Anatomie: geen Boom? Dan een Stoel!

  • Leestijd: 3 minuten
  • Saskia Grootegoed

Elk lichaam is anders. Jezelf forceren in een houding is nooit een goed idee. In deze rubriek geven we alternatieven. Deze keer: ‘Help, mijn voet blijft niet kleven in de Boom.’

Model Irene Wijnants: ‘Soms is m’n standbeen niet sterk genoeg en zakt mijn hele houding in’

Wat is het probleem?

Je staat perfect in balans, pakt je onderbeen en plant deze stevig tegen je andere bovenbeen. Maar in no time schuift je voet weer naar beneden. Om toch een beetje een aardige Boomhouding te krijgen, kun je nu keihard met je voet tegen je standbeen gaan duwen. Maar dit is eigenlijk meer symptoombestrijding dan een goede oplossing. De crux zit hem namelijk niet in hoe goed je je gebogen been omhoog kunt brengen, maar in hoe ver je heup de juiste opening maakt. 

Hierdoor komt het

Een stevige Boomhouding vereist een stabiel standbeen en afdoende opening in de heupen. Voor het standbeen geldt: hoe meer je de spieren van je core, heup en been aanspant, hoe steviger je staat. Je spieren flink aanspannen, voorkomt ook dat je in je bekken gaat hangen. Aan de kant van het gebogen been heb je enige opening in de heupen nodig om je voet stevig tegen je andere been te kunnen plaatsen.

Om je been in de juiste positie te krijgen, moeten er drie dingen gebeuren: abductie van het heupgewricht (je been beweegt opzij), flexie (je been buigt) en exorotatie (je bovenbeen draait naar buiten). Als dit laatste niet goed gaat, blijft de knie te veel naar voren staan in plaats van opzij te draaien. Gevolg: minder grip. Doordat je de voet op zijn plek wilt houden, duw je te veel tegen het standbeen. Of je draait als compensatie het bekken opzij in plaats van de heup te openen. 


Hoe kan het wel?

1. Liggende Boom

Liggend op je buik werk je aan het openen van je heupen. Je lichaamsgewicht duwt de heupen naar beneden en rekt de banden van het heupgewricht. Zijn die nog erg kort, dan kan een bil omhoogkomen. Leg dan aan de andere kant een dekentje onder je buik, zodat het bekken parallel blijft aan de vloer. Blijf een paar minuten in de houding. Met de ademhaling laat je de heupbanden zacht worden. 

2. Heupopener

Door de neerwaartse kracht beweegt je knie vanzelf naar de vloer en kan de heup gemakkelijk openen. Ook hier wil het bekken weleens vals­spelen: de heup van het gestrekte been komt dan omhoog. Leg daarom je hand op je heup om te zorgen dat deze gelijk blijft met de andere kant.

3. Stevig in de Stoel 

In deze houding open je de heup op dezelfde wijze als in de Boomhouding. Je enkel rust nu alleen op je bovenbeen, wat je iets meer stabiliteit geeft. Is de balans lastig, oefen dan met een hand tegen de muur. 

Sina Kaden is fysiotherapeut, gespecialiseerd in rug- en nekklachten, en de eigenares van Yogaschool Noord in Amsterdam. 

Beeld: Saskia van Osnabrugge, styling: Annemieke Paarlberg, visagie: Astrid Timmer, model: Irene Wijnants-Michel 

Delen via:
| Laatst gewijzigd op 31 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief