Leer blij te zijn met je lichaam (plus Feel Good-yogaserie)

 • Leestijd: 6 minuten
 • Heleen Peverelli

Jarenlang worstelde ze met haar lichaam. De Amsterdamse yogadocente Anat* wilde dun zijn, vanwege haar dansopleiding. Pas met yoga kon ze haar lichaam accepteren. Als ze de Feel Good-serie doet, wordt ze vanzelf vrolijk. ‘Ik voel dan een enorme vreugde in mijn lichaam, dat lichaam waar ik zo lang tegen heb gevochten.’

*Anat heeft helaas het aardse leven verlaten, maar we delen graag nog haar yogakennis op ons platform.

Op haar derde begon ze al met ballet. Yogadocent Anat: ‘Ik was heel expressief, het was duidelijk dat ik iets met toneel moest.’ In Brazilië, waar ze geboren is, was dat niet vanzelfsprekend. ‘In zo’n derdewereldland is het toch meer de bedoeling dat je gaat trouwen, en een degelijke baan krijgt.’ Maar haar leraren vonden allemaal dat ze talent had, dat ze zeker moest doorgaan. ‘Maar ze zeiden wel: je bent te dik. En dat wist ik ook, ik was altijd de dikste van allemaal.’

Met als gevolg dat ze al heel vroeg aan het diëten sloeg. ‘Op mijn 12e, 13e volgde ik al de gekste diëten. Dan dronk ik alleen sap, of at ik twee eieren en twee tomaten per dag. Dat hield ik dan twee weken vol, om me daarna weer vol te proppen met koekjes.’ Haar enige doel was: dun worden. ‘Dat heeft me heel veel schade bezorgd. Mijn stofwisseling is voor eeuwig ontregeld. En het heeft me ook hier’ – ze wijst op haar hart ‘veel schade bezorgd.’

Wees blij met je lichaam

Ze zou de meisjes van nu wel willen toespreken: doe het jezelf niet aan, wees gelukkig met wie je bent. Maar dat heeft haarzelf ook jaren gekost. ‘Ik had een enorm gevoel van zelfhaat: “Ik ben lelijk, ik ben de slechtste.” Al vanaf dat ik een klein meisje was, had ik het gevoel dat ik gefaald had. Want dun worden is me niet gelukt.’

Ze is het theater in gegaan, omdat ze voor danseres nooit het geschikte lijf zou krijgen. Ze heeft de prachtigste producties gedaan, heeft al twintig jaar een leuke relatie. ‘Maar dat gevoel van zelfhaat kwam altijd weer terug. Het is als een gifpijl, die je altijd weer raakt in dezelfde wond. Als iemand een opmerking maakte over mijn figuur, of als er iets over in een recensie stond. Een gevoel alsof je even niet meer kunt ademen.’

Haar man heeft er nooit een probleem mee gehad, integendeel. ‘Hij zei tegen me: “Je bent mooi, je bent lief, je bent de lekkerste vrouw die ik ooit heb gehad. En je bent een beetje dik. Nou en?”’

Zelfacceptatie door yoga

De acceptatie kwam langzaam, en yoga speelde daar een grote rol in. ‘Fysiek gaf yoga mij een enorm gevoel van welzijn. Een soepel en krachtig lichaam.’ Maar het was het spirituele deel van de yoga, dat echt het verschil maakte. ‘En dat gebeurde pas heel recent.’ In meditatie voelde ze hoe ze haar gehechtheid moest leren loslaten. ‘Ik ben bang voor dit soort grote woorden, ze worden zo gauw zo leeg. Maar ik ervoer heel diep wat ze altijd zeggen in de yogafilosofie: je bént niet je lijf. Je lichaam is een schip, dat je van de ene oever naar de andere brengt. En je hebt schepen in alle vormen en maten. 

Het concept van hechting heeft me heel veel gegeven. Ik besefte hoe gehecht ik was aan het beeld dat ik van mezelf had: “ik ben slecht, ik ben lelijk.” En daarmee creëerde ik mijn eigen hel. Het is allemaal een kwestie van identificatie met je ego. Ik heb in meditatie gezien hoe ik mezelf daarmee in het donkerste hoekje zet, en dat wil ik niet meer doen.’

Yoga van Anat

Anat is mede-oprichtster van het online yogaplatform The Fat Yogi’s. Een van haar favoriete series is deze Feel Good-serie, die ze zelf ontwierp. De achteroverbuigingen geven je vreugde, plezier, energie. Het is een heel krachtige, vrouwelijke serie. 

Voordat je de serie doet, is het goed je rug op te warmen met wat Zonnegroeten, De Krijger I of de Cobra. De serie bestaat uit negen bewegingen die vloeiend in elkaar overgaan. Anat: ‘Als je dit twee of drie keer doet, ontstaat een gevoel van vrijheid, geluk en vreugde. Dat effect heeft het in elk geval op mij. Door deze serie leer je blij zijn met je lichaam.’ Dat sterke lichaam, dat jou zo goed ondersteunt. Dat moet je eren en er dankbaar voor zijn, in plaats van het in een ideealbeeld proberen te dwingen. 

Anat: ‘Ik wil dat grote gat in mezelf, dat ik vulde met zoetigheid of met waardering van anderen, nu vullen met liefde, met licht.’


Zo doe je de Feel Good-serie    

 1. Begin in de Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana).
 2. Adem in, grond je handen goed in de mat en til je linkerbeen omhoog.
 3. Verleng je been maximaal. Je staat nu in de 3-benige Hond.

 1. Op een uitademing buig je je knie, maar houd het hoog.
 2. Open je heup en reik naar rechts met je linkervoet, tot je de maximale opening krijgt met beide handen op de mat.
 3. Hou je knie hoog! Adem in.

 1. Tijdens de volgende uitademing breng je je linkervoet heel langzaam naar de grond; rechts van je rechtervoet.
 2. Probeer niet in te storten maar gracieus op je tenen te landen.
 3. Blijf je rechterhand heel goed in de mat gronden en zorg dat je rechterschouder stabiel blijft, laat het niet naar voren hangen.
 4. Strek je linkerarm over je hoofd, duw je voeten in de grond, breng je bekken omhoog en laat je hoofd zachtjes naar achteren rollen. Adem in.

 1. Op een uitademing gebruik je je buikspieren en het gronden van de rechterhand om je bekken weer terug te brengen naar de 3-benige Hond.
 2. Je linkerbeen komt weer in de lucht. Adem in.

 1. Terwijl je uitademt, breng je je linkerknie naar je borst, je schouders zijn dan boven je handen.
 2. Houd je handen gegrond en maak je rug rond.
 3. Houd alles hoog, dit vraagt om sterke buikspieren!

 1. Adem in en stap met je linkervoet onder je rechterarm door en glijd met je been zo ver als het gaat.
 2. Breng je schouderbladen naar elkaar om je borst te openen.

 1. Op de volgende uitademing ga je rustig op je linkerheup zitten. Je zit dan even op beide billen met je benen gespreid.
 2. Draai je torso helemaal naar rechts, zo dat je je rechterhand achter je kunt plaatsen.
 3. In één vloeiende beweging duw je je rechterhand stevig op de grond en til je je heupen zo hoog als het gaat.
 4. Strek je linkerhand uit over je hoofd.

 1. Adem in en ga voorzichtig weer zitten.
 2. Draai met je romp weer naar links, zet de handen aan de voorkant van je mat en til je heupen omhoog.

 1. Adem uit en gebruik weer je buikspieren om jezelf terug naar de 3-benige Hond te brengen.
 2. Zet je voet neer en  doe een Vinyasa (vanuit de Neerwaartse Hond naar de Hoge Plank, Lage Plank, Opwaartse Hond, Neerwaartse Hond). En dan de andere kant.
 3. Herhaal zo vaak als je wilt, met wat staande houdingen tussendoor om de armen te laten rusten.

Beeld: Chantal Ariëns, styling: Marloes van der Pas, Odette Simons styling, visagie: Manonne Boerema, model: Anat Geiger

Delen via:
12 september 2019 | Laatst gewijzigd op 9 november 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

4 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief