Ster (Vlinder variatie) Ster (Vlinder variatie)

Ster (Vlinder variatie)

Tarasana

De Sanskriet naam voor de Ster is Tarasana, afgeleid van de woorden Tara (Ster) en Asana (houding). De Ster is een variatie op de Vlinder, waarbij je vooroverbuigt met een bolle rug.

Het effect van de Ster

Net als de Vlinder, opent deze houding de heupen en de liezen. De Ster nodigt uit om naar binnen te keren en gaat vermoeidheid, angstklachten en menstruatiekrampen tegen.

Doordat deze houding ruimte in de rug creëert, wordt deze vaak gedaan na zijwaartse strekkingen. Terwijl de rug wordt verlengd, ontstaat in het buikgebied juist compressie. Hierdoor worden de buikorganen, blaas en voortplantingsorganen gestimuleerd en verbetert de algehele bloedcirculatie in het lichaam.

Zo doe je de Ster

  • Kom rechtop zitten met je benen gebogen en je voetzolen tegen elkaar. Je knieën vallen naar buiten.
  • Je voeten liggen een flink stuk vóór je, zodat je een ruitvorm maakt met je benen.
  • Op een inademing pak je enkels of voeten vast en uitademend buig je voorover.
  • Maak je rug rond en ontspan je nek. Leg je hoofd eventueel op een blok of kussen.
  • Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding en kom voorzichtig weer omhoog.
  • Rust uit in de Lijkhouding (Savasana).

De houding aanpassen

Als de houding oncomfortabel voelt in de heupen, kun je de houding aangenamer maken door op een bolster of opgerolde deken te gaan zitten. Een andere mogelijkheid om kussen onder de buitenkant van de dijbenen te plaatsen, zodat de heupen meer kunnen ontspannen.

Pas op bij knie- of liesblessures. Door de hielen stevig tegen elkaar te drukken, blijft het kniegewricht veilig. Voor gevoelige liezen zijn kussens een prettige ondersteuning. Vraag advies aan een ervaren yogadocent.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief