Snail (Yin) Snail (Yin)

Snail (Yin)

Karnapidasana

Snail pose is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Het effect van Snail

De Snail is een uitdagende houding die overgave en ontspanning vergt. In de houding is het hart hoger dan het hoofd, om de bloeddruk te verlagen en druk uit te oefenen op de medulla oblongata, de onderste helft van de hersenstam. Daarmee breng je een diep gevoel van ontspanning teweeg als je uit de houding komt. Vandaar dat de Snail vaak aan het einde van de les wordt gedaan. De Snail werkt op de blaasmeridiaan, die volgens de traditionele Chinese geneeskunde gerelateerd is aan het energiepeil.

Vanwege de decompressie in de wervelkolom, is dit een van de meest effectieve houdingen om spanning in de ruggengraat los te laten. De compressie van de buikorganen fungeert in deze houding bovendien als een inwendige massage.

Snail (Yin)

Zo kom je in Snail

  • Kom op je rug liggen met de armen langs je lichaam.
  • Breng je heupen omhoog en ondersteun deze met je handen.
  • Bol je rug en breng de voeten achter je hoofd richting de grond, houd de knieën gebogen. Indien mogelijk komen de armen naar de grond, met de palmen naar beneden.
  • Het is van belang dat het gewicht in het schoudergebied is en niet of nauwelijks in de nek.
  • Blijf 3 tot 5 minuten in de houding.

De houding aanpassen

In deze houding komt veel druk op de nek. Bij nekproblemen is het daarom beter deze houding over te slaan.

Als de houding onprettig voelt voor de nek, kunnen dekens onder de schouders worden geplaatst, zodat je nek en hoofd lager zijn dan je schouders. Een andere mogelijkheid is om de benen te laten rusten op een stoel, terwijl je de armen gestrekt boven het hoofd houdt en de ogen open. De dijen moeten helemaal over de stoel vallen.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief