Yogaoefeningen voor lichamelijk en geestelijk evenwicht
Yoga draait om balans – tussen links en rechts, inspannen en ontspannen, lichaam en geest. Maar ook letterlijk, lichamelijk, is ons evenwicht belangrijk, en dat wordt geregeld in het oor. Is daar iets niet in orde, dan kun je duizelig raken of omvallen. Hoe blijf je in evenwicht?
Evenwicht; in elke yogales komt deze gevleugelde term wel een keer voorbij. Maar wat wordt er nu eigenlijk precies mee bedoeld? Volgens het woordenboek is evenwicht een toestand waarin het gewicht aan beide zijden van een weegschaal gelijk is. Dan is er rust, harmonie. Twee termen die perfect passen bij yoga. Bij Hatha yoga zit de verwijzing naar evenwicht zelfs in de naam. Ha betekent namelijk zon en tha maan, en zo verwijst het woord hatha naar het in balans brengen van twee verschillende elementen, bijvoorbeeld balans tussen de inademing en de uitademing of het aanspannen en ontspannen van spieren.
Hoe zorgt ons lichaam ervoor dat we ook letterlijk in balans blijven? Dat we bijvoorbeeld niet naar voren kukelen als we onze veters dichtknopen of onze oriëntatie verliezen als we een pirouette draaien? Aan beide zijden van ons hoofd, net achter de oren, bevindt zich een klein maar zeer ingenieus evenwichtsorgaan. Het bestaat uit minuscule buisjes en sensoren die de positie van ons lichaam in de ruimte registreren. De hersenen krijgen deze informatie doorgeseind en combineren dit weer met andere signalen die ze van de ogen, spieren en gewrichten ontvangen. Aan de hand van al deze informatie coördineren de hersenen ons evenwicht.
Anatomie
Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor en bestaat globaal uit twee onderdelen: drie halfcirkelvormige buisjes en twee zogenoemde otolietorganen. In elk oor heb je een horizontaal, een verticaal en een diagonaal buisje met daarin vocht en haarcellen. Als je met je hoofd draait, verandert de druk in de buisjes, waardoor de hersenen kunnen ontcijferen in welke stand het hoofd staat. De otolietorganen zijn een soort zakjes met daarin calciumkristallen. De wanden van deze orgaantjes bestaan uit sensorische haarcellen die lineaire versnellingen meten, bijvoorbeeld als we in een lift omhoog of omlaag gaan of in een wegrijdende metro zitten. Alle informatie die in de evenwichtsorganen is verzameld wordt via de evenwichtszenuw naar de hersenen gestuurd. Zo voorzien de evenwichtsorganen je hersenen van de informatie die nodig is om je evenwicht te bewaren. Maar ze zorgen bijvoorbeeld ook dat je blik stabiel blijft als je met je hoofd beweegt.
Do’s & don’ts
Doen:
Doen:
Oefeningen voor je evenwicht
Als je evenwicht is verstoord kun je je behoorlijk onzeker voelen. Een val ligt op de loer. Yogaoefeningen en rustige bewegingen helpen de balans te herstellen.
Variant op de Kindhouding
Balasana
Deze houding helpt om duizeligheid te verminderen.
Berg
Tadasana
Boom
Vrksasana
Lijkhouding
Savasana
Nieuw: online Anti-stress training
Met minder stress door het leven gaan? Volg onze nieuwe Anti-stress training. In deze online training, die we ontwikkelden met Johan Noorloos en de beste experts, leer je wat stress precies is, hoe je je stressbronnen kunt herleiden, hoe je er beter mee om kunt gaan en hoe je stress kunt verminderen. Met yoga, mindfulness en meditatie, plus achtergrondinformatie over de fysiologische en psychologische kant van stress.
Johan en de gastyogadocenten delen bijzondere eye openers, praktische tips en relaxte en meer actieve yogalessen (van Yoga Nidra tot Restorative yoga).
Illustraties: Sascha Pijnaker
3 reacties
Geef je reactie
[…] Yogaoefeningen voor geestelijk en lichamelijk evenwicht […]
Heldere en bruikbare informatie!
Goede oefeningen waar ik Door ontspan.