Oefening: wakker je seksuele energie aan

 • Leestijd: 4 minuten
 • Marianne ter Mors
Seksuele energie klinkt als iets magisch en misschien zelfs wel als iets ongrijpbaars. Maar het is in feite niets meer dan levensenergie. De kunst is om deze energie volledig vrij en door alle delen van je lichaam te laten stromen. 

Om je seksuele energie vrij te kunnen laten stromen is het belangrijk dat je eerst eventuele blokkades in je lichaam opruimt, die kunnen zijn ontstaan door stressvolle gebeurtenissen en emoties. De taoïsten zeggen dat elk van je organen is verbonden met een bepaalde emotie. Zo gaat verdriet volgens de taoïstische leer in de longen zitten en wordt angst opgeslagen in de nieren. Het goede nieuws is dat je deze vastzittende energie kunt laten ‘oplossen’. Met deze oefeningen kun je de blokkades opruimen.

Als je die een paar weken hebt gedaan, is de weg vrij om je seksuele energie aan te wakkeren. 
Zorg dat je alle tijd hebt voor de oefening en doe deze bij voorkeur alleen, zodat je de ruimte hebt om je persoonlijke chi te onderzoeken en ervaren.

Oefening voor meer seksuele energie

 • Creëer een aangename sfeer. 
Zet bijvoorbeeld ontspannende 
muziek op, steek kaarsen aan, zorg 
dat je het lekker warm hebt.
 • Begin jezelf te strelen. Bouw het 
rustig op; je hebt geen haast. Voel hoe 
je opwinding langzaam stijgt. Doe wat 
jij het lekkerst vindt.
 • Werk dan op jouw tempo toe 
naar een orgasme, maar zorg ervoor 
dat je nét niet klaarkomt. Vlak voor je hoogtepunt stop je en maak je contact 
met de energie die vanuit je bekken 
door je hele lichaam stroomt.
 • Laat alles los en voel wat er in je 
innerlijk landschap gebeurt. Voel je je erg opgewonden of eigenlijk helemaal niet? Komen er emoties omhoog? Zijn er koude plekken in je lichaam of juist warme plekken? Alles mag er zijn, laat je heel ontspannen in de rivier van gevoelens drijven.
 • Zodra je weer wat afgekoeld bent, 
begin je opnieuw. Doe dit drie keer. 
Leg daarna je handen vlak onder je navel; dit is het gebied waar je je chi opslaat.

Voor een optimaal effect kun je ook de volgende oefening doen om de energie die is opgewekt op te slaan.

Zo sla je de 
opgewekte chi op:

 • Ben je een vrouw, draai dan om te beginnen 3, 9 of 36 kleine cirkels rondom je navel tegen de klok in. Draai vervolgens 3, 9 of 24 keer met de klok mee. Laat dan je handen rusten op je navel en stel je voor dat je daar een parel van energie hebt die je op een later moment kunt raadplegen als je dat nodig hebt.
 • Ben je een man, draai dan om te beginnen 3, 9 of 36 cirkels rondom je navel met de klok mee, en vervolgens 3, 9 of 24 keer tegen de klok in. Visualiseer ook de parel van energie voor later gebruik.

Je kunt deze oefeningen in combinatie met de oefeningen om blokkades op te heffen, zo vaak doen als prettig voelt. Na twee weken kun je al meer energie ervaren en merken dat de band tussen jou en anderen hechter worden of verdiepen. Ook kun je yoga anders gaan ervaren. Zo kun je opeens een diepere laag in asana’s ontdekken en meditaties worden dieper en moeitelozer, waardoor je je na je practice extra verfrist voelt. Want de flow die je in je dagelijkse leven voelt, ervaar je natuurlijk ook op je matje!


Meer leren

Benieuwd naar meer oefeningen? Bekijk dan eens deze tantra oefening  of haal je seksuele energie omhoog met deze drie yoga oefeningen. Dit zijn slechts een tipje van de sluier. Wil je meer leren over het werken met seksuele energie? Binnen het taoïsme bestaan talloze trainingen die daar dieper op ingaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites healingtao.info of vallei.online.

Meer lezen

 •  Moeiteloos ontwaken, Alex van Galen, uitgeverij Samsara
 • De Sensuele vrouw: Ontwikkel je erotische energie, Saida Désilets, uitgeverij Altamira

Illustratie: Carmen Garcia Gordillo

 

Delen via:
11 juli 2022 | Laatst gewijzigd op 23 februari 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief