Zo kom je verder in een zittende vooroverbuiging

Wat kan het confronterend zijn als degene naast je zich als een envelopje in zo’n pose vouwt en jij er met je bolle rug naast zit. Yoga gaat natuurlijk niet om het hebben van een lenig lijf. Wel is het belangrijk om te weten hoe ons lijf werkt, zodat we een houding juist kunnen uitvoeren en het optimale effect van een houding kunnen ervaren. En zo in contact te komen met dat wat er is. In deze blog vind je tips om verder te komen in een zittende vooroverbuiging!

 

De Zittende Gespreide Vooroverbuiging (Upavistha Konasana) is voor velen een uitdagende houding. Hoe komt dat precies en hoe kom je 
verder in de houding? Onze anatomie expert Saskia Grootegoed vertelt je er alles over:

Stijve beenspieren?

Bij deze intensieve stretch moeten de spieren aan de binnen- en achterkant van de bovenbenen flink rekken. Hier zit de crux, want deze spieren gebruiken we als we lopen, waardoor ze vaak kort en stijf zijn.

Twee spiergroepen zijn hier belangrijk: de hamstrings en de adductoren van het bovenbeen. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij beweging en het stabiliseren van de heupen. Vooral mannen hebben het zwaar in deze houding, aangezien hun heupen van nature minder flexibel zijn. De meeste stijfheid zit vaak in de drie hamstringspieren (biceps femoris, semitendinosis en semimembranosis). De hamstrings lopen van de zitbotjes naar het bovenbeen. Als de hamstrings kort zijn, trekken ze in Upavistha Konasana de zitbotjes (tuber ischiadica) naar achteren. Hierdoor kantelen ook het bekken en het staartbeen naar achteren en wordt het lastiger om voorover te buigen.

Wat gebeurt er met de rug?

Ook verliest de onderrug de natuurlijke curve (lordosis) en komt er veel druk op de wervels. Gevolg: je rug wordt te bol, waardoor het veel moeite kost de torso op te tillen en deze voorover te brengen. De meeste aandacht gaat in dit geval uit naar het rechten van de rug in plaats van het stretchen van de spieren.

Bereid je voor

Een andere uitdaging: het spreiden van de benen. De spier die vaak de meeste 
weerstand geeft is de gracilis, die als functie heeft de benen naar elkaar toe te brengen. Een goede oefening om beide spiergroepen te stretchen is Supta Padangusthasana. Breng liggend op je rug één been recht omhoog. Ben je flexibel dan pak je je grote teen, anders gebruik je een yoga riem om je voet. Houd je schouders en andere been op de vloer en beide knieën blijven gestrekt. Breng het been langzaam meer richting je hoofd; zo stretch je de hamstrings. Breng daarna je been opzij om de adductoren te rekken. Zorg dat je heup aan de andere kant niet omhoog komt.

Hulpje

In Upavistha Konasana zelf beweeg je naar voren zonder de curve in je onderrug te verliezen. Een verhoging om op te zitten helpt om de onderrug stabiel te houden. Maak een stapeltje van opgevouwen dekens en ga aan de voorkant van het stapeltje zitten. De verhoging tilt je zitbotjes iets op, waardoor je makkelijker vooroverbuigt. Om je spieren de kans te geven langer te worden, blijf je een aantal minuten 
in de houding. Je kunt ‘t comfortabeler maken door je torso op een verhoging te leggen. Zorg dat het gewicht van je lichaam richting je heupen blijft vallen; 
dit helpt om meer ontspanning in het 
heupgebied te brengen.’


Wat kom jij tegen tijdens een vooroverbuiging?

 

Yoga voor beginners

Online training
 • Leer de basis in 14 videolessen
 • Beheers de belangrijkste yogahoudingen
 • Yoga, meditatie en pranayama
bekijk de training
 
-
Reacties:
 • Wilhelmina

  Ik voel een blokkade in mijn liezen, en dan vooral aan de linkerkant, bij het vooroverbuigen. Ik loop al bij een bekkenfysio maar na een aantal behandelingen voel ik nog weinig verbetering.

 • Maartje Verhoeven

  Beste Wilhelmina, Dat klinkt als een vervelende klacht. Stuurt u mij een mail, ik heb misschien een passend adres voor u. readactie@yogamagazine.nl T.a.v Maartje

 • Emrik Suichies

  Hallo Maartje Wat jammer dat je eigenlijk geheel de plank misslaat met jou uitlegin deze blog. Dat wat er gebeurt is iets geheel anders dan waar de klassieke anatomie altijd over gesproken heeft. Wanneer je wat meer je aandacht zou kunnen richten op de huidige inzichten vanuit de fascia en de functie van water in ons lichaam. Dan wordt hetgeen je deelt waarschijnlijk een stuk meer richting de waarheid waar oa. onze stijfheid vandaan komt/ kan komen. Ik nodig je daarom uit om deze nieuwe weg vanuit de recente wetenschap en eigen beleving te gaan volgen en mensen van yogatv te informeren over dat wat het beste past in dit moment. Harte groet Emrik Suichies (Yin yoga docent en biofysisch geneeskundige)

 • Maartje Verhoeven

  Hallo Emrik, Dank voor je reactie. We vinden het altijd prettig om meerdere visies op de anatomie te krijgen. Ik denk dat onze anatomie expert Saskia heeft gekozen voor een klassieke benadering. De anatomie kent vele meningen/ benaderingen. De fascia benadering is absoluut erg boeiend (daar heeft Saskia een artikel over geschreven). Echter passen we deze anatomie beschrijving dan vaker toe bij de yin variaties. Wilt u meer kwijt over uw kennis? U bent van harte welkom ons te mailen: redactie@yogamagazine.nl

 • yvette van dinther

  Beste Emrik, wat fijn dat je jouw ervaring met ons deelt. Ik ben benieuwd naar deze visie en vind het fijn als docent verschillende kanten te onderzoeken. Dank dus. Mijn mening misschien had je dit ook in een persoonlijk bericht kunnen melden aan Maartje of de redactie van yogaonline kunnen benaderen met jouw visie. Maar het feit dat mij dit raakt zegt natuurlijk iets over mij. Alles is yoga. De manier waarom mensen communiceren, de manier waarop het binnen komt, hoe we met de dingen omgaan. Zeer leerzaam ook voor mij terwijl ik typ. Hoe dan ook. Dank

 • Maartje Verhoeven

  Dank voor je mooie reactie Yvette!

 • An van de Lest

  Ik ben het geheel eens met Yvette. Andere meningen, opvattingen , ideeën zijn altijd welkom, maar c'est le ton qui fait la musique ! Een dergelijk bericht plaats je niet op deze manier in het openbaar, een persoonlijk bericht aan Maartje zou beter op zijn plaats zijn. Bij mij kwam dit ook niet lekker binnen!

 • Attie de Ruiter

  Helemaal eens met An van de Lest en Yvette van Dinther

 • Klaas

  De hamstrings zijn bij mij de blokkade wat kan ik doen om deze soepeler te maken?

 • Emmy

  Ik heb bij een openbare les van Emric een persoonlijke, afkeurende en kwetsende opmerking gehad over mijn gebruik van props bij yin yoga. Kennelijk is het niet zijn sterke kant om diplomatiek en waardig te communiceren. Ik zie dit meer als gebrek van hem dan van mij. Het typeert hem alleen maar als yogadocent. Hij mag pretenderen veel te weten maar als mens stelt hij mijn teleur. Zo, ik heb gezegd.

 • Yule

  Voor mij is deze vooroverbuiging (eigenlijk elke) erg lastig. Gestrekte benen maken een gestrekte rug direct onmogelijk. Zoals in het artikel staat verlies ik heel snel de lordose. De zittende vooroverbuiging is voor mij dus eerder de staf. Verder kom ik niet. Heb je tips voor mij? (Ergens op zitten doe ik al).

 • Melané Fahner-Botha

  Mooi artikel. Gaaf om te weten wat waar aan het werk us. Waar ik moeite mee heb is het visualiseren van de genoemde spieren. Zou een kleine tekening erbij erg lastig zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER:

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka