlopen, worden we beïnvloed door de kleuren, vormen en texturen om ons heen, maar ook geur speelt een grote rol als het gaat om onze emoties. Het kan dus fijn zijn om dat letterlijk op te ruimen en weg te laten waaien met frisse lucht.

Adi mudra

Adi mudra is een handgebaar dat je kunt uitoefenen om je geest en zenuwstelsel te kalmeren en tot rust te brengen. Deze mudra richt zich op ademhalingspatronen en het borstgebied. Je kunt het als meditatie beoefenen of tijdens yogahoudingen. Zo doe je de mudra:

 • Zit rustig, met een rechte rug. Focus eerst een paar keer op je ademhaling.
 • Druk met de duim naar de binnenkant van de handpalm.
 • Sla je vingers om de duim zodat er een zachte vuist ontstaat. Doe dit voor beide handen.
 • Houd dit handgebaar een paar keer vast terwijl je ademhalingsoefeningen doet.

Breng lucht in balans met deze yogahoudingen

Ademhaling en het hart staan in verbinding met het element lucht. Deze oefeningen helpen het reguleren van lucht-energie:

Affirmaties

Dit zijn enkele affirmaties die je kunnen helpen om meer lucht-energie in je leven te verwelkomen:

 • Ik omarm de vrijheid en ruimte in mijn leven
 • Ik ben in contact met mijn intuïtie en innerlijke wijsheid
 • Ik communiceer duidelijk en met mededogen
 • Ik ben licht en luchtig in mijn denken en handelen
 • Ik ervaar innerlijke vrede en harmonie

Deze affirmaties kunnen je helpen om een gevoel van lichtheid, helderheid, ruimte en vrijheid te ontwikkelen. Beoefen ze regelmatig als een vorm van zelfreflectie en bevestiging om meer in harmonie te komen met de lucht-energie.

Meer lezen over de elementen?

Lees hier ook over aardewater en vuur.

Wil je letterlijk op (yoga)reis met de elementen? Ga mee op retraite!

We tippen graag het retraite van onze docente Jolijn Bruijnaers, die helemaal in het teken staan van de elementen én ayurveda. Ze host dit retraite aankomend jaar twee keer, op de volgende data:

   2 – 8 Maart 2024 – The Elements Yoga & Ayurveda retreat in Spanje (Suryalila, Villamartin)
   10 -15 Mei 2024 – The Elements Yoga & Ayurveda retreat in Italië (Sabina, 1 uur boven Rome)

Wat je kunt verwachten? Dagelijkse meditatie, mantra zingen, pranayama en yoga. Door de dag heen zijn er verschillende Ayurveda en Yoga workshops en in de avond geniet je van een rustige yogales, ceremonie, sound healing of breathwork sessie. Ook krijg je een tas gevuld met Ayurvedische goodies om je ochtendritueel mee te starten.

Beide retraites zijn voor alle levels, ook als je nog niet heel bekend bent met Ayurveda. Meer informatie over het programma, de prijs en het retraite vind je op haar site.

 

Bron: Blijvend meer energie volgens de vijf elementen, Jeanine Hofs

 

Delen via:
30 december 2023 | Laatst gewijzigd op 9 januari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief