Het element aarde: terug naar de basis

  • Leestijd: 6 minuten
  • Sam Eilander

Er is een schatkamer vol oude wijsheden en holistische filosofieën waarin het element aarde een essentiële rol speelt in het begrijpen van ons bestaan. Het wordt gezien als het fundament van stabiliteit, gronding en voeding in zowel de Ayurvedische als de traditionele Chinese geneeskunde. Duik met ons dieper de aarde in en ontdek hoe je dit element in balans brengt.

Waar staat het aarde-element voor?

Aarde staat voor structuur, stevigheid, veiligheid, rust en goede voeding. Met beide voeten de grond staan. Het is ons fundament. We putten kracht uit de aarde en zetten dit om in energie, door er gegrond en stevig op te staan maar ook letterlijk de voeding uit de aarde tot ons te nemen.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het element aarde geassocieerd met de milt en de maag. Deze organen transformeren en transporteren de aarde-energie naar de rest van het lichaam. Zij stellen het in staat om voedsel om te zetten in voedingsstoffen die ons lichaam gezond houden.

Fysiek komt het element aarde terug in je botten, vlees, huid en haar. Energetisch staat dit element in verbinding met ons eerste chakra, het wortelchakra – ook wel het muladhara chakra genoemd.

In harmonie met het element aarde

Wanneer dit element in balans is, ervaren we een gevoel van veiligheid en stabiliteit en voelen we ons kalm en comfortabel in ons lichaam. We staan in verbinding met onszelf en kunnen beter naar binnen kijken en de ervaringen die we opdoen omzetten naar kennis en wijsheid. Hierdoor krijgen we zelfvertrouwen en lukt het om gezonde grenzen te stellen, zodat we goed voor onszelf kunnen zorgen. Zowel fysiek als mentaal zijn we evenwichtig en de spijsvertering loopt goed.

Wanneer aarde uit balans is kunnen we ons juist angstig voelen, veel piekeren, slecht onze grenzen aangeven en problemen ervaren met de spijsvertering, huid, haar, spieren en botten. Ook kunnen we letterlijk zwaarte voelen in ons lichaam.

Wanneer we te veel of te weinig aarde in ons hebben, is de energie van dit element uit balans. Check regelmatig bij jezelf in en stel jezelf de vraag ‘Hoe is het nu met mij?’

Tips om aarde energie in balans te brengen

Aarde is het eerste element om aandacht aan te besteden, want het vormt de basis van alles. Aarde-energie draait om voeding, zowel fysiek als mentaal.

Voedzame, warme maaltijden

De maag en de milt zijn organen die horen bij het element aarde. Je maag wil een constante temperatuur behouden om het voedsel te verwerken. Wanneer je koud en rauw eten tot je neemt, koelt dat de temperatuur af in je maag. En dat kost (vitale) energie. Het beste is om eten te nuttigen dat op kamertemperatuur of lichaamstemperatuur is.

Aandacht besteden aan hoe je eet

Wanneer je aandacht besteedt aan hoe je eet en wanneer, kan de milt zijn werking doen. Dan helpt het om te genieten van je eten en de tijd te nemen. Ga er echt even voor zitten, kauw je eten goed, drink niet tijdens het eten en eet alleen als je echt honger hebt. Houd hierbij de 80/20 regel aan; 80 procent vol, 20 procent ‘over’/leeg. Het heeft namelijk wat tijd nodig voordat je een verzadigd gevoel ervaart.

Beweging

Aarde-energie domineert in de spieren van de vier ledematen; de benen en armen. Het is daarom belangrijk om die vaak in beweging te brengen. Denk aan wandelen, zwemmen en yoga. Ook zijn evenwichtsoefeningen een goed idee. Ze helpen je om sterker en stabieler te worden. Houdingen als de Boomhouding of Warrior III lenen zich uitstekend om balans mee te beoefenen.

Minder denken

Ons brein produceert meer dan 50.000 gedachten per dag. Een ware babbelbox ontstaat als je dat allemaal met volle aandacht tot je neemt en verwerkt. Dat kost onwijs veel energie. Het is raadzaam om regelmatig een pauze te nemen in je hoofd. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om te wandelen met de hond of doe de afwas. Concentratie- en mindfulness-oefeningen helpen je geest te ontspannen en zijn dus ook heel geschikt.

Aanraking

Dit kan in de breedste zin van het woord. Door jezelf een heerlijke buikmassage te geven, maak je connectie met je centrum; daar waar stabiliteit en gronding huist. Ook helpt het om een massage te ontvangen. Beiden zijn heilzaam om het aarde-element weer te laten stromen, maar ook om je te verbinden met de natuur: door letterlijk je handen in de aarde te zetten laad je al op.

Yogahoudingen die je helpen gronden

Tadasana (Berghouding)

Krijgers

Staande houdingen

Squats

Visualiseer bij dit soort houdingen dat wortels zich vanuit je voeten in Moeder Aarde nestelen. Steeds verder, steeds dieper, steeds steviger. Je voeten voelen als magneten aan de grond.

Affirmaties

Onderstaande affirmaties ondersteunen bij een goede aarding, zowel op fysiek als mentaal niveau:

  • Ik ben gegrond en in balans
  • Mijn spijsvertering is gezond en efficiënt
  • Ik omarm mijn fysieke lichaam
  • Ik los mijn zorgen op

Kies een affirmatie waarmee je aan de slag wilt. Ons advies: kies er eentje en gebruik die een paar dagen lang of totdat je verschil merkt. Houd bij wat het met je doet en observeer de shift die je ervaart in lichaam en geest.

Meer lezen over de elementen?

Lees hier ook over water, vuur en lucht.

Wil je letterlijk op (yoga)reis met de elementen? Ga mee op retraite!

We tippen graag het retraite van onze docente Jolijn Bruijnaers, die helemaal in het teken staan van de elementen én ayurveda. Ze host dit retraite aankomend jaar twee keer, op de volgende data:

   2 – 8 Maart 2024 – The Elements Yoga & Ayurveda retreat in Spanje (Suryalila, Villamartin)
   10 -15 Mei 2024 – The Elements Yoga & Ayurveda retreat in Italië (Sabina, 1 uur boven Rome)

Wat je kunt verwachten? Dagelijkse meditatie, mantra zingen, pranayama en yoga. Door de dag heen zijn er verschillende Ayurveda en Yoga workshops en in de avond geniet je van een rustige yogales, ceremonie, sound healing of breathwork sessie. Ook krijg je een tas gevuld met Ayurvedische goodies om je ochtendritueel mee te starten.

Beide retraites zijn voor alle levels, ook als je nog niet heel bekend bent met Ayurveda. Meer informatie over het programma, de prijs en het retraite vind je op haar site.

 

Bron: Blijvend meer energie volgens de vijf elementen, Jeanine Hofs

Delen via:
30 december 2023 | Laatst gewijzigd op 9 januari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief