nietgratis
De basis van meditatie

De basis van meditatie

1.714 weergaven
Bewaar als favoriet

Meditatie: wat is het precies, wat zijn de effecten en hoe begin je? Met deze basisles meditatie van de ervaren yogadocent Anneke Verweijen ontdek je de heilzame kracht van mediteren. En ook als je al vaker hebt gemediteerd is deze meditatie fijn!

Wat is meditatie?

Mediteren is eigenlijk vooral zijn, in het hier en nu. Volg je adem, tel in- en uitademing of zeg in stilte een mantra. Bij meditatie observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen. Zo probeer je tot je ware kern te komen. Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren en evenveel redenen om ermee te beginnen. Om te ontspannen bijvoorbeeld, om dichterbij jezelf te komen, of om te leren om te gaan met (negatieve) emoties.

Waarom mediteren?

Muziek klinkt mooier, diëten werken beter, oorsuizen wordt minder; de lijst met positieve effecten van mediteren is eindeloos. ‘Mensen reageren wel eens sceptisch op die lange lijst,’ vertelt Marloes Huijbers. Huijbers onderzoekt het effect van mindfulnesstraining bij depressie aan het Radboud UMC. ‘Ik vind het helemaal niet vreemd dat meditatie positief uitwerkt op allerlei vlakken. Meditatie draait om het aandachtig observeren van je ervaringen in het moment. Zonder jezelf te veroordelen voor die ervaringen en de reacties die ze teweegbrengen. Dit kun je heel veelzijdig inzetten.’

Wetenschappers vermijden de term meditatie vaak vanwege de religieuze bijklank. Ze spreken liever van mindfulness of aandachtsoefeningen. Maar van Marloes mag je ze allebei gebruiken: ‘Beide termen beschrijven hetzelfde principe.’

Over de docent van deze les

Als er iemand is die weet wat yoga is dan is het wel Anneke Verweijen. Anneke is sinds 1999 de directeur van de Saswitha opleiding voor yoga en wijsbegeerte, de oudste yogaopleiding van Nederland, waar ze zelf ook nog als docent lesgeeft. Lees meer op haar docentpagina of ga naar yoga-saswitha.nl.

8 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief