Sfinx Sfinx

Sfinx

Salamba Bhujangasana

De Sanskriet naam voor de Sfinxhouding is Salamba Bhujangasana, afgeleid van de woorden Salamba (ondersteunde), Bhujanga (cobra) en Asana (houding). De Sfinx is een variatie op de Cobra.

Het effect van de Sfinx

De Sfinx is een variatie op de Cobrahouding die minder vraagt van de rug en daarom voor de meeste yogi’s toegankelijk is. De compressie in de onderrug werkt therapeutisch en stimuleert de nierenergie. Tegelijkertijd traint deze houding de rug en de corespieren, terwijl de longen, borst en schouders worden geopend. Doordat de (bij)nieren, buikorganen en het zenuwstelsel in deze houding worden gestimuleerd, verminderen stress- en vermoeidheidsklachten en komt nieuwe energie vrij. Ook emoties als onrust en angst kunnen verminderd worden met deze houding. De Sfinx is ook effectief bij menstruatiekrampen. Deze houding is een goede voorbereiding op diepere achterovertuigingen, zoals de Cobra of de Kameel.

Zo kom je in de Sfinx

  • Ga liggen met je buik op de grond.
  • Houd de onderarmen dicht bij je lichaam en op schouderbreedte. Druk ze stevig in de vloer (of de aarde).
  • Adem in, til je borst op en strek de nekwervels en kruin naar het plafond.
  • Je kunt hier blijven of een twist toevoegen. Als je verder wilt gaan, adem dan uit en kijk over je schouder naar links.
  • Houd bij het draaien de nek gestrekt en het hoofd hoog opgericht. Adem in, kijk weer voor je.
  • Kijk bij de volgende uitademing over je rechterschouder.
  • Op een inademing draai je terug.

De houding aanpassen

Bij blessures of klachten aan de rug, nek of schouders kun je deze houding beter overslaan. Ook is het af te raden deze houding te beoefenen als je zwanger bent.

De druk op het schaambeen kan worden verminderd door een deken onder het schaambeen te plaatsen.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief