nietgratis
Samana Vayu

Samana Vayu

550 weergaven
Bewaar als favoriet

Roep energie en kracht op met de Samana Vayu – de derde van de vijf subtiele energieën die bekend staan als de Vayu’s. Zo wakker je het gevoel van dapperheid in jezelf aan en kun je de wereld vol goede moed ingaan.

Samana Vayu: de derde windrichting

Vayu betekent letterlijk ‘wind’ in het Sanskriet. Vayu’s kunnen worden gezien als windstromingen die Prana – levensenergie – verdelen in het lichaam. Ze spelen een grote rol in onze gezondheid en in ons leven. Wanneer deze winden in harmonie samenwerken, bevorderen ze de gezondheid en de balans van zowel lichaam als geest. In yoga zijn die vijf Vayu’s (of ‘winden’): Prana, Apana, Samana, Udana en Vyana. Elke Vayu heeft een fysieke locatie en een fysieke en subtiele functie. De Vayu’s zijn er om ons op meerdere niveaus van energie te voorzien en met elkaar te verbinden.

Samana Vayu is een circulerende energie die ontstaat door de opwaartse energie van Prana Vayu en de neerwaartse energie van Apana Vayu. Het reguleert de energie die vrijkomt uit voedsel en zorgt ervoor dat deze gelijkmatig door het lichaam wordt verdeeld. Deze Vayu bevindt zich rondom de navel.

Voed je kracht met Samana Vayu

Deze derde les van de reeks over de Vayu’s gaat over het vuurtje in jezelf aanwakkeren en daarmee meer energie opwekken in je lichaam. Samana Vayu staat ook in verbinding met het element vuur. Door je agni (spijsverteringsysteem) te stimuleren, wek je energie op.

De mantra die Jolijn bij deze les zingt is ‘Baba Hanuman’; een mantra over de apengod Hanuman. Door het zingen van deze mantra spreek je jezelf moed en kracht toe. Hanuman staat namelijk voor kracht, vuur en dapperheid. De rest van de les beweeg je door een vurige Vinyasa flow met veel twists, om de energie vanuit je centrum door je hele lichaam te laten stromen.

 

Kledingcredits: top van Jolijn zelf, legging Mandala yoga via Yoga Specials.

Meer over Jolijn Bruijnaers

Jolijn Bruijnaers is yogadocent in Amsterdam. Ze geeft voornamelijk Vinyasa yoga in haar eigen vrolijke, energieke en pittige stijl. In haar lessen laat ze je op een speelse manier een kalme geest en vrijheid in je lichaam ervaren. Wil je meer lessen volgen van Jolijn? Bekijk dan haar docentenpagina. Meer informatie over Jolijn vind je op haar website of op Instagram.

14 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief