Een vol hoofd? 3 tips om te mediteren

Pieker je veel of heb je een druk hoofd? Mediteren kan fijn zijn en rust geven. Deze tips van mindfulnesstrainer George Langenberg helpen je om je niet te laten opslokken door al je gedachten.

  1. Mediteren met een vol hoofd is moeilijk, zeker als je al hebt mogen proeven aan de weldadige rust die meditatie je kan brengen. Probeer je gedachten tot object van je meditatie te maken. Je bekijkt ze dan van een afstandje. Laat je niet meevoeren op de gedachtenstroom, maar zie van moment tot moment dat er telkens nieuwe gedachten voorbijdrijven.
  2. Als je moeilijk loskomt van een gedachte, breng dan je focus naar de adembeweging. Na een paar ademhalingen zul je merken dat je toch aan het denken bent. Dat is niet erg, zo beweegt je aandacht heen en weer tussen adem en gedachten.
  3. Wijs het hebben van gedachten niet af; je kunt ze niet stoppen door wilskracht of inspanning. Wat daarom misschien het beste werkt, is vriendelijk blijven voor jezelf. Ook al brengt een meditatie niet wat je had gehoopt, een beetje compassie voor jezelf en je volle hoofd zal ook je lastige meditatie-ervaringen verzachten.

mediteren-maria

Wil je thuis een geleide meditatie doen? Bekijk een van onze meditatievideo’s op Yogatv, zoals de 3-step Meditation van Jivamukti yogadocente Sharon Gannon.

Start je meditatie

Slank met yoga

Online training
  • Slank, gezond en fit met yoga
  • In 14 lessen een gezonder leven
  • Actieve Yang en rustige Yin yoga
bekijk de training
 

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief